Олег Любківський показав «Місто, що колись називалося Czernowitz» (+відео)

Олег Любківський показав «Місто, що колись називалося Czernowitz» (+відео)

06.10.2013, 04:44

Олег Любківський – художник і графік, автор концептуальних творів, які концентрують образ Чернівців у контексті загальноєвропейської культури.Особливу увагу привернула авторська манера художника (друкована і оригінальна графіка). У своїх роботах Олег Любківський в неординарній формі подає унікальність чернівецького полікультурного міфу, - повідомляє gr-czernowitz.livejournal.com. 

Виставка чернівецького художника Олега Любківського «Місто, що колись називалося Czernowitz» відкрилася з нагоди 5-річчя Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини. 

5 жовтня цього року виповнилося 5 років з дня заснування Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини. З цієї нагоди впродовж жовтня – грудня 2013 р. музеєм заплановано ряд заходів. Першим з них і стала виставка робіт відомого чернівецького художника, яка відкрилася  у галереї «SweetArt – Знання» (вул. Штейнбарга, 23). Виставка триватиме у м. Чернівці до 12 жовтня.

«Усім відомо також відчуття, коли людині хочеться залишити свій слід у часі, матеріалізувати його: від зведеного будинку або твору мистецтва до вирізаного на дереві автографа. Можливо, що цим інстинктом, тільки усвідомлено, керуюся і я, але намагаюся затримати не свій слід у часі, а саме слід часу, слід того часу, в якому живемо…», — Олег Любківський

Надзвичайний та Повноважений Посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель, який цими днями перебував в Чернівцях, розповів, яке місце столиця Буковини займає у єврейській історії: 

- Чернівці як місто, ніколи не були чимось простим у свідомості людей. Для єврейської історії – це дуже значиме місце. Навіть спікер нашого парламенту (Йоель (Юлий) Едельштейн – авт.) також родом з Чернівців. Більшість моїх друзів мають чернівецьке коріння. Я радий, що моя мрія побувати у Чернівцях збулася, - цитує Роман Бужора (chv.tv) слова пана посла.

Чернівецьке коріння має президент Національного єврейського фонду Ефі Штенцлер, батьки якого жили на «Жучці». Про це розповів сам Ефі Штенцлер:

«У цьому місті над Прутом я плекаю свої відчуття. Мої батьки, батьки моїх батьків і їхні батьки жили в Чернівцях. Тут їхнє коріння. А жили вони в місці, яке називається Жучка». Батьки Ефі Штенцлера виїхали до Ізраїлю в часи Голокосту.

1