ОПОРА зафіксувала порушення фінансуваня заходу за участі Томенка та Куліша в 204 окрузі

ОПОРА зафіксувала порушення фінансуваня заходу за участі Томенка та Куліша в 204 окрузі

24.10.2014, 02:09

22 жовтня в Чернівецькій області перебував номер восьмий в списку Блоку Петра Порошенка Микола Томенко. Зокрема, в місті Заставна зустріч з виборцями відбулася в районному будинку культури. На цій зустрічі кандидат-списочник Микола Томенко, виступаючи зі сцени, за присутнього кандидата-мажоритарника в 204 виборчому окрузі від цієї ж політичної сили Володимира Куліша не агітував. ОПОРА вважає цей захід агітаційним за політичну партію Блок Петра Порошенка і, відповідно,  повинен був фінансуватися із виборчого фонду партії. Наявні в ОПОРИ платіжні документи вказують, що проплата оренди відбулася з виборчого фонду кандидата-мажоритарника, що й є порушенням виборчого законодавства.

Відео представлення Миколи Томенка: http://youtu.be/dZ7DjTdnFWU

Фото: http://i.imgur.com/G3soNB3.jpg, http://i.imgur.com/bhpuEmQ.jpg, http://i.imgur.com/3cvC7Dv.jpg

Спостерігач ОПОРИ був присутнім на агітаційному заході від початку до кінця. Микола Томенко зі сцени за Володимира Куліша не агітував. Копію платіжки за оренду приміщення Районного будинку культури (http://i.imgur.com/b1CZfB4.jpg) спостерігачу ОПОРИ надали в штабі Блоку Петра Порошенка в Заставнівському районі.

Відповідно до ч. 9 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1382699288019706), партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації. Крім того, згідно ч. 2 ст. 45 цього закону, партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для фінансування своєї передвиборної агітації зобов’язані утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. У ч. 6 ст. 68 закону  зазначено, що кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

З аналізу цих норм слідує, що політична партія, суб’єкт виборчого процесу, створює власний виборчий фонд, а кандидат-мажоритарник, котрий висунутий цієї партією – власний. Виборчий фонд партії використовується для агітації за партію та кандидатів у партійному списку, а виборчий фонд мажоритарника – для агітації за мажоритарника. Порушення норм щодо порядку фінансування виборчої кампанії передбачає адміністративну відповідальність (212-15 КУпАП).

Слід відмітити, що Блок Петра Порошенка в Чернівецькій області застосовував протягом всієї кампанії спеціальну технологію проведення зустрічей з виборцями за участі так званих VIP-гостей (кандидатів-списочників) та кандидатів-мажоритарників. Схема полягає в наступному: зустріч з виборцями не позиціонується як агітаційна, а як зустріч громадян із «авторитетною особою» в певній сфері, яка супроводжується фізичною присутністю кандидатом-мажоритарнкиом (у 201 окрузі – Наталія Якимчук, у 204 – Володимир Куліш). Відповідно, на зустрічі з цільовою аудиторією кандидати-списочники просто говорять на певну тему (Юлій Мамчур – зі студентами військової кафедри ЧНУ на військову, Ольга Богомолець – з лікарями Хотинської центральної районної лікарні на медичну, Микола Томенко – на гуманітарну). Кандидати-мажоритарники відбувають роль статистів, перебуваючи поряд, часто навіть нічого не говорячи. Після цього в місцевих медіа виходять сюжети та статті про відповідну «подію».

Не завжди агітаційні зустрічі супроводжуються укладанням договорів оренди за приміщення. Тому ОПОРА подала інформаційні запити до Хотинської районної ради, щоб перевірити ситуацію із договором оренди за приміщення в Хотинській центральній районній лікарні з Ольгою Богомолець (номер три в списку Блоку ПП) та Володимиром Кулішем, яка відбулася 18 жовтня; а також до Чернівецького національного університету, де 6 жовтня була організована зустріч Юлія Мамчура та Наталії Якимчук (номер шість в списку Блоку ПП) зі студентами військової кафедри Чернівецького національного університету.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Мапа порушень: http://map.oporaua.org/

Додаток для Android Вибори 2014: http://goo.gl/I7M3TN

1


КОМЕНТАРІ (1)

bol

avatar

http://obozrevatel.com/crime/90641-yatsenyuk-i-burbak-vzyali-na-vooruzhenie-metodyi-kuchmyi-dlya-po

23 жовтня 2014 23:51