Офіційне звернення Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА до журналістів та суб’єктів виборчого процесу

Офіційне звернення Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА до журналістів та суб’єктів виборчого процесу

22.10.2012, 21:47

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відзначає, що із наближенням дня голосування виборча кампанія набуває все більшої динамічності та конфліктності. В цих умовах важливу роль у забезпеченні об’єктивності інформації про виборчий процес відіграють журналісти. Саме від їх подачі тої чи іншої інформації залежить неупереджене інформування громадян щодо перебігу виборчого процесу. Також закликаємо суб’єктів виборчого процесу більш уважно ставитись до оприлюднення ними інформації, що стосуються виборів.

Так, 21-22 жовтня 2012 року в декількох електронних медіа була розповсюджена інформація щодо оцінки передвиборчої ситуації у Чернівецькій області одним із лідерів Об’єднаної опозиції Арсенієм Яценюком. Зокрема, мова йшла про те, що, нібито, згідно звітів ОПОРИ Чернівецька область посіла перше місце у «фальшуванні виборів», «адміністративному тиску», «підкупі виборців».

Скоріш за все в своїй публічній промові Арсеній Яценюк використав дані Рейтингу голів регіональних органів влади за рівнем адміністративного впливу на виборчий процес (http://oporaua.org/oblast/article/2711-rejtyng-oliv-regionalnyh-organiv-vlady-za-rivnem-administratyvnogo-vplyvu-na-vyborchyj-proces), оприлюдненому ОПОРОЮ 03 жовтня, де йде мова про те, що «Очолили рейтинг адміністративного впливу на виборчий процес (1 місце) голови Чернівецької та Донецької ОДА Михайло Папієв та Андрій Шишацький».

Щодо «підкупу виборців», то ОПОРА складала загальний «Рейтинг порушення виборчого законодавства у вересні 2012 року» (http://oporaua.org/news/2717-rejtyngy-vid-sposterigachiv-opory-porushennja-porushnyky-peredvyborchyj-kreatyv-ta-jak-gartuvalys-dilnychni-komisiji) без розподілу по регіонах.

Щодо фальшування, то станом на 21 жовтня (дата візиту Арсенія Яценюка до Чернівців) мова про це також не може йти, адже ОПОРА оперує перевіреними фактами, а доконані факти щодо «фальшування виборів» можуть з’явитися тільки в День виборів.

Ознайомитися зі звітами ОПОРИ та її офіційними заявами можна на сайті www.oporaua.org

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

1