Оксана Продан нівелювала законопроект про соціальні послуги, - думка

Оксана Продан нівелювала законопроект про соціальні послуги, - думка

29.01.2019, 10:09

Під завісу дев'ятої сесії Верховної Ради України парламент прийняв надважливий законопроект про соціальні послуги (4607).

З парламентської трибуни законопроект представляв перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю  народний депутат України Максим Бурбак.

Над цим базовим законопроектом Комітет працював понад півтора роки, опрацьовуючи усі деталі, правки та пропозиції від народних депутатів. Фактично цей закон повністю врегульовує систему надання соціальних послуг в Україні. Старе законодавство вже не встигало за тими змінами, які відбулися в країні після квітня 2014 року, коли уряд Арсенія Яценюка започаткував бюджетну децентралізацію. Внаслідок цих змін місцеві бюджети, бюджети ОТГ отримали додаткові фінансові ресурси і додаткові повноваження. Цілком очевидно, що передача ресурсів тягне за собою також зростання відповідальності місцевої влади за надання громадянам, які проживають на місцях, певних соціальних послуг.  

Основною його метою є удосконалення діючого законодавства, зокрема в частині адміністрування соціальних послуг, підвищення статусу соціальних працівників та інших фахівців, що надають соціальні послуги, забезпечення захисту прав осіб, які отримують соціальні послуги, розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань організації надання соціальних послуг за місцем проживання осіб, які отримують такі послуги.

У законі чітко прописано, які є категорії пільговиків, які категорії послуг надаються, чимало повноважень передано Мінсоцполітики. Саме цей орган оперативно реагуватиме на ситуацію в країні у разі потреби в запровадеженні нової соціальної послуги. Парламент визначатиме це цілий рік, натомість уряд зможе швидко зробити за два місяці. Якщо держава почне заробляти більше, а так воно є згідно з інформацією НБУ, який фіксує ріст ВВП, то і людям слід більше віддати. Закон про соціальні послуги це врегульовує. 

Через упередженість окремих депутатів, яким скрізь увижається політика і вигода, при голосуванні в залі парламент  мало не провалили його прийняття:

- Представниця фракції БПП, пані Оксана Продан своїми правками фактично повністю нівелювала суть даного законопроекту, - сказав в ефірі телеканалу "Чернівці" народний депутат України Максим Бурбак. - Але я вдячний більшості колег, які зрозуміли, що соціально вразливі громадяни потребують допомоги, а не політичної боротьби, і 230 голосами підтримали законопроект. Він абсолютно аполітичний, вступає в силу з 1 січня 2020 року. Тепер Уряд і Мінсоцполітики повинні розробити усі необхідні підзаконні акти для імплементації закону в життя. Для цього є цілий рік. 

Як повідомила BukNews прес-служба Оксани Продан, "Оксана Продан як представник Голови Асоціації міст України у ВРУ Віталія Кличка брала активну участь у доопрацюванні законопроекту "Про соціальні послуги", у тому числі, відстоювала публічну позицію представників місцевих громад та органів місцевого самоврядування. АМУ подякувала Оксані Продан "за відстоювання інтересів місцевого самоврядування та парламенту за підтримку позиції АМУ у Законі України "Про соціальні послуги".

Частину поправок Оксани Продан підтримали при розгляді Комітету, за це вона подякувала при виступі під час пленарного засідання. Що важливо, на розгляд в зал винесли редакцію з поправками Оксани Продан, і цю редакцію з трибуни озвучував Максим Бурбак. Оксана Продан голосувала за законопроект "Про соціальні послуги". Більше того, інформувала колег-депутатів про важливість його ухвалення. Врешті-решт, Парламент підтримав 230 голосами.

Фото: Асоціація міст України

1