Олімпійські боги знову на фасаді будинку №26 вул.О.Кобилянської

Олімпійські боги знову на фасаді будинку №26 вул.О.Кобилянської

15.12.2017, 17:19

Скульптури давньогрецьких богів, дітей Зевса, повернули на вулицю Ольги Кобилянської, на фасад будинку №26.

Це виконаний черговий проект «Бюджету участі» 2016 року. Проект "Повернімо втрачені голови" був зареєстрований Іваном Сучевеном, в ньому йшлося про необхідність реставрації голів скульптур на вулиці Кобилянської, будинку №26 

І от сьогодні скульптурні бюсти богів, що є частиною унікального архітектурного декору, повернули відреставрованих та повністю відновлених.

Як розповіла журналістам Інформаційного агентства АСС в.о. начальника відділу охорони культурної спадщини Чернівців Вікторія Діденко, богів довелося не лише відновлювати, але й створювати заново. Адже декілька скульптур голів олімпійських богів втратили, знищилися і дві основи під скульптури, які також виготовляли заново.

- Робота була складною, бо постійно з’являлися якісь додаткові роботи. Не сподівалися, що такий поганий стан підставок. Тож довелося їх реставрувати, -
повідомив директор фірми, яка реставрувала скульпутури Олександр Сучеван.

Реставратори кажуть, що не очікували, що скульптури будуть у такому поганому стані. Через це довелося знімати чималий шар штукатурки. 

- Дві скульптури реставрували, напевно, у радянські часи, і це було зроблено не дуже вдало. Був такий склад речовин, що до них нічого не клеїлося. Одну скульптуру склеювали, бо вона впала з фасаду. Скульптури довелося заново замовляти у скульптора. Спочатку зробили їх з глини, потім зробили гіпсову форму і залили полегшеним бетоном. На ці нові скульптури даємо гарантію 50 років. Ті, які реставрували, теж покрили спеціальною сумішшю і вони повинні стояти тривалий час, - додав О. Сучеван.

 «Будинок стоїть на розі двох вулиць: Ольги Кобилянської та Миколи Гоголя. Зі сторони Кобилянської тепер будуть стояти Афродіта, Діоніс і Артеміда. А з іншого боку – Аполон, Гермес, Гефест і Афіна. Втрачені голови створювали на кшталт тих, які ще залишилися. Богів обирали за їхніми характеристиками, у Чернівцях поселили найдобріших" - розповіла в.о. начальника відділу охорони культурної спадщини Чернівців Вікторія Діденко.

Кошторисна вартість робіт (реставрація, відновлення, виготовлення науково-проектної документації) становить 298,998 тис.грн, зазначають у прес-центрі чернівецької міської ради

Джерело: http://acc.cv.ua/ та molbuk.ua

На фасаді будинку в центрі Чернівців відновили барельєфи античних богів (ФОТО)

1