Опоненти Клічука підключили прокурорських і знову готуються поміняти на Ратуші прапор Чернівців на 'веселого Роджера', - огляд ЗМІ

Опоненти Клічука підключили прокурорських і знову готуються поміняти на Ратуші прапор Чернівців на "веселого Роджера", - огляд ЗМІ

02.03.2021, 15:17

Всеукраїнські інформаційні ресурси продовжують моніторити ситуацію зі спробами тиску на Чернівецького міського голову та нову владну команду ратуші. Пропонуємо увазі читачів без коментарів передрук кількох матеріалів, серед багатьох представлених у мережі. 

Політичне протистояння у Чернівецькій міськраді загострюється, опоненти нового мера підключили прокурорських 

25 лютого депутати ще від двох партій "Команда Михайлішина" та "Рідне місто" Василя Продана склали присягу у сесійній залі Чернівецької міськради. 

Хто непоінформований - це дві політсили, якими управляє Василь Продан, подроблені для кращого результату на місцевих виборах. Результат виявився таким собі, Віталій Михайлішин програв вибори Роману Клічуку, нинішньому меру, а "Рідне місто", де у списках сам Продан, зайшло у раду трьома людьми, причому, від недавно приєднаного до Чернівців приміського села Коровія. Схоже, там у цих новоявлених селян непересічний авторитет. 

З огляду на такі результати можна стверджувати, що дроблення на дві партії користі не дало. Як і судові позови проти партії Володимира Мороза і Романа Клічука - "Єдина Альтернатива". 

У невеликих Чернівцях всі знають, хто є хто, а суддям доводиться ходити вулицями поміж сторонами процесу, дивитися людям в очі, тож якихось радикальних рішень суди не напродукували. 

Підвела депутатів, які вскочили в останній вагон Чернівецької міськради цього скликання, і спроба підкилимних ігор на рівні ТВК. Але і тут вдарили у штангу і лише нашкодили собі та проваландалися на стороні, коли інші депутати вже приймали низку необхідних рішень. 

 Щоби припинити чернівецьку комедію, довелося навіть втрутитися ЦВК, і лише після цього її втручання обрані депутати отримали нарешті мандати і склали присягу. Це, вірогідно, у найближчій перспективі ключові гравці опозиції у чернівецькій Ратуші. 

І хоча Роман Клічук, більше за протоколом, а не від захвату привітав прибульців з початком роботи і висловився щодо необхідності плідної співпраці для міста та містян, голуби миру ще над Чернівцями не закружляли. 

Холодна вона чи гаряча, відкрита чи підкилимна - війна залишається війною. А завдання, які виношують чернівецькі політики у своїх кулуарах, потребують реалізації, причому, негайної, інакше - політичне узбіччя. Козирі затруться, колода залойожиться. Тим більше, що в чернівецькому політикумі активно і конкурентно працюють центробіжні сили. 

Свій жетон від метрополітену постійно намагається вкинути в усі політичні процеси в області  колишній губернатор і народний депутат від ОПЗЖ Михайло Папієв. Він має репутацію досвідченого стратега та інтригана, причому, настільки утверджену, що його ім’я опоненти політичних чвар використовують там, де його вуха навіть не проглядаються за якимись діями. Його іменем лякають обивателів і їхніх дітей проти ночі. 

Будь-яка політична оборудка, якщо до неї хоч якось причетний Папієв, одразу ж гіперболізується та обростає несусвітніми чутками. Його ОПЗЖ має конкретний електоральний інтерес в області і підтримку у румуномовних районах, забезпечену місцевими російським клерикалами. Але часи, коли Михайло Миколайович махав шаблею з вікна будинку з левами минули. Більше того, на недавньому сесійному засіданні Володимир Бешлей від "Рідного міста", колись дружнього з регіоналами, підняв питання про введення санкцій проти Михайла Папієва у пакеті з санкціям проти Медведчука. 

Доля - індичка, і кому, як не Папієву, це слід знати. 

