Оксана Продан хоче легалізувати криптовалюти в Україні

Оксана Продан хоче легалізувати криптовалюти в Україні

17.09.2018, 20:31

Народні депутати пропонують легалізувати криптовалюти в Україні

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9083, який легалізує операції з віртуальними активами. Про це повідомила один із співавторів документу, народний депутат Оксана Продан.

За її словами, в законопроекті пропонується визначити такі терміни, як «віртуальні активи», «майнінг», «операції з віртуальними активами, «прибуток від операцій з віртуальними активам» та інші.

Зокрема, «віртуальним активом» визначена «будь-яка форма запису в рамках розподіленого реєстру записів у цифровій формі, що може використовуватися як засіб обміну, одиниця обліку чи як засіб збереження вартості».

«Віртуальними активами» вважаються криптовалюти та токен-активи. У свою чергу, криптовалюта – це віртуальний актив у формі токену, що функціонує як засіб обміну або збереження вартості.

«В Україні криптовалюти перебувають у «сірій» зоні, через що світові гравці побоюються працювати на нашій території, а ті, хто стояв у витоків цього руху, переїхали в інші країни. Тобто, втрачають як інвестори, так і держава. Легалізація криптовалют створить передумови для побудови цивілізованого і конкурентного ринку віртуальних активів в Україні, від якого виграють усі», – зазначила Оксана Продан.

Автори законопроекту пропонують ввести стимулююче оподаткування для ринку криптовалют.

Зокрема, відповідно до законопроекту оподатковуватимуться виключно операції з обміну віртуальних активів на валютні цінності, тобто на традиційні гроші. І не підлягатимуть оподаткуванню операції з обміну віртуального активу одного виду на інший.

Крім того, для підприємств буде встановлена пільгова ставка оподаткування прибутку (доходу) від операцій з продажем віртуальних активів – на рівні 5% до 2024 року.

Після 2024 року ставка оподаткування складе 18%. Тоді як для фізичних осіб вона залишатиметься незмінною – на рівні 5%.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Криптовалюты выгодны криминалу. Удобно перекачивать деньги и выводить в оффшоры.

avatar

знающий

18 вересня 2018 02:58

Видно, ій є що легалізовувати

avatar

Джейкоб

19 вересня 2018 18:07