Новий начальник міліції розповів про викрадену на Західній Україні вогнепальну зброю, напад лже-самооборони на Герцаївщині, корупційний скандал, в якому був замішаний  (оновлено о 15.41)

Новий начальник міліції розповів про викрадену на Західній Україні вогнепальну зброю, напад лже-самооборони на Герцаївщині, корупційний скандал, в якому був замішаний (оновлено о 15.41)

06.03.2014, 14:44

Щойно відбулося представлення нового начальника УМВС у Чернівецькй області. Міліцію Буковини очолив полковник Валерій Зінченко.

Новому начальнику УМВС у Чернівецькій області Валерію Зінченку цю посаду запропонував міністр МВС України Арсен Аваков.

На представленні, яке відбулося у Чернівцях 6 березня, були присутні керівний склад УМВС, представники засобів масової інформації та громадськості краю. Чи не вперше було порушено традицію, коли нового начальника міліції представляє принаймні заступник міністра – наказ про призначення пана Зінченка зачитав заступник начальника УМВС Олег Попов.

Новопризначений начальник традиційно заявив, що його основне завдання – забезпечити спокій та безпеку мешканців і гостей Буковини. Журналістам та громадськості вкотре було обіцяно створити представницьку громадську раду при УМВС, члени якої зможуть вливати на формування кадрового апарату управління. Чи включать до її складу “Правий сектор” та “Самооборону”, які вчора специфічним чином намагалися вплинути на “формування кадрового апарату управління” СБУ – невідомо.

 Новопризначений начальник міліції у Чернівецькій області Валерій Зінченко зазначив, що правоохоронцям слід працювати із загонами самооборони офіційно.

Для цього, за його словами, міліція готова співпрацювати з відповідними організаціями, які надаватимуть кадри для спільних патрулювань. МВС навіть готові допомагати у підготовці цих кадрів. Так, зокрема, надаватимуть свій тир для тренувань стрілецьких навичок.

Новопризначений начальник УМВС у Чернівецькій області Валерій Зінченко розповів про те, чому на попередньому місці роботи мав "славу" корупціонера, як разом із друзями з СБУ шукав чоловіка, що написав на нього анонімку а також запевнив, що після Майдану міліція працюватиме інакше.

- Хто зробив вам пропозицію очолити УМВС і як ви можете оцінити роботу свого попередника?

- Пропозицію очолити УМВС у Чернівецькій області мені зробив міністр МВС Арсен Борисович Аваков. Стосовно мого попередника, я, як людина, переконаний, що кожен працівник має докласти зусиль для збільшення авторитету міліції. Тому я бачу і можу сказати тільки про позитивні моменти. А негативні я аналізую і зроблю все, щоби їх уникнути.

Я довго не був на території області, тому мені потрібна ваша допомога. Хотілося б створити громадську раду при УМВС, куди би увійшли наші пенсіонери, воїни-афганці, представники політичних партій і рухів. Без погодження цієї ради не буде жодного кадрового призначення керівництва підрозділів і служб в області.

- Тривалий час співробітниками міліції та прокуратури кришувалися ігрові автомати. Останнім часом в Сокирянах стояли автомати. Чи з'ясовуватимете, кому вони належали і ким покривалися?

- В мене ця інформація вже є. Говорити про це багато не буду, а краще покажу в дії. Чим більше ми будемо про це говорити, тим менше шансів у нас буде це задокументувати. Можу гарантувати, що не буде більше таких "підприємців" на Буковині.

- Як часто плануєте зустрічатися зі ЗМІ?

- Готовий зустрічатися на їхню вимогу. Якщо говорити про планові зустрічі. То, після стабілізації ситуації в країні. Пропоную проводити такі зустрічі раз на місяць.

- Які кадрові призначення плануєте?

