Владі бракує голосів для підтримки свого ж дітища - «Буковинської книги». Хіба Горук допоможе...

Владі бракує голосів для підтримки свого ж дітища - «Буковинської книги». Хіба Горук допоможе...

18.10.2013, 04:02

Сьогодні депутати Чернівецької обласної ради вкотре не змогли ухвалити результативних рішень, необхідних для подальшого  функціонування новоствореного комунального підприємства «Буковинська книга».

Цього разу на порядку денному роботи комісії обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області  стояло питання про перехід на роботу до нової структури працівників колишніх обласних комунальних книгарень.

В.о. гендиректора «Буковинської книги» Віктор Довганич пропонував працевлаштувати їх шляхом переведення на нове робоче місце. Результат голосування – тільки 6 з 8 депутатів «за» - рішення не прийнято.  Традиційно не дали необхідних голосів депутати від опозиції Сергій  Юлик і Ярослав  Малімонік.

Тепер доведеться чекати зручної нагоди, щоб повернутися до цього питання. Зазвичай комісії засідають перед сесіями обласної ради. Біда лише, що самі сесії найвищого представницького органу місцевого самоврядування на Буковині проходять не часто.  Врешті керівник «Буковинської книги» пан Довганич сам це чудово знає. Отримати згоду комісії на його призначення в.о. гендиректора теж вдалося не з першого разу. Зібрати необхідну кількість голосів владі вдалося лише в день проведення сесії, коли  вона може розраховувати на свою більшість.  

З 14 членів цієї постійної комісії обласної ради на засідання 17 жовтня з’явилися лише вісім. Для того, щоб засідання було правомочним цього справді достатньо.  А ось для ухвалення рішень та ще й таких, які необхідні владі, малувато. Бульдозерна форма дискусії   – тобто без врахування альтернативних думок – фірмовий стиль чинної влади. Але інколи, особливо коли депутати з провладної більшості ігнорують свої обов’язки і не приходять на засідання, дає збій.

Адже для того, щоб рішення вважалося прийнятим треба, щоб за нього проголосувала половина складу комісії. А якщо два з восьми присутніх депутатів будуть проти чи утримаються?  Ото ж бо й воно!

Саме так сталося і сьогодні. Для вирішення  робочих проблем функціонування новоствореного комунального підприємства «Буковинська книга» владі  знову забракло голосів. Попри те, що цю важливу комісію вона контролює  і якби всі її члени прийшли на засідання, вони б схвалили усе, що вона забажає.

-          Те, що комісія не ухвалила потрібне рішення означає, що колишні працівники реорганізованих книгарень опинилися у повітрі, - спеціально для BukNews прокоментував Віктор Довганич результати сьогоднішнього голосування. – Ми не можемо прийняти цих людей на роботу шляхом переводу. Відповідно людям не буде нараховано зарплату. Принаймні у жовтні. Ми комунальне підприємство, яке працює прозоро, тому не можемо виплачувати зарплату в конвертах. То, хто виграв від того, що рішення не прийнято?

 Ідея створення «Буковинської книги» цілковито належить владі.  Обіцянки залучити до процесу депутатів опозиційних фракцій так і залишилися цяцянками. А цяцянка – відомо кому радість.

Влада вже раз розвела членів цієї комісії, коли вони одноголосно проголосували за  те, щоб скандальний проект про реорганізацію  взагалі винесли на голосування в сесійну залу. Стомлених депутатів від опозиції тоді підкупила дописана у проект рекомендація створити "тимчасову контрольну комісію з вивчення даного питання".  Обіцяну комісію не створили, опонентів не почули, а далі ви знаєте…  Після цього не варто кивати на опозицію, що вона не дає таких необхідних владі голосів. Вдруге ставати  на ті самі граблі опозиція не забажала. Не хочете чути - робіть як знаєте... 

Своє негативне ставлення до процесу реорганізації книгарень представники опозиційних фракцій не раз заявляли публічно. То ж з якого це дива мали б тепер підсобляти владі своїми голосами? Самі заварили кашу, самі її й споживайте.

Хіба тепер вже позафракційний депутат Назар Горук захоче підкласти плече. Він більше не член «Свободи», яка теж була проти реорганізації книгарень, тож  може голосувати за будь-які рішення. В тому числі ті, які необхідні владі. Партійна дисципліна йому більше не указ. Наприклад, саме сьогодні його голос міг стати вирішальним. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Ох не любить наша апазиція на чолі з Бубаком Горука. Мочить при будь-якій можливості. А можливостей Горук не дає. От і беруть з пальця що небуть тільки б не зручного політика обгадити. Не дає спокою їм Горук.

avatar

Знаючий

18 жовтня 2013 12:43