Іншою причиною, що Чернівці штормить, є конкретний інтерес до області у наближеного до оточення президента бізнесмена і політика Іллі Павлюка. Він не обтяжує себе державними посадами, але саме ним були уміло розставлені фігури на шахівниці минулих парламентських виборів на Буковині, і всі його кандидати стали ферзями. Деякі смішними, але це лише додало гротеску та хайпу. Такий успіх підняв його особистий рейтинг, і тепер мало не всі політичні ходи чи призначення тут робляться з оглядкою на Павлюка, включно з митними пертурбаціями.        

Та недавно стався збій, хоча партія і тут була розіграна майже бездоганно. Але накосячив губернатор Сергій Осачук, перетримавши паузу і перетиснувши у політичному рекеті. Коротше - завалив домашнє завдання. Через це на виборах голови обласної ради депутати прокатали претеже Іллі Павлюка, його приятеля  - Володимира Жаровського від "Слуги народу". Причому, у момент, коли здавалося, що вже все на мазі. 

Проте "Єдина Альтернатива", якій потріпали нерви і покрутили в’язи у ході підготовки до виборів голови облради, неочікувано підтримала на цю посаду альтернативного представника "Аграрної партії" Олексія Бойка. А на її голоси так розраховували у Жаровського. Бойко вибори виграв і вже головує, але Ганнуся встигла налити олійки... 

Такого жорсткого ходу Ілля Павлюк, офіс якого скромно розташований поблизу президентського, напевно, прощати не збирається, принаймні, подібних прецедентів в його історії ще не було. Парламентський ляльковод,  коневод, як стверджує Bihus.Info, та, схоже, ще й прокуроровод державного рівня, здається, вирішив зробити жорсткий хід у відповідь.

І виглядає так, що вже є продовження історії. Бо не так давно прокурорські прийшли з обшуками в офіс лідера обласної організації "Єдиної Альтернативи", депутата облради Володимира Мороза. Причому, синхронно з цим відбулися обшуки із застосуванням класичних "масок-шоу" і на підприємствах кількох інших членів "Єдиної Альтернативи", депутатів міської ради. Ті навіть скликали брифінг, де висловили протест, назвавши те, що відбувається, свавіллям силовиків і тиском на політичних опонентів. 

Саме ця синхронність, масштаб та безцеремонність, схоже, дозволили представникам "Єдиної Альтернативи" заявляти в кулуарах, що за цим нібито стоїть Ілля Павлюк, з його впливом на чернівецьких прокурорських. 

Іншим сигналом про замовний характер обшуків для громадськості стало і те, що вони у будівельника Мороза були ініційовані обласною прокуратурою з порушенням, як він стверджує, своєї юрисдикції. Оскільки будинок, кошторис якого перевірявся, знаходиться на території війського об’єкту. Але Ірина Кравченко, котру теж якимось боком прив’язують до Павлюка, знаходиться в обласній прокуратурі. Тому умовності прибрали. Натякають, що пані у такий спосіб відробляє за сприяння при призначенні на посаду.  

Дивними синхронні та масові обшуки виглядають ще й тому, що справу, яку прив’язують до Мороза, запустили ще у липні минулого року. І, схоже, через судову безперспективність вона рухалася, як мокре горить. Але коли "Єдина Альтернатива" перемогла на виборах і в міську, і в обласну ради, а ще й зухвало не підтримала кандидатуру Жаровського на виборах голови облради, папку витягли з-під сукна. 

Тому повернення блудних синів у сесійну залу ні спокою, ні конструктиву не обіцяють. Бо маючи таких союзників, команда Продана точно захоче використати це, щоби знову поміняти на Ратуші прапор Чернівців на "веселого Роджера" і вкотре дорватися до скринь з міським бюджетом. Тому чернівчанам варто запасатися попкорном, кіна буде багато. 

Одна біда, що видовищами знову підмінять поступальний рух уперед і унеможливлять відбудову новою командою знищених до ручки Чернівців. 

Роман Клічук з соратниками, звісно, буде робити все, щоби реформи запрацювали, але стриноженій деструктивними силами "Єдиній Альтернативі" без масової підтримки чернівчан зі своїми амбітними завданнями та проєктами впоратися буде дуже складно. І, очевидно, Клічук на цю підтримку сподівається. 

