Опозицію усунули від формування дільничних комісій в Чернівцях (+документи, відео)

Опозицію усунули від формування дільничних комісій в Чернівцях (+документи, відео)

21.09.2012, 16:11

Опозицію усунули від формування дільничних комісій в Чернівцях. «Свобода» подаватиме до суду

20 вересня 2012 року пройшло жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій в 201 одномандатному виборчому окрузі. Зі 108-ми дільниць Всеукраїнське об’єднання «Свобода» отримало 10 місць.

Як повідомив керівник виборчого штабу ВО «Свобода» у місті Чернівці Олег Дяконюк, окружна виборча комісія до свого засідання підготувалася вкрай незадовільно. «Не надали копії документів, які вимагали уповноважені представники партій, не могли дати відповіді на елементарні питання присутніх, перервали процедуру жеребкування в її ході, і просто перетворили усе на фарс», - зазначив свободівець.

Жеребкування було проведено у незрозумілий спосіб: витягли номери по порядку, а далі, з подачі ЦВК, незрозуміло яким способом і чином розкидали представників партій по дільницям, з допомогою комп’ютерної програми. Робота ОВК викликала багато заперечень з боку уповноважених представників партій та не меншу кількість запитань у журналістів.

У результаті такого жеребкування, опозиційні сили, в тому числі і ВО «Свобода», усунуті від формування ДВК у м. Чернівці. Дільниці сформовані з осіб, яких подали нікому не відомі партії, а фактично - з прибічників Партії регіонів.

«Ми чудово усвідомлюємо, що процедуру жеребкування умисно ускладнили та заплутали. Запропонована процедура, яка по факту є ніби чесною, насправді дозволила ввести до складу ДВК осіб, які начебто належать до тих партій, про існування яких у Чернівцях ніколи ніхто не чув. Ми переконані, що членами ДВК від цих невідомих партій будуть або члени, або прибічники Партії регіонів. Виходячи з цього, ми маємо підстави подавати до суду. І «Свобода» планує це робити», - підкреслив Олег Дяконюк.

У четвер, 20 вересня, в ОВК-201 (м.Чернівці) відбулося жеребкування, яке мало відповісти на питання кандидати від яких саме партій та кандидатів у депутати зможуть стати повноправними членами дільничних виборчих комісій. Своє бажання взяти участь у процедурі жеребкування  загалом висловили 64 суб'єкти виборчого процесу. Усім їм присвоїли порядкові номери. Конкретний номер кожного учасника жеребкування залежав від черговості їх звернення з відповідними поданнями до ОВК. Хто звернувся раніше за інших, той опинився ближче до початку  списку претендентів на місце в комісії.

 Понервувати присутніх змусило непорозуміння, яке виявилося після того, як голова комісії зачитав список усіх 64-х претендентів, які зробили подання на членів  ДВК. Представник ВО "Свобода" одразу зауважив, що під час реєстрації документів цій політичній силі назвали один порядковий номер, а на засіданні комісії перед жеребкуванням  її голова зачитав зовсім інший. Очевидно, що це могло стати підствою для оскарження результатів жеребкування в суді. Причину помилки члени ОВК знайшли у... комп'ютері, програма якого нібито дала збій.

Загалом процедура жеребкування тривала дуже довго. Роботу комісія закінчила після 23.00. Члени ОВК також довго зачитували склад КОЖНОЇ дільничної виборчої комісії. А їх у Чернівцях лише звичайних, нагадаємо, 107. Видно було, що кандидат у депутати від ВО "Батьківщина" Максим Бурбак, представники ВО "Свобода" незадоволені результатами жеребкування. Можливо, навіть оскаржуватимуть їх результати в суді. Адже сам порядок проведення жеребкування абсолютно, ЗОВСІМ не демократичний, складний, непрозорий. І це факт! Процедура - не демократична, результат - передбачуваний. І  ЦВК мала б пояснити, чому її члени ухвалили таку складну  процедуру жеребкування. Згідно з нею на результат впливає не лише сліпий жереб, який витягнули з барабану, а й те, яка з партій чи кандидатів у депутати першими встигли занести своє подання до ОВК.

