Опозиція лідирує в Чернівцях та області, - соцдослідження (оновлено о 16.49)

Опозиція лідирує в Чернівцях та області, - соцдослідження (оновлено о 16.49)

30.07.2012, 21:28

Об’єднана опозиція лідирує в рейтингу політичних партій у Чернівцях та на Буковині. За опозиціонерів у місті готові проголосувати 31,8% виборців, в області - 34,3%.

Такі результати дослідження «Соціально-політична ситуація в регіоні: оцінка громадянами Чернівців та області» оприлюднила 30 липня директор Центру Євроатлантичної інтеграції та безпеки ЧНУ Наталія СТРЕЛЬЧУК.

Друге місце в рейтингу зайняла партія «УДАР» Віталія Кличка (відповідно 11,2% та 10,8%).

Партію регіонів готові підтримати 8,1% опитаних чернівчан та 8,9% виборців області.

Партія Наталії Королевської «Україна - вперед» набрала відповідно 7,2% по Чернівцях і 5,8% - по області.
За «Свободу» в Чернівцях готові голосувати 6,7% опитаних, в області – 7,7%.

Не підтримують жодної партії 7,2% респондентів у Чернівцях та майже 8% - по області. Не підуть на вибори 5,4% опитаних у місті та 7,6% - на Буковині.

Дослідження проводили з 21 по 28 липня у Чернівцях та 24 населених пунктах області студенти і викладачі кафедри політології та держуправління ЧНУ за участі експертів Чернівецького міського центру культурно-освітніх ініціатив «Метасвіт» і Центру євроатлантичної інтеграції та безпеки.

У ході дослідження опитали 1200 респондентів.

Джерело: molbuk.ua

З 21 по 28 липня у місті Чернівці та 24 населених пунктах Чернівецької області викладачами та студентами кафедри політології та державного управління ЧНУ за участі експертів Чернівецького центру "Метасвіт" та Центру євроатлантичної інтеграції та безпеки проведено соціологічне дослідження "Соціально-політична ситуація в регіоні: оцінка громадянами Чернівців та області (липнь 2012 року)". У ході дослідження опитано 1200 респондентів. За результатами дослідження, в Чернівецькому (201) та Сторожинецькому (202) округах симпатії виборців на боці представників опозиції та опозиційних політичних партії.

Як повідомила нам керівник проекту Наталя Стрельчук, як показують результати дослідження, 54,2 % респондентів готові взяти участь у чергових виборах до парламенту. Так, якби наступної неділі відбулися дострокові вибори до місцевих органів влади, то 34,3% з опитаних мешканців Чернівецької області проголосували б за об’єднану опозицію, 10, 8 % за "Удар" Кличка , 8,9 % за партію регіонів, 7,7 % - за "Свободу", 5,8 % - за "Україна - вперед" Королевської. Решта політичних сил не долають 5%-бар"єру. Жодну політичну силу не підтримує 7,9 % опитаних громадян.

Що ж стосується Чернівецького округу, то тут найбільше має опозиція - 31, 8%. На другому місці по 201 округу - партія "Удар" з 11,2 %, на третьому партія регіонів (8,1%), на четвертому "Україна - вперед" (7,2%), на п"ятому "Свобода" - 6,7%. Впритул до 5%-бар"єру по чернівецькому округу наблизилась "Наша Україна" - 4,9 %.

В Сторожинецькому окрузі об"єднана опозиція знайшла підтримку у 36,7% респондентів, партія регіонів має 7% підтримки, "Свобода" - 6,5, "Україна - вперед" - 4%.

На запитання "Якщо у вашому окрузі балотуватимуться наступні кандидати, то за кого ви проголосуєте?" у 201 виборчому окрузі за Короля готові віддати голос 20% опитаних, за свободівця Горука - 29%, за керівника обласної міліції Харабару - 35%, за губернатора Папієва - 49,1%. В цілому ж мешканці Чернівців підтримують діяльність наступних місцевих політиків - Горука (15,4%), Бурбака (14,4%), Мунтяна (14%), Кобевко (12,7%). Також мешканці міста підтримують і дії губернатора Папієва (13,4%).

Мешканці ж області найбільше довіряють Кобевко (13,1%), Горуку (12,1%), Манчуленку (12%), Попеску (12,6), Романюку (11,6) та підтримують їх діяльність. 

У виборчому окрузі 202 виборці готові голосувати за Кобевка (15%), Манчуленка (близько 15%), Горука (13%), Фищука (6,4%). Респонденти ж Кіцманського району цілковито підтримують Кобевка.

Пані Наталя також відзначила, що опитані люди більше знають, хто керує областю та містом, ніж це було за інших губернаторів (40% опитаних в області знають такого Михайла Папієва та 13,6 % знають Михайлішина).

Що ж стосується Чернівців, то на запитання "Кого на посаду мера ви б підтримали", 37% - Федорука, 9% - Михайлішина, 5,4% - Харабару, 4,5 % - Горука.

Наталя Стрельчук розповіла, що соцопитування щодо соціально-політичної ситуації в краї проводяться вже з 2006 року і їх результати на 100% збігались з результатами виборів.

Нагадаємо, що сьогодні офіційно стартувала виборча кампанія.

Джерело: chas.cv.ua 

Згідно результатів соціологічного опитування, проведеного кафедрою політології та державного управління Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за участі експертів Чернівецького міського центру культурно-освітніх ініціатив «Метасвіт» та Центру євроатлантичної інтеграції та безпеки, виконувач обов’язків голови Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Назар Горук має найвищий рівень довіри серед опозиційних політиків області.

