Скасувавши 75 сумнівних тендерів оперативники «зберегли» для регіону 295 мільйонів гривень

Скасувавши 75 сумнівних тендерів оперативники «зберегли» для регіону 295 мільйонів гривень

28.12.2017, 21:25

Управлінням захисту економіки відмінено результати тендерів на суму  близько 295 мільйонів гривень.

Превентивні заходи в сфері державних закупівель, які проводять співробітники управління захисту економіки ДЗЕ Національної поліції, дозволяють виявити порушення на стадії проведення відкритих торгів та скасувати їх результати ще до того, як переможці отримають кошти на свої рахунки, що унеможливлює їх подальше нецільове використання або привласнення.

 Так, було скасовано 75 результати конкурсних торгів на загальну суму понад 295 мільйонів гривень.

 Загалом, з початку року працівниками обласного управління захисту економіки відмінено результати тендерних процедур:

 - у сфері освіти 6 процедур на суму 3,2  млн. грн.;

 - усфері охорони здоров’я 22 процедур на суму 22,2 млн. грн.;

 - у соціальній сфері 4 процедури на суму 1,7 млн. грн.;

 - у сфері молоді і спорту 1 процедура на суму 2 млн. грн.;

 - в інших галузях 42 процедури на суму 264,6 млн. грн.

 Працівники відділу протидії злочинам у бюджетній сфері виявляли такі порушення зазвичай під час проведення конкурсних торгів.

 Переможці повинні були закупити транспортні засоби для потреб організації чи паливо для заправки, придбати медичне обладнання, провести капітальний ремонт приміщень та  доріг загального користування, закупити м’який інвентар чи комп’ютерне обладнання.

 Комерційні структури допустили ряд порушень, які в подальшому могли призвести до значних збитків. Найчастіше, невідповідність кваліфікаційним критеріям та вимогам тендерної документації.

 В деяких випадках товариства не надали підтверджуючих документів на постачання необхідного обладнання, а в інших учасників торгів були відсутні необхідні документи  щодо наявності працівників відповідної кваліфікації для здійснення робіт.

 Комітетами з конкурсних торгів, враховуючи інформацію УЗЕ, у всіх перечислених випадках прийнято рішення про відміну результатів тендерних процедур та відхилення наданих пропозицій.

1