Про велику кількість  претендентів на місця у дільничних комісіях від технічних партій і кандидатів, які насправді працюватимуть на одну політичну силу,  але також скористалися своїм правом брати участь у жеребкуванні і відтягнули частину місць, годі й казати.

Засідання 201 ОВК щодо жеребкування складу ДВК супроводжувалося конфліктом

20 вересня 2012 року на своєму засіданні окружна виборча комісія (ОВК) 201 виборчого округу провела жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України.

Під час жеребкування комісія стикнулася зі збоєм комп’ютерної програми, внаслідок чого спершу оголосила неправильну послідовність суб’єктів подання кандидатур до складу ДВК. Крім того, ОВК припустилася помилки і до барабану вкинули 64 жеребки (загальна кількість суб’єктів подання) замість 63 (найбільша кількість подань до конкретної ДВК з-поміж усіх ДВК).

Через це ОВК звернулася до ЦВК за роз’ясненням і, отримавши його (див. файл rozyasnennya.JPG), замінила жеребки у барабані на інші, у кількості 63. Після цього, згідно з Порядком проведення жеребкування (див. файл poryadok_zherebkuvannya.doc), голова та заступник голови ОВК по черзі оголошували прізвища осіб, які включаються до складу комісії за результатами жеребкування із зазначенням суб’єктів подання, за кожною із 107 ДВК, щодо складу яких відбувалося жеребкування.

Після того, як оголосили склад перших п’яти ДВК, виникли непорозуміння: до кожної з цих ДВК на першому місці увійшли представники КПУ, але до жодної із них не увійшли представники ВО «Батьківщини» та ВО «Свободи». З цього приводу кандидат у народні депутати України від ВО «Батьківщина»Максим Бурбак звернувся до ОВК за роз’ясненням, в результаті чого відбулася суперечка та пролунали звинувачення у фальсифікації результатів жеребкування (зафіксовано на відео):

http://www.youtube.com/watch?v=vrms0xUX0og

Порядок проведення жеребкування передбачає наступне:

1. Формується загальний список суб’єктів подання кандидатур до складу ДВК (див. файли subyekty_podannya1.JPG. subyekty_podannya2.JPG), у порядку надходження подань за датою і часом.

Тобто, хто перший подав свої кандидатури – той перший у списку, хто другий – той другий, і так далі. У цьому списку ВО «Батьківщина» опинилася під 28 номером, КПУ – під 1 номером, ВО «Свобода» – під 20 номером.

2. Окремо для кожної ДВК складається таблиця зі списком кандидатур у порядку їх подання до ОВК.

Тобто, у цьому списку кандидатура від КПУ завжди буде на першому місці (якщо для цієї дільниці цей суб’єкт подання подав свою кандидатуру). Кандидатура від другого суб’єкта подання може бути як на другому місці (якщо по цій дільниці перший суб’єкт також подав свою кандидатуру), так і на першому – якщо попередній суб’єкт не подав свою кандидатуру до складу цієї ДВК. Кандидатура від суб’єкта подання під номером 28 (ВО «Батьківщина»), таким чином, може бути на 28 місці (якщо до складу цієї ДВК усі попередні 27 суб’єктів подали кандидатури), на 27 місці (якщо хтось із попередніх не подав кандидатури до складу цієї ДВК), на 26 місці (якщо два суб’єкти із попередніх не подали своїх кандидатур до складу цієї ДВК), на 25 місці і так далі.

3. У барабан вкидаються жеребки – не за кількістю суб’єктів подання, а за найбільшою кількістю кандидатур, поданих до якоїсь із ДВК з-поміж усіх ДВК. Тобто номери на жеребках – це не номери суб’єктів подання, а номери КАНДИДАТУР зі списку кандидатур, про який йдуться у попередньому пункті.

4. Жеребкуванням визначається черговість послідовності включення КАНДИДАТУР до складу ДВК.