На запитання «Якщо у вашому окрузі балотуватимуться наступні кандидати, то за кого Ви проголосуєте?» у 201 виборчому окрузі  (м.Чернівці) за  Назара Горука готові віддати голоси  29% респондентів. Крім того, діяльність свободівця підтримують 15,4% опитаних мешканців міста Чернівці.

У 202 виборчому окрузі, до якого входять частина Сторожинецького, Вижницький, Кіцманський та Путильський райони за Назара Горука, як кандидата у депутати до Верховної Ради, готові проголосувати близько 15% опитаних краян.

Згідно результатів проведеного дослідження, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» на парламентських виборах готові підтримати 6,7% чернівчан та 7,7% мешканців області. Однозначно підуть на вибори 53,5% буковинців.

Соціологічне дослідження «Соціально – політична ситуація в регіоні: оцінка громадянами Чернівців та області (липень 2012 р.) проводилося викладачами та студентами кафедри політології та державного управління ЧНУ за участі експертів Чернівецького міського центру культурно-освітніх ініціатив «Метасвіт» та Центру євроатлантичної інтеграції та безпеки з 21 по 28 липня 2012 р. у місті Чернівці та 24 населених пунктах  Чернівецької області. У ході дослідження опитано 1200 респондентів.

 Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» 

 Пропрезидентська більшість сформується за допомогою мажоритарників 

Експерти вважають, що опозиція отримає у новому парламенті більшість за партійними списками, проте за рахунок народних депутатів, обраних у мажоритарних округах, у Верховній Раді збережеться провладна більшість.

 Як передає кореспондент УНІАН, про це директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко сказав на прес-конференції на тему: «Рейтинг політичних партій на старті виборчої кампанії».

«Якщо партію «УДАР» Віталія Кличка вважати умовно опозиційною силою, то опозиція отримає більшість за партійними списками, але більшість у парламенті за рахунок мажоритарних округів буде за діючою владою»,- сказав він.

У свою чергу директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна також вважає, що у парламенті нового скликання сформується провладна більшість.

«Я згодна, що більшість буде пропрезидентська завдяки мажоритарним округам, і тут особливої інтриги немає. Інтрига в іншому: чи зможе опозиція перемогти за партійними списками», - сказала І.Бекешкіна.

Також вона вважає, що приєднання відомого футболіста Андрія Шевченка до команди лідера партії «Україна – Вперед!» Наталії Королевської позитивно вплине на рейтинг цієї партії.

«Перехід Шевченка до Королевської, мені здається, додасть їй, питання - скільки? Немає особливого секрету, що Королевська не належить до опозиції, вона піде зовсім в інший бік»,- додала І.Бекешкіна.

При цьому вона висловила переконання, що Н.Королевська на виборах відбиратиме голоси у лідера партії «УДАР» Віталія Кличка.

Вона наголосила, що опозиції важливо перемогти за партійними списками, оскільки певним чином це буде моделювання другого туру президентських виборів.

«Якщо вони зможуть перемогти, то позиція багатьох серйозних фігур у майбутній політиці буде більш поміркованою, ніж тоді, якщо опозиції не вдасться перемогти за партійними списками. Тоді дуже велика вірогідність, що вона може програти президентські вибори»,- додала І.Бекешкіна.

Крім того, експерт вважає, що «мовний конфлікт» був спровокований для того, аби зі своїми політичними уподобаннями остаточно визначилися ті виборці, які ще не визначились, а таких, за її інформацією, було 16% серед тих, хто збирався іти на вибори.

«Теоретично це має додати Партії регіонів, яка власне і взяла на себе місію обстоювання інтересів російськомовного населення і, я думаю, все-таки більше «Свободі», тобто вона може отримати додатково ще 1-2%, яких їм не вистачає для проходження у Верховну Раду», - сказала І.Бекешкіна.

Експерт також зазначила, що ситуація у мажоритарних округах не піддаватиметься жодному централізованому регулюванню.

 «Це унікальна можливість прорватися людям, які звикли не гребувати ніякими засобами, і вони будуть робити все що завгодно, щоб пройти в депутати. Це дуже серйозна небезпека», - додала вона.

1


КОМЕНТАРІ (4)

папиев какает кирпичами и вострит лыжи

avatar

рыгам

30 липня 2012 17:15

Ну, що опозиція на першому місці можна й без опитування вгадати. А решта - туфта. Ці опитування роблять студенти, які самі пачками заповнюють анкети. Стрільчучка бабкизажала, а на дітей то скинула. Звідси такі результати по персоналіях. Ніхто насправді такою підтримкою не користується. Це студентсько-аспірантські пріоритети. Звідси такі дивні результати.

avatar

Туфта

30 липня 2012 17:46

Шикарне опитування провела тов. Стрельчук!!!!  50 відсотків готові віддати за кандидатат Папієва у Чернівці?  За людину, яка не балотується і є головою обласної організації ПР, яка згідно того ж опитування не набирає 10 відсотків. Можна привітати тов. Стрельчук. Вона не дурніша за всіх українців, та навіть і розумніша.

avatar

статистик

30 липня 2012 19:23

Прізвище Кобевко в чоловічому роді відміняється, грамотєї!

avatar

тьотя

31 липня 2012 01:42