Нові сміттєві баки і сміттєвоз, ремонт вулиці і моста: на покращення інфраструктури Вижницька ОТГ отримала з держбюджету 4,5 млн грн.

Нові сміттєві баки і сміттєвоз, ремонт вулиці і моста: на покращення інфраструктури Вижницька ОТГ отримала з держбюджету 4,5 млн грн.

22.09.2018, 09:22

Вижницька ОТГ: 6 проектів розвитку інфраструктури у 2018

13 вересня відбувся черговий візит радників Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування до ОТГ області з питань реалізації проектів коштом субвенції на розвиток інфраструктури. Цього разу відвідали Вижницьку ОТГ, яка на покращення інфраструктури отримала з держбюджету субвенцію в розмірі 4,5 млн грн. Нагадаємо, що минулого року її розмір склав 6,5 млн грн за допомогою яких реалізували 10 проектів. Результати торішнього візиту можна переглянути тут.

Цьогоріч громада виконує 6 проектів на покращення інфраструктури. Якщо минулого року автопарк господарської техніки громади поповнив грейдер, то зараз це новенький сміттєвоз. Його вартість склала 2,4 млн грн, половина з яких це кошти субвенції, а інша частина – власний бюджет громади. Техніка вже обслуговує села Вижницької ОТГ. Минулого року з обласного фонду охорони навколишнього середовища громада отримала 40 тис. грн для закупівлі сміттєвих баків в селі Чорногузи. З власного бюджету додали ще 60 тис. грн, а жителі, які бажали отримати індивідуальні баки, також робили внески у розмірі 100 грн.

«Загалом того року ми купили 225 баків на закумульовані 122 тис. грн. З тими, хто бажає, уклали договори на вивіз твердих побутових відходів і це добре працює в даному селі. В цьому році вже клопотали знову до цього фонду і чекаємо на 150 тис. грн, бо хочемо встановити баки і налагодити вивіз сміття по всій території громади. Залучаємо й кошти громадян для цього, але вже не по 100 грн, а по 200, бо відбулось подорожчання продукції», - розповів Сергій Колотило, заст. голови Вижницької ОТГ.

Далі випала нагода побачити новий сміттєвоз в дії –  він саме збирав сміття по селу Чорногузи. Наявний в ньому прес дозволяє збирати 18 м3 сміття, також попереду можна встановлювати відвал, і взимку спецтехніка може ще й виконувати функцію розчистки від снігу. У цьому ж селі приступають до капітального ремонту однієї з вулиць, що має вагоме значення, бо веде від траси в село до школи. Підготовчі роботи вже розпочались, а вартість ремонту складає трохи більше ніж 700 тис. грн, що також надійдуть з державного бюджету у вигляді субвенції.

У селі Виженка виконують капітальний ремонт моста. Вартість робіт складає майже чверть мільйона грн, а минулого року по селу відремонтували 4 схожих мостових переходів. Понад 1 млн грн передбачено на реконструкцію школи в селі Кибаки, а на добудову групових приміщень дитсадку в селі Іспас закладено таку ж суму субвенції на розвиток інфраструктури. І останній проект стосується села Багна, де майже на 300 тис. грн зроблять вуличне освітлення. Що цікаво, того року в цьому ж селі також робилось освітлення, і сума була схожою.

«Торік Вижницька громада перший рік отримала кошти на розвиток інфраструктури і одразу реалізовувала 10 проектів в різних куточках своєї території. Цього року ми вже побачили, що керівництво ОТГ підходить цілеспрямовано та послідовно до використання коштів субвенції – вони розвивають, а подекуди відновлюють свою інфраструктуру», - зазначив Андрій Кучуран, радник з питань комунікації Чернівецького ЦРМС, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.  

1