Що ж стосується чернівчан, то їх вже конкретно "задрали" депутатські війни, і ситуації, у яких хтось інший намагається вирішувати за них. Люди у цьому містечку на південному заході України мали надію, що після виборів нова депутатська команда міської ради об’єднається задля відбудови зруйнованого господарства, і відлік до покращень у Чернівцях піде на дні. Але, схоже, не з їхнім єврейським щастям. 

Микола Кульчицький

Довідка

19 лютого були проведені обшуки на фірмах "ГріКо" (депутата міськради Сергія Гринюка) та "Чернівціжитлобуд" (депутата облради Володимира Мороза). Головне управління Нацполіції в області повідомило, що обшуки відбувалися у рамках кримінального провадження, розпочатого ще в липні 2020 року. За даними поліції, під час реконструкції однієї із будівель у Чернівцях, підрядні організації не виконали в повному обсязі роботи, передбачені умовами договору, тобто вона вбачає там зловживання. 

Як повідомив Володимир Мороз, один із об’єктів фінансується Міністерством оборони в особі Подільського управління капітального будівництва міста Вінниця – це реконструкція будівлі під житловий будинок військового містечка. Коли проводився тендер, "Чернівціжитлобуд" відмовилося брати участь у ньому через неприйнятні умови. Виграла тендер ТОВ "ІБК РАНГ" з Рівного. Вже пізніше до "Чернівціжитлобуд" звернулися військові з проханням виконати реконструкцію будівлі на правах субпідрядної організації, бо виробничих потужностей і людей у генпідрядника в Чернівцях не було.

Йдеться про реконструкцію житлової будівлі на вулиці Луковецькій, 2-А, що на території військового містечка. Замовник – Міноборони, вказав очікувану вартість робіт на суму 16,6 млн. грн.

Свої пропозиції щодо участі в тендері подали шість компаній: "Будівельник 2020", "Консольстрой", "БМУ "Промжитлобуд-13", "Сучасні будівельні технології-12", ТзОВ "Будторгінвест" та вже згадана Морозом фірма-переможець "ІБК РАНГ". Вона, до речі, погодилась виконати роботи за 15,5 млн грн до кінця третього кварталу 2019 року.

Володимир Мороз повідомив журналістів МБ, що після того, як його фірма взялася за цю роботу, "Чернівціжитлобуд" оплатив будівельні матеріали, підписав договори на відповідальне зберігання, крім того фірма завезла необхідні матеріали на будівельний майданчик.

"Наприкінці кожного місяця від замовника, генпідрядника і проєктної організації приїжджав технагляд, який приймав виконані роботи. Претензій до об’ємів і якості робіт, які виконав "Чернівціжитлобуд", не було. Ми подавали довідки та акти виконаних робіт генпідряднику, а він, в свою чергу, замовнику. Коли припинилося фінансування, виявилося, що "ІБК РАНГ" завищував вартість у своїх актах. Відповідно, замовник подав до суду на генпідрядника і було відкрито кримінальну справу на "ІБК РАНГ", – повідомив Мороз.

Депутат відкинув будь-які порушення з боку його підприємства та зауважив, що він "повністю відкритий і працює в законодавчому полі".

Джерело Антикор:

https://antikor.com.ua/articles/441907-politichne_protistojannja_u_chernivetsjkij_misjkradi_zagostrjujetjsja_oponenti_novogo_mera_pidkljuchili_prokurorsjkih

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заволодіння бюджетними коштами під час реконструкції однієї із будівель військового містечка": обласна прокуратура відреагувала на заяву міського голови та представників партії «Єдина Альтернатива»

Обшуки у Чернівцях: поліція Буковини звинувачує фігурантів у величезних збитках

Чернівці проходять зону критичної турбулентності

Крім офіційно введеного "червоного" рівня епідеміологічної ситуації - близько 500 інфікованих ковід щодня, тут ще й до червоного рівня зашкалюють політичні пристрасті.

