Олексій Каспрук: Чернівці – це рідний дім!

Олексій Каспрук: Чернівці – це рідний дім!

14.08.2014, 02:44

 

 
 
«Вихідний» завітав до мера міста, аби дізнатись про улюблені страви, напої, музику міського голови, а ще про родинні обов’язки, які він виконує з величезним задоволенням. 

Ваш найяскравіший спогад з дитинства?

Зустріч з Брєжнєвим ... (сміється). Жартую, звісно.

Добре пам’ятаю переїзд на нову квартиру, мені тоді було три роки. Машину пам'ятаю, в яку вантажили речі, меблі. І як батько керував процесом ззовні. Батьків вже немає, а от нещодавно зустрів чоловіка, який нас тоді перевозив, і він звісно це згадав, підійшов ...

Ваше улюблене місце у Чернівцях?

Я на стільки сильно люблю всі Чернівці, що не можу виокремити якісь певні місця…

Втім, повинно бути те місце, де ви відпочиваєте душею та тілом після важкого робочого дня?

Дача на Рошастинці

А улюблений заклад?

Їх багато. Це залежить від компанії, дня доби, настрою. Наприклад, ресторан «Чічері», ПАБ 34. Фактично будь-де можна знайти у Чернівцях заклад, де можна і смачно пообідати, і кави попити, і повечеряти, і випити келих пива.

Якщо любите ПАБ 34, то маю підозру, спостерігали за перебігом Чемпіонату світу з футболу?

Та ні, не дуже. Часу на це не було, але вболівав за німців.

Яка музика вам подобається?

Мені подобається хороша музика, незалежно від того який це напрям, стиль і хто виконавець. Якщо музика мені приносить задоволення, внутрішнє відчуття комфорту і виділяються ендорфіни, то вона мені подобається. Це може бути реп, кантрі, класична музика чи навіть якийсь треш…

…dupstep, наприклад …

Так, абсолютно (сміється)

Яких виконавців могли б виокремити для себе?

Це ті виконавці, пісні та емоції яких мені близькі. Це той самий Висоцький, Вакарчук. Ти слухаєш їх вірш чи пісню і розумієш, що це твоє, ти щось черпаєш для себе звідти.

А ви самі граєте на музичних інструментах?

Ні, але ходив трошки на уроки гри на барабанах і в мене непогано виходило, до речі. Але, на жаль, частиною мого життя це не стало. Можливо, колись у майбутньому я повернусь до цього.  

Які якості в жінки для вас є найважливішими?

Доброта…так, саме доброта. А ця якість вже тягне за собою багато інших речей. Добра жінка – вона така, така, така і от така… й іншою вона бути не може.

Очевидно, що у вас є сімейні обов’язки, які ви виконуєте вдома. Що це?

Їх останнім часом все менше і менше, бо я переключився на виконання інших обов’язків.

Але…

Сміття, прання, бо свої речі я сам обслуговую, прасування…

А що не любите робити вдома?

Не знаю, що не люблю….але точно знаю, що люблю. Люблю чистити столові прироби, люблю мити вікна та дзеркала – коли бачиш результат (сміється). А ще пил витирати – отак, хоп, і вже щось змінилось.

А не люблю робити те, від чого результат треба довго чекати.

Готуєте? Куховарите?

Так.

Що виходить у вас найкраще?

М'ясо. Хоча немає можливості робити це часто. Якихось шедеврів я не створюю, але виходить непогано….кажуть. 

Коли у вас є вільний час, як ви його проводите? З родиною, з друзями, на природі – як у вас розставлені пріоритети?

Пріоритети змінюються, в залежності від обставин. Можна проводити вільний час з друзями та колегами і разом з тим вирішувати певні робочі питання. І, повірте, на якість прийнятих рішень, це жодним чином не впливає. Але зараз, коли є вільний час і немає нічого нагального – я йду додому, до тиші, до спокою.

Якщо говорити про активний відпочинок, чим займаєтесь?

Лижний спорт та велосипед.

А що б ви обирали: піццу чи суші?

Борщ !!! (сміється).

Насправді і піцу я їм, і суші я теж їм, але, як не дивно, мені найбільше смакує те, що ми їмо все життя – наші українські страви. Я нормально ставлюсь до чогось екзотичного, але українська кухня рідніша.

