Нищення малого та середнього бізнесу буковинців - наслідок триваючої політичної війни, - депутат облради Руслан Мельник

Нищення малого та середнього бізнесу буковинців - наслідок триваючої політичної війни, - депутат облради Руслан Мельник

18.01.2012, 17:39

«Ні теперішня влада, а ні існуюча опозиція не бажають брати на себе відповідальність за погіршення  життя буковинців. Реальне зубожіння, зокрема моїх земляків, жителів Сторожинецького району, з якими я регулярно зустрічаюся на своєму окрузі  -  це наслідок політичної війни, яка почалася в 2004 році і триває зараз, в період великої економічної кризи» -  вважає позафракційний  депутат Чернівецької обласної ради Руслан Мельник.

 «Той активний клас, який є основою для  економіки краю – малий та середній бізнес,  перебуває наразі, у найгірших умовах за багато років. Наслідком цього, є зростання соціальної напруги на Буковині. Місцеві підприємці скорочують робочі місця, ідуть в тінь,  багато   людей, які могли б самі себе забезпечувати,  залишаються без захисту  перед обличчям кризи .

Щоб не бути голослівним, наведу конкретні приклади. Нова заява про застосування спрощеної системи – за обсягом величезна. Раніше вона була простішою. Вона вимагає від підприємця надати про себе значно більше інформації. Для того, щоб відповісти на всі пункти заяви «підприємець-спрощенець"  повинен вільно орієнтуватися у податковому законодавстві. Хіба для малого чи навіть середнього підприємця, який торгує на ринку це реально? До заяви також вимагають додавати розрахунок доходу за попередній календарний рік роботи, заяву з проханням зареєструвати зошит обліку доходів і витрат, заповнити який, без спеціальних знань практично неможливо. І це ще далеко не весь перелік документів, які потрібні для реєстрації "спрощенця". У податковій, людям толком нічого пояснити не можуть. Добре, якщо хтось зі "спрощенців" має знайомого «фахівця», заплатить йому і той заповнить для нього цю форму, а згодом допомагатиме вести записи в зошиті. Додайте ці витрати до тих майже 600 гривень різних платежів, що їх "спрощенець" змушений щомісяця платити у вигляді  податку та відрахувань у Пенсійний фонд і отримаєте навантаження на малий та середній бізнес в 1000 гривень на місяць. А якщо підприємець взагалі заробляє за місяць лише 2000 гривень? Тисячу віддай на те, що я перелічив, а ще - заплати за оренду місця, «змотайся в податкову», потрать, щось на харчі…

 У цих невигідних для нормальної роботи умовах багато підприємців, швидше за все, просто махнуть на всю цю паперову тяганину рукою й підуть собі працювати в «тінь». Або ще гірше – закриються, зареєструються на «біржі» й сидітимуть на шиї у держави. А хто не закриється, той змушений буде працювати на чужу кишеню – давати "на лапу" під час кожної перевірки.

Складається замкнене коло, коли згортання підприємницької діяльності  веде за собою несплату комунальних послуг, падіння споживчого ринку, зменшення наповнення місцевих бюджетів, а найгірше - підвищення рівня злочинності та невпевненості у завтрашньому дні для буковинців» -  додає Руслан Мельник

«Звичайно, в існуючих умовах шукати крайнього - останнє діло, але зараз стає  зрозуміло, що  влада, яка самостійно не здатна відповідати на жорсткі виклики, які постали перед країною в цілому та кожним громадянином окремо, повинна повернутися обличчям до підприємців. Конкретними кроками могли б стати: виконання обіцянки про податкові канікули, зменшення податкового та «бюрократично-паперового» тиску на підприємців з боку контролюючих органів, створення спеціальних «програм лояльності» для бізнесу, особливо в сільській місцевості  Буковини.

 Ще одне конкретне  питання. Чому у Податковому кодексі стільки статей, які суперечать одна одній? Наприклад, передбачено два види відповідальності за одне й те ж саме порушення. Хоча такого просто не може бути. Або чому одна стаття дозволяє місцевим радам встановлювати ставку податку для "спрощенців" згідно зі шкалою, а інша вже наперед прописує, що за певних обставин ця ставка для них має бути максимальною?  І норма ця записана в розділі, який не стосується спрощенців. Йдеться про підприємців, які живуть на території повноважень однієї ради, а підприємницькою діяльністю займаються десь в іншому місці. Такі спрощенці автоматично мають платити по максимальній ставці податку. Живете, скажімо, у Великому Кучурові, а працюєте на "Калинці" в Чернівцях – будьте добрі, платіть «по повній». І місцеві ради не мають права і можливості регулювати це питання.

Тоді чому влада всюди каже, що ставки податку для спрощенців – прерогатива місцевих рад? Невже не очевидно, що чим заплутанішим є податкове законодавство, тим більше підприємці змушені будуть працювати не на державну, а платити хабарі. Інколи починає здаватися, що мета податківців не допомагати бізнесу сплачувати податки (як вони це декларують), а будь-якими шляхами заплутати підприємців та підвести їх під дію штрафних санкцій. Невже саме це і є справжньою метою тих, хто зараз при владі?

Представникам влади варто пам’ятати, що  бідність сама прокладає шлях до політики. Те, в чому політика намагається запевнити на словах, бідність змушує доводити ділом».



КОМЕНТАРІ (2)

Руслан Васильович шо тут не зрозуміло,влада розширює коло репресованих-малий бізнес, аби лишити опозицію фінансової підтримки.Залякати всіх і вибори виграні.Надія що після майдану люди не ті...
avatar

М.Д Сторожинець

20 січня 2012 17:51

Дивуватися, що влада душить підприємців якраз не випадає. Так робили всі диктатори. Перше, що зробив Гітлер прийшовши до влади погіршив умови ведення бізнесу для малих підприємців. Для нього головне було знову зробити їх найманими працівниками. Таких легше контролювати. Водночас він утруднив процес звільнення найманих робітників. які вже так просто не могли поміняти місце роботи. До речі на селі він фактично прикріпив селян до землі. І всі вони мали працювани на державу. Так само робитьі Янукович. Хіба ви забули заяви Тігіпка, що в Україні не вистачає робітників. Їм потрібні раби на їх заводах, щоб працювали на них за миску супу. Таких і голосувати легше змусити як треба. Хіба в Білорусі не так само? В даремно ті підприємці, які підігрують владі, думаю. що їх це обмине. Спочатку розорять малий і середній бізнес,  апотім заберуть все у всіх. І керуватиме усім лише Сім"я.

avatar

Історик

22 січня 2012 11:53