Однієї громади у Кіцманському районі бути не може, - голова Лужанської селищної ради

Однієї громади у Кіцманському районі бути не може, - голова Лужанської селищної ради

19.02.2017, 12:19
У Кіцманському районі точаться дискусії щодо об’єднання – думки міської та сільських рад не збігаються

На Буковині нині є кілька районів, де поки що не утворили жодної громади: Герцаївський, Заставнівський, Кельменецький та Кіцманський. Останній невдовзі має всі шанси «вийти» з цього переліку. Там ще з грудня відбуваються громадські обговорення, а сільські, селищні та міські ради мають власне бачення того, як виглядатиме район після об’єднання та з ким потрібно чи не потрібно об’єднуватися.

Першими про утворення громади заговорили у Лужанах та Мамаївцях. Збори сельчан відбувалися і в тому, і в тому селі. Люди таку ініціативу підтримали.

Нещодавно активність проявили і у Кіцмані. Там 12 лютого відбулося громадське обговорення питання добровільного об’єднання територіальних громад Кіцманського району із адміністративним центром у Кіцмані. На ньому були і містяни, і мешканці сіл, однак голосувати дозволено було лише містянам.

«У районі має бути максимум 4 громади, одна з яких – громада сіл Глиниця, Стрілецький Кут, Біла, Мамаївці, Лужани, Шипинці і Дубівці» - Лужанський селищний голова

На думку міського голови Кіцманя Сергія Булеги, весь район повинен об’єднатися в одну громаду із центром у Кіцмані. Від такого злиття, каже С. Булега, виграє і село, і місто. Тим паче, що історично, територіально та інфраструктурно Кіцмань був і є центром району, тут діють всі потрібні служби, є зручне транспортне сполучення. Не потрібно витрачати кошти на будівництво нових адмінбудівель. Тому міський голова запропонував надіслати запрошення увійти до складу ОТГ усім населеним пунктам Кіцманщини, в тому числі й тим, які планують створення власних громад. Так вони зможуть вирішити, куди податися.

Це рішення підтримали 109 мешканців Кіцманя, котрі були на обговореннях.

Однак у селах та селищах, котрі уже спланували, як виглядатимуть їхні громади, з цим категорично не згідні.

Думати потрібно про розвиток своєї території

Сільські голови одностайні в тому, що об’єднання незворотне, і його не потрібно боятися. Однак вважають, що громади повинні самотужки вирішувати, як вони рухатимуться далі.

Голова Лужанської селищної ради Наталія Катрюк категорично не згідна з ідеєю створення в районі однієї громади.

Громадські обговорення об’єднання у одну громаду нещодавно відбулися в Кіцмані. Фото «Погляду»
Однієї громади у Кіцманському районі бути не може, - голова Лужанської селищної ради

- У жодному разі не може бути мови, навіть погодження мудрих сільських голів на те, що ми всі маємо об’єднатися в єдину громаду. В такому разі це не реформа, не місцеве самоврядування, - каже Н. Катрюк. – Так, тут всі нерівні – є села перспективні і заможні, є бідні. Тому поки не буде забезпечена матеріальна база більшості невеликих сіл, про розвиток і мови бути не може. Сьогодні потрібно жити всім – з цим я згідна. Але це не означає, що ми будемо все життя тягнути одне одного і казати, що так має бути. Всі повинні подумати в першу про розвиток своєї території. Ми не повинні тягнути слабших лише через те, що всі хочуть жити. Тому і мови про об’єднання в одну велику громаду бути не може. Нам у Лужани надійшло запрошення від Кіцманського міського голови, і моя позиція як селищного голови однозначна – ми згоди не дамо. Звісно, це не означає, що потрібно розривати співпрацю.

Перед об’єднанням проводять економічні розрахунки

У Лужанах бачать об’єднання з Мамаївцями. Мовляв, це два потужні населені пункти, спільна праця яких дасть чималі плоди.

- Ми були ініціаторами зустрічі, але просто так таку відповідальну справу не вирішити. Так, наші населені пункти з різними менталітетами, однак ми фактично на одному рівні. Наприклад, у Мамаївцях 9 груп садочків, у Лужанах – 8. Тому таке об’єднання буде доцільним, - вважає Н. Катрюк. – Якщо бути відвертою перед собою і перед людьми, вважаю, що у районі має бути максимум чотири громади, одна з яких – громада сіл Глиниця, Стрілецький Кут, Біла, Мамаївці, Лужани, Шипинці і Дубівці. Така громада буде не тільки численною (близько 23 тисяч людей), а й спроможною та потужною.

Аби об’єднатися, потрібно провести детальний економічний розрахунок: визначити кількість зареєстрованого бізнесу, кількість вільних земельних ділянок і так далі. Тобто надати на розгляд населення широкий спектр економічних даних села. Адже за це, каже селищний голова, доведеться відповідати, і люди повинні розуміти, на що вони йдуть.

Де буде центр, ще не вирішили

Щодо центру громади, то поки що голови населених пунктів не знайшли компромісу. З одного боку – селище Лужани, що розміщене в центрі майбутньої громади. З іншого – Мамаївці – найбільший населений пункт у майбутній громаді.

Н. Катрюк вважає, що центр потрібно зробити у Лужанах. І не через особисті переконання, а через географічне розташування.

- Сьогодні Лужани – єдине село з усіх сільських територій, забезпечене інфраструктурою на всі 100%. Якщо по інших населених пунктах потрібно щось перебудувати чи добудувати, у нас на сьогодні все збережено, відремонтовано і побудовано. Тому нині потрібно розсудливо розмірковувати і підійти до цього питання виважено. Якщо ми можемо утримати школи, садочки та інші установи самотужки, значить, ми спроможні. Зараз говорять, що дві утворені громади школу і садочки віддали на утримання району. То про яку спроможність може йти мова? – підсумовує жінка. – Кілька років я їздила у Польщу для того, аби довідатися, що було базою для реформи. У першу чергу, у них це медицина й освіта. Ось у них кожна спортивна школа з басейном – це мене вразило.

А ось сільський голова Мамаївців Сергій Угринчук за те, аби центр громади був у Мамаївцях. Ідею об’єднання з містом відкидає повністю.

- Майбутнє бачимо з селами, - зазначає сільський голова. – Так, ми отримали пропозицію Кіцманського міського голови об’єднатися в одну велику громаду, обговорили це на сесії і відхилили пропозицію. Для цього є причини – по-перше, депутатів обиратимуть за партійними списками, тому село буде в мінусі. По-друге, люди підтримують наш варіант. Тим паче, велика громада – великі проблеми. Об’єднання з Чернівцями теж не розглядаємо.

Є також ідея, аби центром громади зробити Мамаївці, а адмінцентр – у Лужанах. Н. Катрюк каже, що таким чином, якщо до громади вирішить хтось доєднатися, буде зручніше отримати адмінпослугу.

Серед людей теж немає єдиної думки щодо об’єднання. Хтось хоче об’єднуватися, хтось – ні. І не завжди всі розуміють, як відбуватиметься сам процес і що після нього буде.

Яна МАРІЯНЧУК

Джерело: https://pogliad.ua/news/bukovina/odnieyi-gromadi-u-kicmanskomu-rayoni-buti-ne-mozhe---golova-luzhanskoyi-selischnoyi-radi-325986

1