Оформлення субсидій допоможе українцям суттєво зекономити

Оформлення субсидій допоможе українцям суттєво зекономити

31.10.2018, 17:27

 З настанням холодів для українців актуалізувалося питання опалювального сезону та оформлення субсидій. Через вимоги МВФ український уряд був змушений піти на складний економічний крок – підняття тарифів на газ. Щоправда, держава дає можливість зекономити на «комуналці» та посилює програму субсидій, а також виділяє гроші на енергомодернізацію житла.

Кабінет міністрів України досягнув максимально можливого послаблення вимог МВФ для отримання критично важливого для України траншу. Замість можливих 60%, газ для населення зросте лише на 23,5%. З 1 листопада 2018 року вона становитиме 8 550 грн за 1 000 куб. м. В Уряді запевняють, кредит від МВФ дасть можливість уникнути дефолту країни та повернення до 90-х рр. Більше того, країна отримує можливість продовжувати розвиватися.

Чому уряд підняв тарифи на газ?

Головною вимогою МВФ для отримання кредиту було підвищення ціни на газ для населення до рівня промисловості. При збільшенні ціни на газ до 11 тис. грн за тис куб м середня платіжка кожної буковинської родини зросла б на 1000-1500 грн.

«Вирішення питання газових тарифів розблокує отримання чергового траншу МВФ, – розповідає заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Павло Кухта. – Це є необхідним для уникнення дефолту: протягом 2018-2020 років виплати за зовнішнім державним боргом становитимуть близько $18,5 млрд. Борги накопичені, в основному, у період 2009-2013 років. Відсутність траншу – це згортання державних програм розвитку країни, це або суттєве скорочення витрат бюджету (і зарплат бюджетників у тому числі), або – дефолт».

Чому так важливо отримати кредит від МВФ?

400 мільярдів гривень боргів, які Україна взяла у 2006-2013 роках, держава має повернути уже наступного року. За цей період було позичено 50 мільярдів доларів, які Україна зараз змушена віддавати. А повернути їх можна лише за умови отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду.

«У 2019 р, аби розрахуватися з накопиченими за роки боргами, Україна має залучити $18 млрд, розповідає народний депутат Геннадій Ткачук. – Зараз уряд вимушений звертатися за допомогою до МВФ, оскільки без цієї допомоги Україна не зможе погасити мільярдні борги, які були накопичені 2007-2014 роках (за 7 років – 45 млрд. доларів!). Якщо держава не зможе знайти грошей на розрахунки з кредиторами, змушена  буде оголосити дефолт».

Чому ми повинні віддавати ці борги?

На думку експертів, відмова від повернення цих коштів означала би дефолт для України. Ми би опинилися у кризі, гіршій за 2008 та 2014 роки, а загальний стан економіки можна було би порівняти з кризою 1990-х років.

Скажімо, гривня би різко девальвувала, долар стрибнув би до позначки щонайменше 50 грн/долар, що би стимулювало різке розкручування інфляції та стрімке подорожчання усіх товарів. Виплата зарплат і пенсій за таких умов могли би ускладнитись та заморозитись. Відповідно, в Україні би різко зросло безробіття, а економічне зростання держави було б заморожене щонайменше на 10 років.

Отже, підвищення ціни на газ – це вимушений крок, який дасть змогу Україні розвиватися далі.

«У 2005-2008 в борг жили український бізнес, за рахунок кредитів купляли машини і квартири пересічні українці, – говорить спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. – У 2011-2013 роках в борг уже жила Україна як держава– за рахунок зовнішніх кредитів, а не відповідно до коштів. Це колись мало закінчитись. За часів Януковича за кілька років державний борг стрімко зріс, а резерви НБУ навпаки – знизилися вдвічі. Результат – падіння ВВП, стрімке падіння гривні. Ми маємо занадто великі борги, які треба віддавати. Це процес болісний, але іншого виходу у нас немає. Наше боргове навантаження і співвідношення боргу до ВВП в останні роки знижується. Якщо ми почали 2017 року на рівні 80% (відношення боргу країни до ВВП), то в 2018-й увійшли на рівні 73%, а до літа – взагалі дісталися рівня в 66%».

Що співпраця з МВФ дасть Україні?

Україна підпише нову програму фінансування Stаnd-by. Програма міжнародної допомоги stand-by дається тим країнам, які вийшли з переддефолтного стану.

Співпраця з МВФ зміцнить економічне зростання України, яке спостерігається останні 2,5 року. У країні продовжаться розпочаті реформи, які зроблять нашу державу економічно сильнішою й енергетично самодостатньою.

Разом із підвищенням ціни на газ Уряд посилює соціальний захист людей та розширює програми утеплення будинків.

Кому нададуть субсидії?

Завдяки дієвим заходам Кабінету міністрів підвищення ціни на газ не торкнеться тих українців, які оформили субсидії. Усі субсидії, які вже були оформлені, перераховуються і переоформлюються автоматично, нікуди не треба йти.

Питання оформлення субсидії цього осінньо-зимового сезону стане актуальним для понад 142 тисяч домогосподарств Чернівецької області. За словами заступника директора Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА Юрія Півня, держава допоможе зекономити на комунальних послугах усім громадянам, які звернуться до відповідних органів для оформлення субсидії.

«Така допомога від уряду дозволить людям не мерзнути у зимовий період, а чітко розраховувати свої можливості. Це значна допомога від держави», - сказав він.

Задля посилення соціального захисту людей уряд вніс низку змін до порядку призначення субсидій, що спрощують отримання цієї допомоги.

По-перше, субсидія призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує ЄСВ. По-друге, субсидії зможуть отримати безробітні – потрібно лише встати на облік. По-третє, субсидії будуть нараховуватися родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї. По-четверте, пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%). По-п’яте, якщо фактична вартість спожитих послуг менше обсягу обов’язкового платежу, сплачувати потрібно тільки фактичну вартість. По-шосте, субсидії зможуть отримати родини сотень тисяч заробітчан, якщо людина сплачує ЄСВ у тій країні, де працює, і надасть відповідне підтвердження. І по-сьоме, до сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Окрім того, буде збільшено фінансування програм з енергомодернізації будинків. Загальні витрати на утеплення, встановлення лічильників та нових котлів наступного року становитимуть 2 млрд грн.

«Держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям», – заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Олександр Потапчук

1