Обласний воєнком Віталій Чурай просить буковинців відповідально поставитися до мобілізації

Обласний воєнком Віталій Чурай просить буковинців відповідально поставитися до мобілізації

05.01.2015, 21:22
У Чернівецькій області добровольцями до війська зголосилися піти депутати рад різних рівнів, окрім обласної ради. Зокрема зараз служать у війську, в зоні АТО включно, добровольці-депутати сільських, районних та міських рад, кілька сільських голів. Є навіть голови сільрад зі східних областей, які змушені були покинути рідні місцини й переселитися до Буковини, - таких більше десяти.

Про це сьогодні повідомив обласний військовий комісар Віталій Чурай.

Він також повідомив, що більше 20 працівників обласного комісаріату та майже всі районні військові комісари були в зоні АТО й брали участь в антитерористичні операції.

Чурай зазначив, що статус учасника бойових дій серед військовослужбовців області наразі отримали лише кілька бійців прикордонних військ. «Стан з отриманням статусу учасника бойових дій болючий. Поки що такий статус отримали кілька прикордонників. Цей процес зайняв близько трьох місяців. Проблема з отриманням витягів з наказів», - розповів військовий комісар.

Мобілізація триватиме упродовж майже всього 2015 року

Уже відомо детальніше про хід чергової хвилі мобілізації українців, яка розпочнеться 20 січня цього року. До Збройних сил призвуть військовослужбовців запасу у два етапи, зокрема перший етап мобілізації цього року триватиме 90 діб, і другий етап, а це 5-6 черга – по 60 діб. У Чернівецькій області планують мобілізувати на війну приблизно 1400 військовозобов’язаних.

– Уже готуємося до проведення чергової хвилі мобілізації, яку анонсувало керівництво Міністерства оборони, від 20 січня, – каже обласний військовий комісар Віталій Чурай. – Уже отримали наказ від вищого командування. Що стосується комплектації військових частин, то маємо призвати приблизно 1400 чоловіків. Наразі триває попередній відбір військозобов’язаних, тобто комісаріати викликають чоловіків для проходження медичної комісії та з’ясування обставин, чи можуть вони бути призвані по мобілізації.

Призваних військовозобов’язаних відряджатимуть у навчальні військові частини для відповідної підготовки. Першою чергою призвуть вже підготовлених фахівців. Непідготовлених – навчатимуть володінню новими зразками військової техніки.

Навчання мобілізованих триватиме 25 діб, відтак вони пройдуть бойове злагодження у складах своїх підрозділів - не менше 25 діб. Крім того, в тилу, тобто в центральних, південних, північних та західних областях України заново створюватимуть військові частини. На території Буковини також передбачають створити мотострілковий полк.

Активно формуються інженерно-будівельні батальйони для відновлення інфраструктури Донбасу.

Обласний військовий комісар Віталій Чурай закликав буковинців відповідально поставитися до чергової хвилі мобілізації. Він наголосив, що тих краян, які вже майже рік беруть участь у військових діях на сході країни, необхідно нагально змінити.

«Треба по-людськи зрозуміти: хлопці вже майже рік воюють, їх треба змінити. Вони зараз там захищають кожного з нас. Але це є не виключно їх справа. Якщо ми хочемо незалежної України, то зараз треба виборювати незалежність зі зброєю в руках», - сказав Чурай.

Він повідомив, що задля спокійного проведення мобілізації, військкомат готовий йти на поступки місцевим громадам: «Ми пропонуємо сільським головам, якщо є завдання призову когось із села, нехай сама громада визначить, кого саме призвати. Тоді відповідальність буде спільною. Бо зараз вже є інформація, що у деяких селах замовляються автобуси, щоб під 20 число чоловіки виїхали за межі країни».
 
 У зв’язку з цим полковник Чурай попереджає про відповідальність за ухилення від призову та повідомляє, що будуть ще 5-та і 6-та хвилі мобілізації, які триватимуть по 60 діб. Тож кожному втікачу доведеться переховуватися від призову більше року.

Чурай також повідомив, що в області є й такі села, де, як виявилося, усі чоловіки призовного віку хворі та не підлягають службі у війську.

Відео

Водночас із проведенням мобілізації у березені-травні триватиме призов на строкову військову службу

 Юнакам призовного віку треба бути готовими, що їх вже цієї весни призвуть до війська. Адже водночас із проведенням мобілізації у березені-травні триватиме призов на строкову військову службу. За словами обласного військового комісара Віталія Чурая, є доручення Верховного Головнокомандуючого Президента України Порошенка, міністра оборони, начальника головного штабу, що строковики в жодному разі не братимуть участі в АТО.

 Щодо розмов про те, що призовний вік змінять, тобто призиватимуть на строкову службу юнаків віком від 20 років, то наразі такого наказу немає.

 – Зараз є чинною норма закону, згідно із якою призовний вік становить 18-25 років, – каже В. Чурай. – Керівництво держави анонсувало про зміну призовного віку, але наразі уточнень щодо цього немає. Наразі невідомо, скільки строковиків призвуть з Буковини.

Цьогоріч, за словами Чурая, наряд на призов на строкову службу для Чернівецької області буде «немалий». Втім, про кількість військовий комісар ще не може говорити, оскільки це визначається постановою Кабміну, якої ще нема.

Щоправда, точно відомо, що вони не служитимуть в Чернівецькій області.

 За матеріалами vidido.ua, chas.cv.ua та БукІнфо

1


КОМЕНТАРІ (2)

Як вже надоїла брехня можновладців! З одного боку пан війсковий комісар каже, що мобілізують Буковинців для військового навчання, а з другого боку він каже, жо, шановні, треба мати совість і поміняти військових на сході! Подумай народе Буковини! 1400 здорових чоловіків не наша влада готова кинути в окопи на смерть! Юридично в нашій країні війни нема! В країні проходить АТО! Цю антитерористичну операцію повинні проводити служби СБУ та МВС! Не наша влада нам бреше! В конфлікті в нашій рідній Україні не може бути переможців! Політикам потрібно домовлятись, і не підбурювати людей до війни! Замість того, щоб вести переговори політикани готові післати на смерть тільки з Буковини 1400 наших земляків, в котрих є батьки, сім'ї, діти! Хочеться запитати пана Чурая, а хто буде доглядати за їх сім'ями, дітьми!? Хто буде відробляти кредити, котрі напевне в наших земляків є? В Україні чисельність міліціонерів майже 400000 тисяч, це не враховуючи працівниців СБУ, кадрових військових, та прокуратури! Не шановна владо ось і формуйте з цих людей 150000-ну армію. Буковинці мирні люди і не хочуть воювати!

avatar

БУКОВИНЦІ

05 січня 2015 20:21

Нехай мобілізують Верховну Раду, Кабмін, пана Президента. самі собі видумали війну, самі з собою нехай воюють.

avatar

Аня

26 січня 2015 20:42