Кава чи чай? Коктейль чи пиво? Що п’єте?

Все! Я абсолютно не вибагливий. Все залежить від настрою, температури на вулиці. Тому це може бути трав’яний чай, просто чай, кава, пиво, вода, узвар, вода газована, негазована…

Для вас Чернівці – це …але я вас лімітую п’ятьма словами.

Одним словом можу сказати – це дім. Навіщо п’ять??? (сміється)

Це місце, куди ти хочеш повернутись, якщо ти десь в іншому місті. Місце, де ти відпочиваєш і де ти хочеш щось покращити. Це рідний дім – два слова. 

Що б вам хотілось покращити у Чернівцях, аби місто стале ще кращим і сюди приїздило ще більше туристів?

В першу чергу покращити ті речі, які ніхто не помічає, але вони є частиною інфраструктури Чернівців. Наприклад, ту саму систему теплопостачання чи водовідведення. І звичайно дороги, громадський транспорт і навіть заклади культури, які, на жаль, у нас не використовуються на повну потужність. Наприклад, є така ідея і ми її будемо реалізовувати у Чернівцях – це створення бібліотек-музеїв. Треба бути об’єктивним, зараз бібліотека, як джерело інформації, відходить на задній план, але як центр розвитку, культури чи відпочинку – вона може використовуватись. У нас в Чернівцях близько 20-ти бібліотечних об’єктів, які вже хоч зараз можна використовувати під різні проекти, навіть літературні чи створювати на їх базі клуби за інтересами. За таких умов навіть приміщення надихатиметься зовсім іншою атмосферою.

Але покращення стосується і ресторанного бізнесу. Подивіться у Львові – там звичайний турист просто ходить по ресторанам, кнайпам, барам, але там всі ці заклади мають своє обличчя, свою «фішку». А в нас, на жаль, цього немає. Одиниці закладів дійсно мають щось цікаве, щось таке, що здатне привабити туриста. Дивіться, у нас багато пивних закладів у Чернівцях і лиш кілька з ним мають певну культурну програму, тобто можуть реально щось цікаве запропонувати відвідувачам. А кругом вуха, пиво наливають, народ гудить. Звісно, це не є той відпочинок, який привабить туриста.

Але ж попит породжує пропозицію…

Ні, в даному випадку як раз пропозиція породжує попит. Я переконаний в цьому. Якщо нам піднімати рівень культури у закладах, то народ сам підтягнеться до запропонованого йому рівня.

У вас є картка «Вихідного», як часто нею користуєтесь?

Так, вона у мене є, але нагоди скористатись ще не було.

Як вам сама ідея створення порталу «Вихідний»?

Верной дорогой идете, товарищи!

Таких чи інших туристичних проектів має бути якомога більше. На вулиці ХХІ століття і ми повинні максимально використовувати усі ресурси для того, що популяризувати Чернівці в Україні та за її межами. Тому це прекрасна ідея.

Даруватимете картку «Вихідного» мерам інших міст України, як своєрідне запрошення в гості?

Звичайно!  

Біографія

Каспрук Олексій Павлович, чернівецький міський голова.

Народився 6 грудня 1977 року в Чернівцях.

Освіта вища. Закінчив Чернівецький індустріальний технікум, спеціальність – «інженер механік» (1996); Чернівецький торгово-економічний інститут Київського торгово-економічного університету, спеціальність – «економіка підприємства» (2003); навчався в Ньюпортській бізнес-академії, Нідерланди (2006-2007).

1996 – 2000 – інженер, а згодом – економіст на Чернівецькому хімічному заводі.

2000 – очолює невелику науково-технічну компанію.

2000 – 2005 – засновує та очолює низку підприємств, що працюють у галузі високих технологій, займається викладацькою діяльністю.

2006-2011 - директор комунального підприємства «Містобуд».

2010 року обраний депутатом Чернівецької міської ради.

Травень 2014 року - виграв позачергові вибори Чернівецького міського голови.

Одружений, виховує сина. 

 

Фотографії: Анатолій Колотило

Джерело: http://cv.vj.ua/blog/post/157

1