Після блукань у власними руками збудованих лабіринтах Горгони, до сесійної зали нарешті приплутали дві опозиційні до нинішнього міського голови політсили: "Команда Михайлішина" та "Рідне місто". Кінцевим бенефіціаром цих партій є Василь Продан, який вів непримиренну війну із законнообраним мером Олексієм Каспруком у міськраді попереднього скликання. І це, напевно, означає, що мирні та конструктивні часи у Ратуші згортаються, а відбудова понівечених Чернівців стає для нинішнього міського голови Романа Клічука проблематичною.

Тим більше, що Продан - не один у полі воїн, який прагне реваншу. Через те, що "Єдина Альтернатива", яка має своє бачення розвитку міста та області, віддала перевагу на виборах голови обласної ради Олексію Бойку, хорошому апаратнику і досвідченому управлінцю, а не бізнесмену Володимиру Жаровському - кандидатурі Іллі Павлюка, впливового і скандального київського стратега, проблеми назріли і з неочікуваного боку. Недавні безцеремонні і підозрілі через синхронність обшуки в офісах та на об'єктах депутатів від "Єдиної Альтернативи" є, схоже, свідченням цього.

Тож можна припускати, що показові "маски-шоу" на об'єктах представників "Єдиної Альтернативи", які Роман Клічук назвав прямим політичним тиском, без Іллі Павлюка не обійшлися. На думку депутатів від згаданої політсили, цей політик має серйозний вплив в обласній прокуратурі, де деякі люди дуже зобов'язані йому за допомогу при призначенні на посади.

Обшуки у депутатів спричинила, схоже, судово безперспективна справа, яка стосується ремонтних робіт у будинку на території колишньої військової частини, котрі проводила "Чернівціжитлобуд" Володимира Мороза, депутата облради від "Єдиної Альтернативи". Вона довго припадала пилюкою у прокурорських шафах і порушена була ще влітку, задовго до виборів. Але актуальною чомусь стала саме після історії з Жаровським, коли, як LEGO, почали збирати весь наявний фактаж для організації політичного тиску.

А це означає, що крім внутрішнього протистояння з командою Продана, яка будь-що буде знову рватися до влади, наявних економічних та комунальних проблем і вихолощеної попередниками порожньої міської казни Роман Клічук отримав ще й зовнішніх антагоністів, якими ситуація у Чернівцях розглядається під кутом власних інтересів.

Виконувати за таких умов обіцяне виборцям, відволікатися від протидії політичному тиску для вирішення нагальних проблем Чернівців новому меру з командою буде дуже складно. Навіть незважаючи на його жорсткий характер і управлінський досвід.

Що ж, через новий спалах ковіду і шалені атаки на партію з використанням силовиків та підключенням різношерстних деструктивних сил, спрямованих на розвал зі всіх боків, Чернівці зайшли у критичну турбулентність. Зміни, реформи, ремонти, розбудови, реставрації під загрозою зриву.

Тому нова влада, якій люди повірили на виборах, зараз потребує їхньої підтримки, причому, не меншої, ніж під час виборів. Лише згуртування у єдину команду членів політичної сили Клічука, які прагнуть змін та розвитку, і небайдужих до долі міста чернівчан, може завадити зриву реформ, не дасть підірвати демократичні основи управління ним. Стояти осторонь - означає програти, і це має розуміти кожен. Бо лише активні і свідомі громадяни здатні захистити свій вибір. Відстояти свій гонор і принципи добропорядності.

Окрім цього, це буде жорстким сигналом для тих, хто має Чернівці за власну пісочницю, і тим, хто використовує державний мундир у приватних інтересах.

Джерело: Чернівці проходять зону критичної турбулентності (from-ua.com)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для війни з Клічуком залучені серйозні фінанси, задіяно київські зв’язки, включно з силовиками, і все з однією метою — знову дорватися до влади, - Версії

Редакція може публікувати матеріали, не поділяючи поглядів автора. За достовірність фактів, цитат, імен та інших відомостей відповідають автори. Редакція залишає за собою право редагувати та скорочувати надані матеріали.

1