Олексію Павловичу, станьте рятівником раритету

Олексію Павловичу, станьте рятівником раритету

25.08.2017, 12:11

Відкрите звернення до Чернівецького міського голови

Шановний Олексію Павловичу!

Якщо Ви дасте вказівку 4-5-ти будівельникам, які за 2-3 години знімуть полотно всесвітньо знаного буковинського художника Івасюка  «Ощадність» (1908 р.) зі стелі Художнього музею, то цим не тільки врятуєте одне із двох полотен Івасюка , якими володіють буковинці, а й увійдете в історію.

За словами мистецтвознавця, члена Спілки художників України Тетяни Дугаєвої,  свого часу найкраща дослідниця  України Христина Саноцька встановила приналежність цього твору, закріпленого на плафоні приміщення нинішнього Художнього музею, а колись Ощадних кас, пензлю Миколи Івасюка. До слова, в Україні твори нашого земляка можна порахувати на пальцях однієї руки. Тому цінність цієї його роботи важко переоцінити.

…27 липня полотно Івасюка замокло. Ще один дощ – і йому кінець! Як відомо, приміщення Художнього музею належить міськраді, тож музейники сплять спокійно, бо вони за нього, тобто ні за приміщення, ні за полотно, не несуть відповідальності.

Але ця ситуація не дає спокійно жити усім прихильникам живопису і, зокрема, колишньому директору Художнього музею Тетяні Дугаєвій, яка закидає редакцію «Версій» листами-SOS і просить втрутитися та порятувати те, що, втративши, ми вже ніколи не матимемо – ні ми, ні наші нащадки.

А потрібна всього-на-всього Ваша вказівка відповідному керівнику, який організує 4-5 будівельників з риштуваннями, що і знімуть полотно зі стелі.

З повагою і сподіваннями, головний редактор газети «Версії» Людмила Чередарик

Джерело: http://versii.cv.ua/

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директор Художнього музею у Чернівцях отримала почесне звання "Заслужений працівник культури України"

ДОВІДКОВО:

У Чернівцях візьмуться за реставрацію художнього музею на Центральній площі.

Про це повідомив міський голова Олексій Каспрук.

- Обслуговувати та проводити всі роботи в цьому приміщенні – завдання обласного бюджету, адже підпорядковується ця установа області. Але ми розуміємо, що не можемо гратися в бюрократичні перекидки, доки наше надбання руйнується. Тому дав доручення знайти кошти та механізм, як профінансувати першочергові заходи у реставрації. Після чого будемо звертатися до депутатського корпусу для виділення коштів з міського бюджету для збереження архітектурної спадщини, - каже О. Каспрук.

За словами мера, в місті є багато будинків, які знаходяться на балансі державних установ і які не мають сьогодні фінансів на капітальний ремонт і реставрацію. Наприклад, слідчий ізолятор, який не має власних фондів, щоби робити ремонт.

- Але це пам’ятка архітектури, будівля 1812 року і ми маємо знайти механізм для того, щоби зробити хоча би водостічні труби, оновити дах для того, щоби зберегти, не кажучи вже про капітальну реставрацію. Це також стосується і вищевказаного Художнього музею, а також приватних старих будинків, в яких по 3-4 квартири. Там проживають літні люди, які ніколи в житті не знайдуть гроші, щоби відремонтувати бодай фасад. Тож, із часом такі пам’ятки ми можемо назавжди втратити. Тому шукаємо механізми, щоби утримати в належному стані такі історичні надбання в нашому місті, - цитує molbuk.ua слова Олексія Каспрука.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Невже мерія нездатна дійти спільної згоди за ОДА (Управління культури, пані Китайгородська) як та за чий рахунок врятувати історичну будівлю та мистецькі шедеври!!!

Було б бажання! Доречі з обох боків. Громада вимагає від чиноників, яких найняла на роботу!

avatar

Карасик

25 серпня 2017 14:26