Новообрані голови громад Чернівецької області від партії «Слуга народу» навчались онлайн

Новообрані голови громад Чернівецької області від партії «Слуга народу» навчались онлайн

08.12.2020, 15:09

 «Слуга Народу» організувала онлайн навчання для понад 500 новообраних голів громад та місцевих депутатів-керівників фракцій у обласних, районних радах та радах громад. Центральна студія, з якої здійснювалась трансляція заходу, діяла протягом дня для всіх онлайн-учасників із 23 регіонів України.

 Учасники отримали унікальні знання від ключових авторів та організаторів децентралізації – представників міністерств розвитку громад і територій та цифрової трансформації, народних депутатів.

 Архітектори децентралізації відверто говорили із місцевим активом про проблеми та здобутки цієї важливої для місцевого самоврядування реформи. Голова партії Олександр Корнієнко, народні депутати та заступники профільних міністрів окреслили наступні важливі етапи на шляху втілення децентралізації на місцях.

Олександр Корнієнко, голова політичної партії «Слуга Народу»: :

«Загальна ідея на цьому етапі проста – зробити громади заможними. Задля їхнього формування ми застосовували критерій «спроможності», розуміючи, що це певний наявний потенціал. Далі все залежить від кожної громади, чи стане вона спроможною і заможною, реалізовуючи свої права і можливості. А коли буде заможною громада – заможнішими стануть регіон, область і вся наша Україна».

 Новообрані депутати та голови громад від нашої області отримали знання у формуванні місцевих бюджетів, обговорили шляхи реалізації якісних послуг для населення. Говорили й про те, як ефективно взаємодіяти з профільними міністерствами та іншими органами влади,  Державним фондом регіонального розвитку. Завдяки можливості ставити запитання спікерам, ЗеМісцеві з різних областей змогли обмінятися кращими практиками з колегами.

- Марія Нікорич - голова Новоселицької  міської ОТГ: «Мене, як голову політетнічної великої  ОТГ в якій проживає 23 тисячі людей, 60% з яких є румуномовними молдованами найбільше зацікав навчальний блок з пошуку додаткових фінансових джерел формування бюджету. Це моя не перша каденція, тому добре знаю як непросто сформувати бюджет, який би задовольнив хоча б першочергові потреби  9-ти сільських і 1-ої міської ради. А нам ще потрібно знайти кошти на розвиток  етнічного людського капіталу - утримання шкіл з двомовним навчанням, проведення освітніх та культурних заходів, збереження етнічних традицій. Тому, в ході навчання 100% корисним  був практичний кейс щодо участі ОТГ у різних державних і міжнародних проектах, які дають нам змогу не тільки залучати інвестиції в громаду, а й отримувати цікаві  знання, досвід та нових партнерів. До прикладу, Новоселицька ОТГ за рахунок конкурсу проєктів, які фінансуються з ДФРР уже завершує  реконструкцію кінотеатру, а за гранди програми «Україна-Молдова-Румунія»  сформували комплекс роздільного збору сміття та провели десяток заходів з підтримки етнічної культури. Сьогодні розробляємо заявку на участь в програмі «Добре» - плануємо впорядкування і реконструкція міського парку та на програму Україна-Румунія-Словаччина-Угорщина - хочемо  провести  енергозберігаючі заходи для Новоселицької ЗОШ №3. Звичайно, що новообрані 13 голів ОТГ Чернівецької області від партії «Слуга Народу» розраховують на прямий діалог з органами центральної виконавчої влади, задля захисту інтересів місцевого самоврядування»

- Віталій Другановський - голова Чернівецької обласної організації політичної партії «Слуга Народу», депутат Чернівецької міської ради: «За результатами місцевих виборів 2020 наша політсила отримала найбільшу кількість депутатів у радах Чернівецької області - 207 депутатів плюс 13 голів ОТГ. Цей колосальний аванс довіри людей ми повинні виправдати - змінити на краще якість життя наших громад. Більшість депутатів від партії «Слуга Народу» вперше обрані до органів місцевого самоврядування, тому  проведене  навчання було на часі - нам треба як кажуть «з коліс» опанувати всі інструменти підвищення спроможності громад, щоб реалізувати проекти розвитку, які ми презентували людям в виборчій кампанії. На онлайн навчанні новообрані депутати Чернівецької міської ради від «Слуги Народу» разом з експертами з Центральної студії покроково опрацьовували можливості реалізації стратегії «Чернівці в ТОП-3  за комфортністю життя» - з виходом на планування за напрямками, залучення інвестицій за державними та партнерськими програмами, отримання грантів та фінансової підтримки міжнародних банків.  А ще у місцевих депутатів команди ЗЕ! є гарантована підтримка -  депутатська група "Буковина" у ВРУ, які  знають, у які двері в уряді слід стукати».

- Микола Гуйтор - голова депутатської фракції партії «Слуга Народу» в Чернівецькій обласній раді: « Важливо, що центральний штаб партії організував таке навчання новообраним депутатам, це вкотре згуртовує команду партії в регіоні. Важливо, що на навчанні підняли питання про повноваження депутатів різних рад. Бо сьогодні існує хаос в організаційних та функціональних питаннях щодо  новоутворених районних рад - Дністровської, Вижницької та Чернівецької.  Ми - команда «Слуги Народу» пообіцяли виборцям «капітальний ремонт Буковини», тому повинні об’єднати сили на всіх рівнях самоврядування щоб скористатися  можливостями, які дала децентралізація, вигідне прикордонне розташування та звичайно - програма Президента «Велике будівництво»

 Протягом року партія «Слуга Народу» планує провести близько 20-30 профільних навчальних заходів для депутатів усіх рівнів та голів громад. Найближчий  відбудеться в січні.

 Довідка: 25 жовтня 2020 року відбулись чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Політична партія «Слуга Народу» перемогла на місцевих виборах за кількістю отриманих депутатських мандатів із таким результатом: депутати різних рівнів 6211 осіб; голови ОТГ – 225 осіб.

 

1