Обсяг експорту буковинських лісоматеріалів у липні скоротився

Обсяг експорту буковинських лісоматеріалів у липні скоротився

29.07.2016, 23:52

Як анонсувалося наприкінці минулого місяця, Чернівецька митниця ДФС звітує про переміщення лісосировини.

 Упродовж липня 2016 року митне оформлення буковинського лісу скоротилося у 5 разів, через українсько-румунський кордон переміщено 141, 0 тис. тонн лісоматеріалів, що на 12, 2% менше, ніж у липні  2015 року.

 «Так звана «ділова деревина» у липні цього року митницею не оформлялася. Наразі ми констатуємо зниження експорту лісоматеріалів, оформлених у митному відношенні Чернівецькою митницею ДФС, – зазначає начальник митниці Микола Салагор. – Ми працюємо у рамках чинного законодавства, «не вставляємо палки у колеса» суб‘єктам зовнішньоекономічної діяльності, однак посилений контроль за усіма формальностями (у межах компетенції!) дає свої результати».

 Через пункти пропуску Чернівецької митниці ДФС у липні 2016 року експортовано 121, 4 тис. тонн лісосировини. 

94, 8 % деревини, тобто 115, 1 тис. тонн, що переміщувалися через українсько-румунський кордон, – товар, оформлений у митному відношенні Житомирською (41, 5%), Рівненською (21, 2%), Київською (9, 1%), Волинською (9, 1%), Тернопільською (5, 0 %), Хмельницькою (3, 2%), Львівською (2, 3%), Вінницькою (1, 6%), Чернігівською (1, 3%), Івано-Франківською (0, 3%), Сумською (0, 1%) та Полтавською (0, 1%) митницями ДФС.

У митному режимі експорт Чернівецькою митницею ДФС оформлено 5, 6 тис. тонн лісосировини за кодом товарної позиції 4401 «Деревина паливна». Митне оформлення лісоматеріалів необроблених упродовж липня поточного року не здійснювалося.

«Експортерами лісоматеріалів виступали 10 суб‘єктів зовнішньоекономічної діяльності із місцезнаходженням у Чернівецькій області, з яких дві фізичні особи-підприємці – ФОП Букатов Ю.В., ФОП Бойко В.І. – вперше здійснювали зазначену зовнішньоекономічну операцію, – розповідає Микола Михайлович. – До слова, 4 буковинські підприємства, що експортували лісоматеріали у минулому місяці, наразі жодної операції не здійснили. Крім того, не дивлячись на надзвичайно високу увагу до питання вивезення лісоматеріалів, такі державні підприємства, як Берегометське лісомисливське та Сторожинецьке лісове господарства, намагалися упродовж місяця наростити обсяги експортованої продукції. Однак, у результаті вжитих митницею заходів, обсяг переміщеного згаданими підприємствами товару зменшився на відповідно 26, 3 % та 22, 7 %».

Відбулися зміни у співвідношеннях режиму переміщення через митний кордон України, товарних позицій експортованих лісоматеріалів.

На 24, 2% зменшився експорт деревини й у 49 разів збільшився транзит, зокрема із Білорусі (на 12, 2 %).

За товарними позиціями 4401 «Деревина паливна» та 4403 «Лісоматеріали необроблені» відбувся перерозподіл із збільшенням частки експортованої паливної деревини (60, 2%) та зменшенням лісоматеріалів необроблених (39, 8%). Слід наголосити, що у липні 2016 року обсяг експортованих лісоматеріалів необроблених становив 48, 4 тис. тонн, що майже удвічі менше, ніж у липні 2015 року.

За вказаний період співробітниками митниці запроваджено 1 справу про порушення митних правил за ч.1 ст.483 Митного кодексу України, у якій предметом правопорушення були лісоматеріали.

05.07.2016 співробітниками митного поста «Вадул – Сірет»  Чернівецької митниці ДФС складено протокол про ПМП щодо лісоматеріалів, оформлених на експорт Тернопільською митницею ДФС. За результатами митного огляду товару встановлено невідповідність товаросупровідних документів, поданих до митного контролю, наявним лісоматеріалам. Зокрема, виявлено деревину інших порід та асортименту. За вказаним протоколом лісоматеріали необроблені у вигляді колод – «пиловник дуб», «технологічна сировина дуб» – у кількості 16,73 м.куб. вилучено.

1