Першим із барабана витягнули номер 23. Це означає, що до кожної із ДВК у першу чергу включається кандидатура під номером 23 зі списку кандидатур (див. пункт 2). Другим витягнули номер 63, тобто в другу чергу до складу кожної ДВК включається кандидатура під номером 63. Для тих ДВК, де подано кандидатур менше ніж 63, на це місце претендує наступний номер, визначений жеребкуванням. Для 201 ОВК це номер 14.

Цей момент і призвів до непорозумінь. Кілька представників суб’єктів подання, судячи з їхніх аргументів, думали, що жеребкування проводиться не щодо кандидатур, а щодо суб’єктів подання.

Зокрема, Максим Бурбак, як видно на відео, вважає, що його політична сила як суб’єкт подання у списку суб’єктів подань під 28 номером, і 28 номер витягнули з барабану 7-м. Отже, у черговості включення кандидатур до складу ДВК сьома кандидатура всюди має бути від ВО «Батьківщина».

Але це не так, тому що під 28 номером кандидатура від ВО «Батьківщина» у списку кандидатур буде лише для тих ДВК, де усі попередні 27 суб’єктів подання також подали свою кандидатуру. В усіх інших випадках кандидатура від ВО «Батьківщина» буде під іншим номером, меншим від 28 на стільки, скільки із попередніх 27 суб’єктів подань не подали своїх кандидатур до конкретно цієї ДВК.

Максим Бурбак заявив, що буде позиватися до суду з приводу незаконності жеребкування.

В цілому засідання 201 ОВК тривало з 15 до майже 23:30.

ОПОРА вважає, що джерелом конфлікту є надто складна й заплутана процедура жеребкування, визначена Порядком, затвердженим ЦВК. Крім того, суб’єкти подання не мали змоги ознайомитися зі списками кандидатур, поданих до складу кожної із ДВК, відповідно, вони не могли знати для якої з ДВК за яким порядковим номером знаходиться їхня кандидатура. Це робить процедуру непрозорою.

Крім того, ОПОРА вважає не демократичною процедуру одного жеребкування для усіх ДВК, а також те, що черговість подання кандидатур за такої процедури істотно впливає на склад ДВК.

Разом з тим, у ОПОРИ немає підстав думати, що ОВК якимось чином сфальсифікувала результати жеребкування чи провела його із порушенням Порядку, затвердженого ЦВК.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

Додаток

до постанови Центральної виборчої комісії

від 13 вересня 2012 року № 895

 

 
 
ПОРЯДОК 
проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій
з виборів народних депутатів України
 
Цей Порядок розроблено на виконання вимог частини п’ятої статті 28, частини дев’ятої статті 29, підпункту 2 пункту 4 розділу ХV Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) та визначає процедуру проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України (далі – дільнична виборча комісія).

1. Дільнична виборча комісія звичайної, спеціальної виборчої дільниці у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії утворюється відповідною окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України (далі – окружна виборча комісія), а  дільнична виборча комісія закордонної виборчої дільниці – Центральною виборчою комісією при проведенні:

чергових виборів народних депутатів України – не пізніш як за тридцять один день до дня голосування;

повторних, проміжних, позачергових виборів народних депутатів України – не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня голосування.

2. Дільнична виборча комісія утворюється у складі:

1) для малих дільниць – 10 – 18 осіб;

2) для середніх дільниць – 14 – 20 осіб;

3) для великих дільниць – 18 – 24 особи.

3. На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п’ятдесяти осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох – чотирьох членів комісії.

4. Суб’єктами подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій звичайних та спеціальних виборчих дільниць (далі – суб’єкт
подання) є:

1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання (на чергових виборах народних депутатів України 2012 року – депутатські фракції, про сформування та реєстрацію яких у Верховній Раді України шостого скликання було оголошено на пленарному засіданні);

2) політичні партії – суб’єкти виборчого процесу;

3) кандидати у депутати у відповідному одномандатному виборчому окрузі.

5. Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць мають суб’єкти подання, зазначені у підпунктах 1, 2 пункту 4 цього Порядку, а також Міністерство закордонних справ України.

