ОПОРА в Чернівецькій області фіксує масове порушення ведення агітації (ФОТО)

ОПОРА в Чернівецькій області фіксує масове порушення ведення агітації (ФОТО)

17.09.2014, 14:26

Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА в Чернівецькій області зафіксовані десятки біг-бордів, які можна вважати передвиборною агітацією, в окремих випадках без вихідних даних. Практично всі біг-борди політичних партій були, скоріш за все, виготовлені та розміщені не за кошти виборчих фондів, як цього вимагає закон про вибори народних депутатів України.

 Мова йде про розміщення друкованої агітаційної продукції на зовнішніх носіях реклами (біг-бордах), яку можна розцінювати як політичну рекламу. Її виготовлення та розміщення відбулось до того, як партії стали суб’єктами виборчого процесу. Набуття статусу суб’єкта виборчого процесу політичною партією відбувається після висунення кандидатів на з’їзді партії (ст. 12 закону про вибори народних депутатів України http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1390115633417830). Виборчі ж фонди політичних партій можуть бути створені тільки після рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів у депутати (ч. 1 ст. 48 закону).

 Таким чином агітаційні біг-борди ВО Батьківщина, Громадянської позиції, Народного фронту, ВО Свобода, Сильної України, Радикальної партії Ляшка, Блоку лівих сил (фото - https://app.box.com/s/gczt7i7akneevhi9iwka) не могли бути виготовлені та розміщені за кошти виборчих фондів, проте, продовжують використовуватися суб’єктами виборчого процесу для агітації мешканців Чернівецької області. Фінансування ж передвиборчої агітації можливе виключно за кошти виборчих фондів (ст. 45 закону).

 Зокрема, в 201, 203, 204 округах активісти ОПОРИ зафіксували кілька десятків біг-бордів ВО Батьківщина "Україна переможе", які перебували на своїх місцях в період із 13 по 16 вересня, з'їзд партії із висуненням кандидатів відбувся 14 вересня http://batkivshchyna.com.ua/news/20637.html

Також із 13 по 16 вересня спостерігачами зафіксовані біг-борди Народного фронту "Сильна команда для складних часів" (округи 201, 203). З’їзд політичної сили відбувся також 14 вересня http://yatsenyuk.org.ua/ua/news/open/1217

Політична реклама Радикальної партії Олега Ляшка "Путін х#йло. Переможе добро" переважно розміщена в місті Чернівці (201 округ) ще на початку вересня, продовжує знаходитись на розміщених площина і станом на 16 вересня. З’їзд так само відбувся 14 вересня http://rpl.kiev.ua/radykalna-partiya-jde-na-vmbory/

Біг-борди ВО Свобода "Україна - це твоя Свобода. З Днем Незалежності" (201 округ) так само залишились на своїх місцях станом на 16 вересня, незважаючи на те, що 14 вересня відбувся з’їзд партії http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/053800/ http://www.livi.org.ua/2014/09/zizd-vibory/

Окрім того станом на 16 вересня зафіксована присутність політичної реклами партії Громадянська позиція, яка також була розміщена ще до реєстрації кандидатів (реєстрація відбулася 12 вересня http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP406?PT001F01=910&pf7171=164&pf72035=0). З’їзд партії відбувся ще 7 вересня http://www.grytsenko.com.ua/news/view-7-veresnja-vidbudet-sja-s-omyy-z-jizd-hromadjans-koji-pozytsiji.html.

 Також в Чернівцях станом на 16 вересня (201 виборчий округ) зафіксована реклама партії Cильна Україна Сергія Тігіпка "Разом сильніші" (з’їзд відбувся 15 вересня http://silnaukraina.com/u-kiyevi-vidbudetsya-drugij-etap-z-yizdu-partiyi-silna-ukrayina/) та Інтернет партії України (про те, коли відбувся з'їзд, і, чи відбувся він взагалі, наразі невідомо, на офіційному сайті є тільки анонс з’їзду на 13 вересня - http://www.ipu.com.ua/news/Anons_VI_Vneocherednogo_Sezda_Internet_partii_Uk-000448/)

 Наголошуємо, що відповідно до ст. 12 закону України про вибори народних депутатів http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1390115633417830 суб'єктами виборчого процесу є в тому числі партія, що висунула кандидата у депутати. Відповідно до п. 6 статті 68 вказаного закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється. В статті 48 зазначено, що партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі зобов'язані відкрити рахунок свого виборчого фонду не пізніш як на десятий день з дня реєстрації Центральною виборчою комісією А підставою для відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду партії є копія рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії.