- Перший чинник — це професійність. Якщо людина професійна і порядна. Думка громадськості і колективу професійна, то вона буде працювати. Буде розроблений графік виїздів у райони. Проводитимуться перевірки райвідділів і о 13.00 я зустрічатимусь із громадянами в районі. Спілкуватимусь із нимиі на основі цього буде буде підведено підсумки роботи керівника райвідділу і прийняте рішення стосовно його подальшої долі.

- Чи після Майдану працюватимуть правоохоронці інакше? Чи не закриватимуть очі слідчі на певні речі?

- Після майдану ми не можемо працювати так, як працювали раніше. Все помінялося в країні. Всім працівникам міліції треба зрозуміти, що люди не бояться міліцію. І вони й не мають її боятися, а мають її поважати.

-Як працюватимете з самообороною?

- Ми зараз із ними активно співпрацюємо. Одним із перших моїх наказів буде переведення 30-ти відсотків від усіх працівників на несення служби по забезпеченню громадського порядку. Також максимальне залучення не тільки загонів самооборони, а всіх громадських організацій до того, щоби на Буковині був спокій. Стосовно іншої категорії осіб, які маскуються під загони самооборони, є й такі.

На прикладі Черкаської області знаємо, що прибули до одного з голів райдержадміністрації і вимагали хабар за те, щоби він залишився на посаді. Коли їх затримали, виявилось, що ні до яких загонів самооборони вони відношення не мають.

Хотів би, користуючись нагодою, повідомити інформацію про зброю, що під час останніх подій зникла в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях.

Вона вся зараз на руках і має бути здана. У Львівській області зникло 867 одиниць зброї. Із них 781 — пістолет Макарова. 25 автоматів Калашникова. Також РПК — штурмовий кулемет. Дві снайперські гвинтівки Драгунова. Тернопільська область — 867 одиниць зброї. За наявною інформацією зникли 12 тисяч набоїв. Нема гарантії, що цієї зброї нема на території Буковини. Звертаюсь до всіх громадян, які цю зброю мають і зберігають, щоби вони повернули її в 15-денний термін. За добровільну здачі цієї зброї в цей термін не буде кримінальної відповідальності. Це дуже важливе питання.

-Чи не виходили на вас люди зі старого кадрового резерву і не пропонували свої послуги?

- Я спілкувався із Миколою Дмитровичем Харабарою та іншими попередніми керівниками. Мені буде приємно послухати людей, які працювали на цій посаді до мене, щоби послухати їхні думки, зауваження та пропозиції. Я відкритий до спілкування.

- Яким чином вирішуватиметься питання співпраці з самообороною з огляду на те, що ці люди не проходять перевірки. Невідоме їхнє минуле і т. д.?

- Це питання виховання нашої молоді. Ми готові надати стрілецький тир та спортзали для проведення занять із громадськими об'єднаннями.

- Чи буде створено муніципальну міліцію?

- В подальшому реорганізація міліції буде спрямована на зразок європейської міліції. Муніципальна міліція є одним із цих чинників. Чекаємо на вибори мера і перше питання, яке вирішуватимемо — створення муніципальної міліції.

- В Інтернеті є інформація про те, що, будучи начальником УДАІ в Івано-Франківській області, у вас були певні непорозуміння з колегами.

- Після приходу Віталія Захарченка на пост міністра МВС, був створений блог міністра. Туди надійшло анонімне звернення від одеських працівників ДАІ. Туди виїхала перевірка. Підтвердились факти зловживань і начальник Одеського управління ДАІ в той самий день був звільнений.

Після цих подій аналогічні інформації з'явилися по кількох областях з Івано-Франкіською включно. В той момент я був у відпустці. У мене був хворий тато і я перебував із ним на лікуванні за кордоном. Негайно виїхала перевірка. Із 320-ох людей особового складу письмово опитали більше 200. Жоден із працівників не підтвердив викладеного в заяві. Крім того, опитали тих, кого я звільнив. За хабарі включно. Ніхто з них такої інформації не надав. Щодо цієї анонімки колектив управління письмово звернувся до міністерства, що це є наклеп. Керівник групи Департаменту внутрішньої безпеки опитав мене в залі аеропорту "Бориспіль". Ми встановили, звідки пішла ця скарга. Це було перше, що я зробив, дякуючи друзям з СБУ. Автором анонімки була людина, яка носила форму і бачила себе на посаді керівника обласного ДАІ.

