'Великий знак підтримки нашого народу у протидії сучасній російській агресії': нижня палата конгресу США визнала Голодомор геноцидом

"Великий знак підтримки нашого народу у протидії сучасній російській агресії": нижня палата конгресу США визнала Голодомор геноцидом

12.12.2018, 15:44

Палата представників Конгресу США одностайним рішенням ухвалила резолюцію, у якій Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу.

Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці у мережі Facebook Посольства України у США.

“Постановча частина документа містить визнання висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що “Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців”, - зауважили в українському дипломатичному відомстві.

Таким чином, на сьогодні обома палатами Конгресу США ухвалено рішення, у яких Голодомор визнано геноцидом українського народу.

Як і аналогічна резолюція, що була ухвалена Сенатом США 3 жовтня ц.р., документ також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

У резолюції висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до поширення інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії.

Резолюція Палати представників, співавторами якої виступили понад три десятки конгресменів від Демократичної і Республіканської партій, була представлена 8 червня ц.р. співголовами Конгресового українського кокусу Сандером Левіним, Марсі Каптур, Браяном Фітцпатриком та Енді Гаррісом.

- У Конгресі Сполучених Штатів - справжній день солідарності з Україною.

Палата представників США схвалила історичне рішення про визнання Голодомору геноцидом проти Українського народу.

Прокоментував історичне рішення Арсеній Яценюк.  

Нещодавно таке рішення прийняв і Сенат. Така позиція обох палат Конгресу США - це вияв глибокої солідарності з Україною і розуміння обставин та причин нашої боротьби за життя та свободу.

Складаю шану і вдячність кожному, хто був причетний до підготовки та схвалення цих історичних ухвал американських парламентаріїв.

Солідарність наших партнерів - це великий знак підтримки нашого народу у протидії сучасній російській агресії.

Висловлюю вдячність за дві інші принципові резолюції Палати представників, прийняті вчора проти будівництва «Північного потоку-2» і про засудження російської агресії в Керченській протоці.

Обидва рішення не лише реагують на загрозливі процеси, які мають важкі наслідки для безпеки Європи, але й проводять дуже важливу політичну лінію - з Росією не можна гратися у піддавки; якщо замість притягнення до відповідальності, агресор почувається безкарно і розвиває свої бізнес-інтереси, то миру від нього очікувати не варто.

Ми вдячні за одностайну єдність обох політичних партій - Республіканської і Демократичної - з Україною.

Ця солідарність є важливою зброєю у нашій боротьбі за незалежність і гідне життя, - написав Арсеній Яценюк на своїй сторінці у ФБ. 

1