Новим владикою Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ став колишній перший Одесько-Кримський екзарх

Новим владикою Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ став колишній перший Одесько-Кримський екзарх

20.03.2014, 13:57

22 березня, у суботу, Блаженніший Святослав (Шевчук) звершить чин інтронізації Вадики Василія (Івасюка) на престіл Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.

Нагадаємо, попередній владика Коломийсько-Чернівецької єпархії Микола Мімкайло раптово помер минулого року.

Інтронізація (введення нового єписокпа) відбудеться 22 березня, у суботу  у м. Коломиї на Івано-Франківщині. З цієї нагоди Божественну Літургію у катедральному соборі Преображення Христового  очолить Блаженніший Святослав (Шевчук), глава УГКЦ. Йому співслужитиме Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Ґаліксон, владика Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, та майже  20 єпископів УГКЦ та Римо-Католицької церкви. Участь в урочистому  богослужінні візьмуть також майже  300 священнослужителів, представники монашества, вірні з усіх терен єпархії та представники державної влади.

Напередодні інтронізац­ії владика Василій (Івасюк) зазначив, що основними пріоритетами у своєму служінні бачить душпастирську працю з дітьми, молоддю та катехизацію вірян.

-  «Церква потребує осіб, які б мали покликання до богопосвяченого життя - монахів, людей, які повністю віддаються  Церкві. Священики це роблять, але потрібні монахи - як у Чернівецькій області, так і в Коломиї, Верховині…­», - говорить єпископ.

Урочистість розпочнеть­ся о 10.45 зустріччю духовенством та вірними Блаженнішого Святослава. Відтак об 11.00 розпочнеться Божественна Літургія, під час якої відбудеться чин інтронізації нового Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії.

О 10.45 розпочнеться пряма трансляція події на обласному телебаченні “Галичина­, міському телеканалі “НТК” та на сайті Коломийсько-Чернівецької єпархії.

По завершенню  інтронізації  вдалика поспілкується із журналістами.

Нагадаємо, що 13 лютого 2014 року, у Ватикані було  повідомлено про те, що Блаженніший Святослав (Шевчук), Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, за згодою Синоду Єпископів УГКЦ та порадившись з Апостольською Столицею, створив Кримський екзархат УГКЦ, виокремивши його з дотеперішнього Одесько-Кримського екзархату УГКЦ, а дотеперішнього Екзарха Одесько-Кримського­ владику Василя (Івасюка) призначив Єпархом Коломийсько-Чернівецьким УГКЦ.

Довідка.

 Преосвященний Владика Василь Івасюк народився 21 січня 1960 року в селі Дора поблизу Яремчі. Закінчивши середню школу, поступив до Інституту меліорації в Рівному. Тоді ж відвідував підпільну духовну семінарію. Відтак продовжив вивчати теологію у Вищій духовній семінарії в Тернополі, а потім – в Папському Григоріанському університеті в Римі, де у 2003 році отримав ліценціат з догматичного богослов’я.

Рукоположений на священика 16 серпня 1989 року. Спочатку працював у підпіллі в Тернопольській та Івано-Франківській областях. У грудні 1989 року став парохом у Старому Місті та Підгайцях; у серпні 1990 року – парохом і деканом в Бережанах.

У 1993 році був призначений канцлером Зборівської єпархії, а наступного року – вікарієм тієї ж єпархії та настоятелем церкви Преображення Господнього у Зборові.

1 червня 1996 року призначений протосинкелом Зборівської єпархії. Після повернення з Риму став протосинкелом Сокальської єпархії. 28 липня 2003 року Святіший Отець Іван Павло ІІ ухвалив призначення всечеснішого отця Василя Івасюка першим Екзархом Одесько-Кримським. 28 вересня 2003 року, в 15-ту неділю після Зіслання Святого Духа, відбулася архієрейська хіротонія. Головним святителем був Блаженніший Любомир Кардинал Гузар.

1