Олексій Каспрук: Чи то грибочки, чи то пеньочки чи то ще щось…

Олексій Каспрук: Чи то грибочки, чи то пеньочки чи то ще щось…

19.07.2013, 04:02

Шановні друзі,

Останнім часом місто ходить ходуном від скандалів: корупційних, екологічних, архітектурних та інших. Дається взнаки розбалансованість системи міської влади взагалі. Сила інерції згасає. При прийнятті управлінських рішень втрачається здоровий глузд. Переконаний, що нетреба чекати виборів, необхідно ремонтувати міське середовище «на ходу». Тому хочу запропонувати на загальний розсуд деякі думки, щодо управління та посилення громадського контролю за ситуацією в місті.

До прикладу: хтось «розумний» дав вказівку при улаштуванні тротуарів в центрі міста використовувати не гранітні (майже вічні) а бетонні бордюри (нормативний термін експлуатації яких 5 років)? Хто робив «ґаздівський» економічний розрахунок? Хто робив історико-архітектурне - обґрунтування? І чи робив хтось взагалі? Плутають хлопці власні подвір’я з міськими площами та скверами. Завтра якомусь «підочільнику» прийде в голову знищити клумбу, насипати в парку курган, зробити алею «фалосо-грибочків», чи ще якусь дурню а громада тільки зможе жахнутися результам. Цього не можна допускати. Пропоную декілька тактичних та стратегічних кроків по покращенню екологічної ситуації в місті - до обговорення та виконання:

1. Є така практика щоденно інформувати населення через сайт міської ради «Про стан систем життєзабезпечення Чернівців». Необхідно включити туди інформацію про роботи з зеленими насадженнями міста: хто, де, що, в яких розмірах рубає/саджає.

2. Тресту зеленого господарства як основному виконавцю цих робіт необхідно планувати свої роботи на місяць і повідомляти громадськість так само через сайт.

3. На дні депутата вимагати звіту та доповіді що і коли буде висаджено замість «грибів».

4. Треба впорядкувати питання екологічного стану міста створивши громадську «зелену» раду при міській раді. До її складу мають увійти громадські активісти, фахівці, депутати, науковці які не рідше разу на квартал повинні формувати та обговорювати порядок денний збереження екологічної рівноваги в місті. Буду рекомендувати (в разі їх згоди) до складу ради Петращук Марта Vasya Vynogradov Марина Коняк.Надсилайте інші кандидатури для включення в проект рішення міської ради

5. Необхідно розробити план та концепцію функціонування всіх скверів та площ нашого міста. Це правда більше стосується архітектури ніж екології, але «зелена» складова в цьому теж вагомо присутня. Фахівцями та громадськістю має бути чітко визначена концепція, будівельні матеріали, флора тощо. Щоби, якщо якомусь новому «очильнику» чи «підочильнику» яким сняться примари Леніна або Лошаріка, було важко розчерком пера знищити щось, що вони не створювали та не вирощували.

6. Для уточнення, доповнення, розширення пропозицій було би добре, щоби громадські організації виступили з ініціативою проведення круглого столу (або низки круглих столів) на яких громадські активісти, влада, депутати, журналісти могли би обговорити основні екологічні проблеми міста та окреслити шляхи їх вирішення.

Вважаю за обов’язкове персональну участь в цьому обговоренні «очильника», але раджу запропонувати Михайлішину самому вибрати час та дату проведення круглого столу, бо він може виявитися «дуже зайнятим» в потрібний час.

Нікого не хочу образити але можливо необхідно буде запросити немісцевого фахівця з дизайну міського середовища щоби так би мовити «свіжим оком»… якщо знаєте таких -дайте контакт.

Отже обговорюємо, критикуємо, пропонуємо.

Олексій КАСПРУК, депутат Чернівецької міської ради

1


КОМЕНТАРІ (2)

 Отже обговорюємо, критикуємо, пропонуємо.    Агов , чоловіче добрий, а ти що забув  дописати .... РОБИМО, що є самим головним. І сам показуєш приклад.

avatar

Олексію Каспруку

19 липня 2013 22:25

Безсистемна забудова  у дворах ( на якій підставі двють дозвіл?) по проспекту Незалежності (магазини "Гренландія", продтоварний магазин на місці овочевого кіоску), у провулку Толбухіна поблизу Укрексімбанку  - теж складова  екологічної рівноваги міста та його комфортності для проживання. Адже знищена прибудинкова територія ( де тепер не поставиш навіть лавочки для відпочинку) - елемент  не тільки архітектурного свавілля, а й екологічного .

avatar

Мирон

22 липня 2013 10:59