- В разі вторгнення Росії, як працюватимуть органи правопорядку?

- В разі потреби буковинська міліція захищатиме країну. Є посилений режим, всі військові частини та об'єднання Збройних сил МВС переведені на посилений варіант несення служби.

- "Беркут" розформували. Чи планується створення подібного підрозділу?

- Планується і вже найближчим часом. Це буде підрозділ міліції громадської безпеки. Завданням його буде боротися зі злочинністю, звільненням приміщень від злочинців, проявами порушень закону. Робота цього підрозділу буде максимально відкритою. Наступного дня після проведення тих чи інших заходів ви знатимете про це. В тому числі вони займатимуться і вирішенням питаня, яке ставилося вище. Утримуватимуть та охоронятимуть приміщення.

Зінченко народився на Львівщині, але з дитинства жив у Чернівцях

"Народився я у Львівській області Старосамбірського району. Мій тато з Чернівців, і в дитинстві ми переїхали сюди. Тут ходив у дитсадок, навчався в школі та професійно-технічному училищі №9. Працював на заводі "Кварц". Потім вступив до ЧНУ на фізфак, який закінчив у 1996-му році.

До МВС вступив на посаду оперуповноваженого УМВС у Чернівецькій області. У Чернівцях пропрацював десять років. Остання моя посада тут - командир батальйону ДПС. Потім працював начальником ДАІ Калуського району на Івано-Франківщині, був начальником райвідділу міста Коломия, заступником начальника управління ДАІ Івано-Франківської області, її начальником, заступником начальника УМВС у Закарпатській області - начальником міліції громадської безпеки."

Уродженець Львівщини, Зінченко закінчив ЧНУ і працював у ДАІ на Буковині. Остання його посада - заступник начальника Управління МВС України в Закарпатській області.

Нагадаємо, 4 березня з посади начлаьника УМВС у Чернівецькій області було звільнено Олександра Демидова.

ЗІНЧЕНКО ВАЛЕРІЙ МИХАЙЛОВИЧ

Народився 27 липня 1973 року в с.Нове Місто Старосамбірського району Львівської області.

В 1996р. закінчив фізичний факультет Чернівецького державного університету імені Ю.Федьковича, в 2008 р.–Львівський державний університет внутрішніх справ, в 2010р.– Академію управління Міністерства внутрішніх справ України (м. Київ).

Розпочав свою трудову діяльність в органах внутрішніх справ з жовтня 1996 року оперуповноваженим одного з відділів УМВС Чернівецької області.

З 1998 по 2000р. перебував на різних посадах управління Державної автомобільної інспекції УМВС України в Чернівецькій області.

2000–2002рр. - начальник штабу окремого батальйону дорожньо-патрульної служби ДАІ УМВС України в Чернівецькій області.

2002-2004рр. - командир окремого батальйону дорожньо-патрульної служби ДАІ УМВС України в Чернівецькій області.

2004-2005рр. - начальник відділення Державної автомобільної інспекції Калуського міськрайонного відділу УМВС України в Івано-Франківській області.

2005-2007рр. - начальник третього МРВ (м.Коломия) УМВС України в Івано-Франківській області.

2007-2011рр., - заступник начальника Управління Державної автомобільної інспекції УМВС України в Івано-Франківській області.

2011-2013рр. - Начальник Управління Державної автомобільної інспекції УМВС України в Івано-Франківській області.

З січня 2013 року - заступник начальника Управління МВС України в Закарпатській області – начальник міліції громадської безпеки.

Джерело: molbuk.ua, vidido.ua та micto.cz

1