Кандидат Філіпчук від  Громадянської позиції порушив правила ведення агітації

 16 вересня в Чернівцях відбулася прес-конференція Василя Філіпчука, який є керівником Міжнародного центру перспективних досліджень та зареєстрованим кандидатом в народні депутати в 202 виборчому округу. Під час прес-конференції він наголошував, що цей захід не є передвиборчою агітацією, хоча і запрошення (https://app.box.com/s/q3xcbqtvv374ctnxqw6e), і прес-реліз (https://app.box.com/s/vqg2j663m6jmtjtsuk4w) містили інформацію про те, що Василь Філіпчук – кандидат в народні депутати. Згадував про цей факт на прес-конференції і сам кандидат.

 Під час прес-конференції мова йшла про особисті досягнення та погляди Василя Філіпчука на розвиток країни. http://youtu.be/QIn5-1mM5LU

Згідно з інформацією, що розміщена на сайті Центральної виборчої комісії (http://www.cvk.gov.ua/pls/acts/ShowCard?id=38361&what=0), за день до прес-конференції, а саме 15 вересня, Василь Філіпчук був зареєстрований кандидатом в народні депутати України в 202 одномандатному виборчому окрузі (Вижницький, Кіцманський, Путильський райони, частина Сторожинецького району, центр - місто Сторожинець) від політичної партії «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)».

 Незважаючи на обіцянки не говорити впродовж прес-конференції про вибори, Василь Філіпчук все ж назвав себе кандидатом в депутати. Також за словами Василя Філіпчука, оренда конференц-залу готелю Буковина, в якому відбувався захід, була оплачена Міжнародним центром перспективних досліджень (керівником якої він є).

 «Ми сьогодні будемо говорити про все, окрім виборів. Я вчора був зареєстрований кандидатом по 202 виборчому округу в Чернівецькій області. Оскільки ми не змогли створити рахунок і оплатити оренду цього залу, це все оплачено Міжнародним центром перспективних досліджень, і ми не будемо жодним чином порушувати законодавство і говорити про вибори».

 Відео: http://youtu.be/RmDyPaFlU7k

Тим не менш, відповідно до статті 68 закону України про вибори народних депутатів http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4061-17, передвиборча агітація може здійснюватись у формі … прес-конференцій… стосовно політичної діяльності кандидатів в народні депутати. Передвиборча агітація кандидатів здійснюється виключно за кошти виборчих фондів. Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

 Відповідно до процитованої норми закону вказану прес-конференцію можна вважати передвиборчою агітацією, де кандидат розповів про свою політичну діяльність. Однак, як повідомив сам кандидат, оплата заходу здійснювалась не з коштів виборчого фонду кандидата (який ще не був створений), а з інших джерел.

 Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51, на котру мешканці Чернівецької області можуть повідомляти інформацію про порушення під час виборів та отримати консультації щодо виборчого процесу та законодавства. Інформація, отримана за вказаним номером, буде передаватись довготерміновим спостерігачам, закріпленим за відповідними округами, для перевірки її достовірності. Гаряча лінія діятиме місяць – з 16 вересня по 6 листопада 2014 року.

 Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва  Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org

1


КОМЕНТАРІ (4)

це гаряча лінія надюші бабінскої,яка видає себе за "адвокатів" кулявлобних брехунів? говоре тут  про реєстрацію тих що йдут на вибори і їхні фонди?, а чого писок собі закрила про брехню гром"активісті" і реєстрацію змішлюшок які за бонбони і місцевий "золотий унітаз" поливают власними нечестотами і брехнею чесних людей?

Ганьба ! 

надюшЯ на все свій час....

avatar

надЮшцІ на замЄтку

17 вересня 2014 11:51

Та най цей Василь агітує за себе скільки хоче , все рівно переможе Георгій Філіпчук, який дотримується всіх правил гри і законів.

avatar

Так буде

17 вересня 2014 15:06

А що га.нюк жора знову випливає до влади? Це не той жора, що був хреновим губернатором нашої області? Срамота одна!

avatar

до Так буде

17 вересня 2014 23:38

То може Георгій філіпчук та йому подібні достатньо наркались?? Пора вже щоб до влади приходили нові люди, незаплямовані хабарництвом та корупцією

avatar

сергій

18 вересня 2014 18:22