6. За наявності відповідного подання та за умови його відповідності вимогам Закону до складу дільничної виборчої комісії звичайної, спеціальної виборчої дільниці (за винятком випадків, коли спеціальна виборча дільниця утворена на судні, яке в день голосування перебуває у плаванні під Державним Прапором України, на полярній станції України) включаються:

по одній кандидатурі від суб’єктів подання, зазначених у підпункті 1 пункту 4 цього Порядку, – обов’язково;

не більше ніж по одній кандидатурі від суб’єктів подання, зазначених у підпунктах 2, 3 пункту 4 цього Порядку, – шляхом жеребкування, що проводиться окружною виборчою комісією на її засіданні не пізніш як на третій день після закінчення строку внесення відповідних подань.

7. За наявності відповідного подання та за умови його відповідності вимогам Закону до складу дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці включаються:

по одній кандидатурі від суб’єктів подання, зазначених у підпункті 1 пункту 4 цього Порядку, – обов’язково;

не більше ніж по одній кандидатурі від суб’єктів подання, зазначених у підпункті 2 пункту 4 цього Порядку, – шляхом жеребкування, що проводиться Центральною виборчою комісією на її засіданні не пізніш як на третій день після закінчення строку внесення відповідних подань;

кандидатури, внесені Міністерством закордонних справ України, у кількості, яка відповідає вимогам пунктів 2 та 3 цього Порядку.

8. Кількість місць, на які включаються кандидатури шляхом жеребкування (далі – вакантні місця), визначається окремо для кожної дільничної виборчої комісії  знаходженням різниці між максимально можливою кількістю членів цієї комісії, зазначеною у пунктах 2 та 3 цього Порядку, та кількістю кандидатур, що обов’язково включаються до складу цієї комісії.

9. Жеребкування проводиться у разі, якщо кількість внесених кандидатур, які відповідають вимогам Закону і можуть включатися до складу відповідної дільничної виборчої комісії шляхом жеребкування, є більшою ніж кількість вакантних місць у складі цієї комісії, щодо заповнення яких проводиться жеребкування.

10. Жеребкування не проводиться у разі, якщо кількість кандидатур, запропонованих до складу відповідної дільничної виборчої комісії, які відповідають вимогам Закону та можуть бути включені до її складу шляхом жеребкування, дорівнює або є меншою, ніж кількість вакантних місць у складі цієї виборчої комісії.

11. Для проведення жеребкування окремо для кожної дільничної виборчої комісії складається у вигляді таблиці список кандидатур, які відповідають вимогам Закону та можуть бути включені до її складу шляхом жеребкування. До такого списку включаються кандидатури із зазначенням порядкового номера кожної з них, визначеного за датою та часом надходження подання до окружної виборчої комісії (для виборчих комісій звичайних, спеціальних виборчих дільниць) або до Центральної виборчої комісії (для дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць), їх прізвищ, власних імен (усіх власних імен), по батькові (за наявності), суб’єкта їх подання (для політичної партії – її повна назва, для кандидата у депутати у відповідному одномандатному виборчому окрузі – прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності). Список також містить графу для фіксації результатів жеребкування шляхом проставлення проти кандидатур, які включаються до складу комісії за результатами жеребкування, відповідної відмітки.

12. Жеребкування проводиться на засіданні виборчої комісії.

Жеребкування проводиться за допомогою барабана, скриньки або іншого пристрою, який дає змогу провести жеребкування (далі – пристрій), з використанням однакових за розміром та кольором аркушів паперу, карток, кульок тощо (далі – жеребки), з нанесенням на кожному жеребку одного з порядкових номерів згідно зі списком кандидатур, які відповідають вимогам Закону та можуть бути включені до складу комісії шляхом жеребкування.

Кількість жеребків повинна дорівнювати найбільшій кількості кандидатур, запропонованих для включення до складу цих дільничних виборчих комісій.

