«Обличчям до стіни»: очільниця управління культури Чернівецької ОДА написала роман, тираж якого погрожували знищити

«Обличчям до стіни»: очільниця управління культури Чернівецької ОДА написала роман, тираж якого погрожували знищити

18.06.2018, 15:15

У Чернівцях вийшла друком книга письменниці, начальниці управління культури ОДА Віри Китайгородської "Обличчям до стіни".

За словами доньки авторки Лесі Воронюк, це видання погрожували знищити ще на етапі верстки книги. 

"Дехто з героїв, дізнавшись про її існування, погрожував скупити ввесь тираж і знищити. О, які ці покидьки насправді смішні і наївні – вони думають, якщо їх можна купити, то так само можна купити все і всіх. Але ні. Рукописи не горять. Правда завжди перемагає", - написала Воронюк у Facebook.

"Кожен із вас думає про мене чи мою родину щось своє – велике чи мале. Та насправді – ми – звичайна українська родина інтелігентів. 2012 рік – тато – лікар, мама – редактор газети, сестра – студента, я – пишу кандидатську. Та 12 липня 2012 року все змінюється і назавжди. Проти нашої родини – склепано-спльовано-зригано брутальну справу. "Лицом к стене" - волав рудий недоросток в формі і зі зброєю на тата, маму, мене...", - повідомила вона.

"Ви пробували кричати під водою? У вас бувають сни, коли ви говорите, а вас ніхто не чує?.. А коли дві стіни насуваються з двох боків і виходу нема, і груди вже стиснуто, і повітря не можливо заковтувати? Добре, коли це сон. Погано, коли це Україна 21 століття, і це жахіття відбувається з тими, хто насправді щиро і віддано любить цю країну, але ще більш ствердно рішуче не бере участі в розкраданні, деребанах і не піддається на дружескіє ідєї влади чи сусіда", - написала Леся Воронюк.

"Я не наважилась написати цю книгу, а мама – наважилась. Вона все таки більший воїн, ніж я", - повідомила донька авторки книги.

Вона заявила, що не знає, чи з’явиться книга у книгарнях, і тираж видання треба вберегти від викупу і знищення.



Довідка. Роман української письменниці Віри Китайгородської "Обличчям до стіни" створений наживо на основі першоджерел – життя самої мисткині, її родини, оточення, власне її народу на межах і готарах кількох суспільних формацій – уламках імперії, перебудови, незалежності, революції, майданів, війни внутрішньої і зовнішньої. Це – роман-епопея, роман-епоха, роман-фреска із мереживом сотень доль, об’єднаних однією сюжетною лінією – виживанням в умовах нескінченного полювання на українців.

Джерело:  molbuk.ua

1