Облрада погодилася віддати надра структурі, близькій до Фірташа?

Облрада погодилася віддати надра структурі, близькій до Фірташа?

01.06.2012, 18:36

Сесія Чернівецької обласної ради вирішила погодила ДК «Укргазвидобування» клопотання щодо отримання дозволу на вивчення і розробку Петровецької площі у Вижницькому районі.

У пояснювальній записці до рішення йдеться, що Петровецька площа знаходиться за 24 км від Вижниці у передгірській зоні. Під час розвідувального буріння у 2007 році у надрах площі було виявлено перспективні нафтогазоності пласти, ресурси вуглеводнів оцінені в 3200 тисячі тонн.

«Укргазвидобування» планує після отримання остаточних дозволів пробурити свердловину глибиною 5650 метрів орієнтовною вартістю 80 млн.грн. У разі отримання прозитивних результатів, на площі розпочнуть облаштування відповідної інфраструктури, на якій підприємство обіцяє працевлаштувати місцевих жителів.

Нагадаємо, питання про Петровецьку площу облрада розглядає вже вдруге. ?На сесії 20 березня депутати не підтримали питання про надання дозволу - не вистачило голосів, що викликало обурення голови облдержадміністрації Михайла Папієва.

Останнє погодження, очевидно, прямий наслідок "славнозвісної", як висловився при нагоді начальник управління інфраструктури та туризму ОДА Дмитро Павел, тристоронньої угоди з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. Адже за безкоштовний сир у вигляді шкільних автобусів, газопроводів тощо, яким упродовж останнього року годують буковинців, Чернівецькі ОДА та облрада зобов'язалися узгоджувати "спеціальні дозволи на користування надрами, в отриманні яких НАК "Нафтогаз України" має потребу у 2011-2013 роках".

«Укргазвидобування» проспонсорувало завершення будівництва другої гілки газогону до Чернівців на суму 4,8 млн.грн. Директора підприємства колишнього чернівчанина Юрія Борисова (на фото) також називають одним з неофіційних організаторів усунення з посади міського голови Чернівців Миколи Федорука.  Директор ДК «Укргазвидобування» - Юрій Борисов. До призначення на цю посаду працював на керівних посадах в компаніях хімічної та нафтопереробної промисловості, власником яких є Дмитро Фірташ.

Єдиним наразі реальним наслідком газовидобутку в краї є сплачені до держбюджету податки, відрахування за користування земельними ділянками, що надходять органам місцевого самоврядування і нарешті прописані в угодах платежі на соціальний розвиток місцевих територіальних громад. А з цим якраз весь час проблеми. Ну, не хочуть заїжджі фірми виконувати взяті на себе соціальні зобов'язання. Приклад Лопушнянського нафтогазового родовища, розробники якого (нафтовидобувне управління „Надвірнанафтогаз” ПАТ „Укрнафта”) лише вряди-годи нехотячи кидали кілька мільйонів гривень на "соціалку", яскраве тому підтвердження. Під завісу минулого року, приймаючи законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів», депутатська більшість Верховної Ради також постаралася суттєво зменшити коефіцієнт, на який множиться фіксована ставка ренти. Втрачені внаслідок цього місцевими бюджетами суми, наголошують експерти, стануть надбанням нафтогазодобувних компаній, зокрема найбільших з них — ПАТ «Укрнафта» і ДК «Укргазвидобування», контрольованих відповідно Ігорем Коломойським і Дмитром Фірташем.

Довідка

«Укргазвидобування» є дочірньою компанією НАК «Нафтогаз України» і найбільшою газовидобувною компанією України. Також «Укргазвидобування» виробляє пальне, зріджений газ та інші нафтопродукти на своєму газопереробному Шебелинському заводі в Харківській області.

Використано матеріали molbuk.ua

1