Опозиція поверне Україну до Європи

Опозиція поверне Україну до Європи

03.04.2012, 14:25

Європа дослухалася до заяв української опозиції і парафувала Угоду про асоціацію з Україною, хай тільки її політичну частину. Це означає, що в нас є шанс стати повноправним членом європейської спільноти, але тільки після приходу нового парламенту, в якому більшість буде за демократичними силами.

Подальший розвиток відносин із Євросоюзом можливий тільки тоді, колив Українібудутьвідновлені демократичні права й свободи громадян, припинені політичні переслідування та звільнені політв’язні. Про це заявивЄврокомісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюлепід час зустрічі з лідером «Фронту Змін» Арсенієм Яценюком у Брюсселі.Лише за цих умов, за словами Єврокомісара, ЄС готовий ввести в дію Угоду про асоціацію України.

Тож підписання Угоди з ЄС можливе, але явно не за цієї влади, що вже довела свою повну неспроможність. Це може статися після перемоги на парламентських виборахопозиції, яка сформує у Верховній Радідемократичну більшість і поверне Україну до європейських цінностей.

Ця перемога не буде легкою, адже режим можна побороти двома шляхами. Перший – це революція. А другий – згуртуватися проти цього режиму, домогтися проведення чесних виборів і перемогти.

І,схоже, опозиція зрозуміла – об’єднання неминуче. Процес розпочали 22 січня, в День Соборності, коли було підписаноУгоду про спільні дії під час виборчої кампанії. Відтоді триває ретельне узгодження кандидатів у народні депутати, яких опозиція висуватиме в мажоритарних округах. Буде сформовано єдиний список – на кожному мажоритарному окрузі буде один кандидат від Об’єднаної опозиції.

Але опозиція, здається, не зупиниться на єдиному списку кандидатів-одномандатників. Об’єднання може піти далі – до єдиного партійного списку. На черговому з’їзді ВО «Батьківщина» знаковим моментом стала поява лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка. Яценюк заявив, що опозиція об’єднується проти одного ворога: «Наш ворог – це злиденність. Наш ворог – це корупція. Наш ворог – це продажні судді та прокурори. Наш ворог – це безробіття. Усе це уособлює режим Януковича, тому наш ворог –режим Януковича», - підкреслив лідер «Фронту Змін».

Арсеній Яценюк закликав колег до спільних дій. За його словами, вже за три тижні буде поставлено крапку в переговорах, і опозиція публічно оголосить про остаточний формат участі у виборах.«Чесна влада – це не фантастика, це може бути реальністю. Ми забезпечимо гідне життя людей ідоведемо, що політик є дійсно слугою народу», – підкреслив Яценюк. Саме це має стати головною метою об’єднання – дав зрозуміти він.

Отже, опозиція має об’єднатися не лише проти нинішньої влади, а й навколо спільної програми розвитку країни, що ґрунтується на вже напрацьованій законодавчій базі. Зокрема, лідер «Фронту Змін» підготував зміни до Податкового кодексу, які стимулюють розвиток підприємництва й створення нових робочих місць, розробив соціальні пропозиції, якими передбачене фінансування підвищення пенсій і зарплат за рахунок скорочення видатків на владу і справедливого перерозподілу державних коштів.

Звісно, не всі політичні сили пристануть дооб’єднаної опозиції. На амбіціях окремих отаманів уже давно грає влада, використовуючи їх для одурманення людей. Зокрема, одним із прийомів стане створення фіктивних опозиційних проектів, тож нам слід керуватися перевіреним правилом: «Хто йде на виборчу кампанію не з Об’єднаною опозицією, той підтримує Януковича», - наголосив Яценюк.

Вибори до Верховної Ради, що відбудуться в жовтні, матимуть вирішальне значення для України. Від їх підсумків залежатиме, яким шляхом розвиватиметься країна: прямуватиме до вільної європейської спільноти чи потрапить у цілковиту міжнародну ізоляцію. Опозиція нарешті зробила висновки із минулих поразок – тепер слово за українським народом.

Петро Перепеляк