Опозиція піде на вибори єдиним фронтом

Опозиція піде на вибори єдиним фронтом

10.04.2012, 16:51

Минулої суботи опозиція зробила черговий крок до об’єднання. Політрада партії «Фронт Змін» ухвалила рішення про формування єдиного партійного списку кандидатів у народні депутати від Об’єднаної опозиції. Раніше опозиційні сили домовилися висувати узгоджених кандидатів на мажоритарних округах.

«Рішення Ради партії про похід на вибори єдиним опозиційним списком остаточне, безповоротне і не підлягає змінам», – заявив лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк.

Оскільки до виборів не допускаються партійні блоки, опозиція уже найближчим часом вирішить усі технічні питання й оприлюднить формат участі у виборчій кампанії. Дві найбільші опозиційні партії – «Батьківщина» і «Фронт Змін» – започаткували об’єднавчий процес. До них приєднуються менші політсили, яких Об’єднана опозиція нараховує не менше 10.

Це означає, що на наступних виборах демократи не конкуруватимуть між собою. Надто високою може бути ціна поразки. У жовтні громадяни України голосуватимуть не просто за одну із політичних партій - вони обиратимуть між демократією і авторитаризмом, правосуддям і беззаконням, добробутом і злиднями. Між білим та чорним. За таких умов на другий план відходять питання, хто очолить спільний список і кому дістанеться більше повноважень. Саме це відрізняє нинішній союз демократичних сил від усіх попередніх.

«Ідеться про боротьбу за країну, про боротьбу з тим, що уособлює режим Януковича: корупцією, мафією, безробіттям, розкраданням державного бюджету. Тут немає третього кольору. Тут є тільки два – чорне і біле. І саме в такому форматі Об’єднана опозиція піде на вибори. Той, хто не підтримує Об’єднану опозицію, той прямо чи опосередковано підтримує режим Януковича», – наголосив Арсеній Яценюк.

Основне завдання полягає не в тому, щоб увійти в парламент. «Батьківщина» та «Фронт Змін» спокійно долають 5-відсотковий бар’єр і  потрапляють у парламент без об’єднання. Та лідери найбільших опозиційних сил облишили власні амбіції заради ефективної боротьби з чинною владою. «Сьогодні політична партія «Фронт Змін» прийняла не вузькопартійне рішення, вона приймала рішення для України», – сказав Арсеній Яценюк.

12 травня Об’єднана опозиція проведе форум, на якому винесе на всенародне обговорення спільний план змін у країні. До цього часу лідер «Фронту Змін» планує навідати в Качанівській виправній колонії голову ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко, аби обговорити з нею об’єднання опозиції. Відповідну заяву він уже подав на ім’я генпрокурора.

Об’єднання опозиції не на жарт налякало владу, тож вона знову вдалася до брудних прийомів. Цього разу кишенькова генпрокуратура з якогось дива вирішила перевірити діяльність Олександра Турчинова на посаді голови СБУ. На захист політичного партнера виступив «Фронт Змін». «Це спроба зірвати процес об’єднання опозиційних сил», - заявили у партії.

Об’єднана опозиція має намір провести до Верховної Ради загалом 226 депутатів і створити демократичну більшість, яка обере голову парламенту й реалізовуватиме свою передвиборчу програму. Проте вибори не будуть простими – вагу матиме кожен голос. Якщо українці повірять пропаганді й голосуватимуть за буцімто незалежних кандидатів, то змарнують шанс змінити владу. Тоді доведеться чекати до наступних виборів – президентських. Щоправда, до того часу все може змінитися: партія влади вже давно марить виборами президента в парламенті.

Віриться, що люди зробили висновки з минулих виборчих кампаній і більше не клюнуть на дешеві обіцянки влади, а зроблять свій свідомий вибір. Від цього, без перебільшення, залежатиме майбутнє наступних поколінь українців.

Петро Скауляк