Якщо жеребки виготовляються чи запаковуються у спосіб, що унеможливлює ознайомлення з їх змістом до моменту діставання з пристрою, жеребкування проводиться за допомогою пристрою з прозорого матеріалу.

Якщо жеребки виготовляються у спосіб, що дає можливість ознайомитися з їх змістом до моменту діставання з пристрою, жеребкування проводиться за допомогою пристрою з непрозорого матеріалу.

Види матеріалу пристрою (прозорий чи непрозорий) та жеребків для проведення жеребкування визначаються виборчою комісією до початку її засідання, на якому відбувається жеребкування.

13. Окружною виборчою комісією до проведення процедури жеребкування визначаються:

член комісії для фіксування результатів жеребкування;

член комісії або особа з числа спеціалістів, експертів та технічних працівників для діставання жеребків із пристрою, оголошення та демонстрації присутнім на засіданні комісії нанесеного на кожному жеребку порядкового номера;

особа з числа спеціалістів, експертів та технічних працівників для виконання технічної роботи (вкидання жеребків у пристрій, його обертання, розкриття конвертів тощо);

два члени комісії для опрацювання результатів жеребкування.

14. Перед початком жеребкування головуючий на засіданні виборчої комісії (чи за його дорученням – інший член комісії) оголошує: максимальний граничний склад кожної дільничної виборчої комісії, у якому вона буде утворена, кількість кандидатур, які включаються до складу дільничної виборчої комісії обов’язково, та кількість кандидатур, які за результатами розгляду подань можуть бути включені до складу дільничної виборчої комісії шляхом жеребкування.

Жеребки поміщаються визначеною окружною виборчою комісією особою з числа спеціалістів, експертів, технічних працівників (за дорученням головуючого на засіданні Центральної виборчої комісії –  працівником її Секретаріату) в пристрій для жеребкування та перемішуються. При цьому кандидати у народні депутати України та уповноважені особи політичних партій перед поміщенням жеребків у пристрій можуть їх оглянути.

За дорученням головуючого на засіданні виборчої комісії член цієї комісії або особа з числа спеціалістів, експертів, технічних працівників (працівник Секретаріату Центральної виборчої комісії) дістає з пристрою жеребок і розпаковує його, якщо жеребок запакований, демонструючи та оголошуючи нанесений на ньому номер.

 Після діставання із барабана останнього жеребка всі номери оголошуються та заносяться членом окружної виборчої комісії (працівником Секретаріату Центральної виборчої комісії) до відповідної відомості у порядку визначеної жеребкуванням черговості.

15. Згідно із встановленою жеребкуванням черговістю визначається послідовність  включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Особи, що внесені до списків кандидатур до складу дільничних виборчих комісій під номерами, зазначеними у відомості, підлягають включенню до складу дільничних виборчих комісій у черговості, визначеній жеребкуванням.

Для цього два визначені для опрацювання результатів жеребкування члени окружної виборчої комісії (працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії) послідовно щодо кожної дільничної виборчої комісії в порядку черговості, визначеної жеребкуванням, встановлюють у списку кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії наявність кандидатури за відповідним номером і у графі для фіксації результатів жеребкування проти зазначеної кандидатури роблять відповідну відмітку.

Після заповнення усіх вакантних місць у складі відповідної дільничної комісії список передається головуючому на засіданні виборчої комісії, який оголошує прізвища осіб, які включаються до складу комісії за результатами жеребкування, зазначаючи суб’єктів їх подання.

Під час оголошення головуючим списку кандидатур, які включаються до складу однієї дільничної виборчої комісії, процедура опрацювання результатів жеребкування членами окружної виборчої комісії (працівниками Секретаріату Центральної виборчої комісії) продовжується щодо наступних комісій.

Зазначена процедура повторюється щодо інших дільничних виборчих комісій у порядку зростання їх номерів.

16. Жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій       завершується після заповнення вакантних місць у всіх дільничних виборчих комісіях.

17. Результати жеребкування заносяться до протоколу засідання відповідної виборчої комісії.

 

 

 

Секретар

Центральної виборчої комісії                                                    Т. ЛУКАШ

1