Обезголовлене Закарпаття: голови обласної ради та обласної адміністрації - обидва уродженці Росії - майже одночасно  позбулися керівних крісел, на сесії міської  ради не виявилося кворуму

Обезголовлене Закарпаття: голови обласної ради та обласної адміністрації - обидва уродженці Росії - майже одночасно позбулися керівних крісел, на сесії міської ради не виявилося кворуму

21.11.2021, 09:36

Закарпаття: «Обезголовлена» область?..

Схожої ситуації, коли обидві перші особи залишили посади, на Закарпатті не було принаймні останні 76 років! Тобто після Другої світової війни, відколи із січня 1946 року тодішня Закарпатська Україна - як окрема республіка - стала новою областю України. І це насторожує... Бо ж багатьох цікавить: це простий збіг обставин чи десь діє режисер?.. Тим паче, що обидва голови - уродженці Росії, - пише http://www.golos.com.ua/news/146124.

То що ж трапилося?

Наведемо факти.

У понеділок, 15 листопада, під час сесії Закарпатської обласної ради її голова Олексій Петров із трибуни пленарного засідання зачитав заяву про складання повноважень. 43 депутати проголосували за його відставку. Однак обрати нового голову ніяк не вдається. Спочатку одні створили більшість, згодом її переформатували. І внаслідок - ті, що були в опозиції, стали "владними". І навпаки. Суперечка триває. Дійшло до того, що сесію скликають часто (чи не через день), але одні приходять, інші ігнорують. І нового голову ніяк не оберуть. Спочатку "мінували" сесійну залу - і частина депутатських фракцій збиралася в атріумі. Тоді "замінували" всю будівлю облради та облдержадміністрації й депутати засідали в ректораті Ужгородського університету... Одне слово, така вимальовується картина. Щоправда, начебто домовилися провести "повноцінну" сесію 25 листопада.

І ось на цьому тлі в середу надійшла ще одна новина: уряд погодив звільнення голови Закарпатської облдержадміністрації Анатолія Полоскова. Відповідне рішення було оприлюднено Кабінетом Міністрів України 17 листопада.

У четвер Анатолій Полосков разом із трьома своїми заступниками - Мирославом Білецьким, Іштваном Петрушкою та Ігорем Шинкарюком - написали заяви про звільнення з посад. Усі вони, за словами політологів, представляють партію "Рідне Закарпаття". Але інші два заступники - Петро Добромільський і Олександр Пацкан, до них не доєднуються.

Ще один штрих. Торік 7 грудня - в один день! - Олексія Петрова (очільника ОДА) було обрано головою облради, а Анатолія Полоскова призначено керувати облдержадміністрацією. Великої дружби, що називається, між ними не спостерігалося. Нинішнього ж листопада, через неповний рік, обидва позбуваються керівних крісел.

До речі, О. Петров головою ОДА працював з 22 квітня по 7 грудня 2020 року. Саме тоді (номер "Голосу України" за 9 грудня) наша газета писала, що за півтора року призначено вже четвертого керівника виконавчої гілки влади в найзахіднішій області держави. Позаторік з липня по грудень облдержадміністрацію очолював Ігор Бондаренко, потім з 26 грудня по 22 квітня виконував обов'язки голови Олексій Гетманенко. За останній час найдовше на цій посаді перебував Геннадій Москаль - з 15 липня 2015-го по 11 червня 2019-го.

А тимчасове виконання обов'язків голови ОДА покладено на П. Добромільського. Отже, можна гадати, взято певний час, аби знайти нову кандидатуру.

Та все ж наголосимо: за два з половиною роки виконавчу гілку влади в області буде очолювати вже п'ята особа. Чи доцільно так часто змінювати керівника - питання залишається риторичним?..

І як не дивно, загадковий "вірус" перекочував з обласної і до міської ради: призначена на четвер, 18 листопада, сесія Ужгородської міської ради не відбулася: зареєструвалися 11 депутатів. Зате майже сотня ужгородців прийшли до міськради перед сесією з плакатами, аби обстоювати свої зелені прибудинкові зони від зазіхань охочих забудовувати й ці землі. Люди зібралися з таких багатоповерхівок: проспект Свободи, 49, 51, 53, 63, 65, вулиця Тихого 13-А, 15, 17, вулиця Одеська, 17, вулиця Станційна 12, 14.

А це ще одна проблема, яку слід розв'язати і міській, і обласній владі...

Василь НИТКА.
Ужгород.

На фото: Плакати протестувальників перед міською радою.

1