У НОВОМУ ПАРЛАМЕНТІ НЕ БУДЕ КОНСТИТУЦІЙНОЇ БІЛЬШОСТІ, - Кравчук

У НОВОМУ ПАРЛАМЕНТІ НЕ БУДЕ КОНСТИТУЦІЙНОЇ БІЛЬШОСТІ, - Кравчук

29.06.2012, 16:36

Перший Президент України та голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук вважає, що парламентські вибори не принесуть суттєвої переваги жодній політичній силі:

«Я не маю переконання в тому, що наступний парламент буде в переважній більшості таким, яким би його хотіла би бачити або влада, або опозиція. 300 голосів не зможе набрати жодна політична сила. Я не вірю, що наші виборці зможуть обрати саме таких народних депутатів. Нові політики можливі не раніше, ніж через 10 років», - заявив Леонід Кравчук на відкритті медіа-клубу «ЧЕСНО про вибори».

На запитання журналістів про можливу зміну форми обрання голови держави, Леонід Кравчук відповів: «Моя позиція, і більшість членів Конституційної асамблеї її поділяють, чітка і ясна – Президент України має обиратися всенародно. Я вважаю, що це єдиний спосіб легітимності Президента та участі народу в обранні вищого керівництва держави».

Також голова Конституційної асамблеї заявив про свою персональну відповідальність за текст змін до Основного закону: «Ми випишемо так текст змін до Конституції, щоб він відповідав корінним національним інтересам нашого народу, і за це я несу персональну відповідальність». При цьому Кравчук закликав усі політичні сили взяти участь у переробці Основного закону «під 3 засадничі моделі: верховенства права, свободи та демократії».

Кравчук: Конституційний суд можна покарати, коли прийде час 

Голова Конституційної Асамблеї, перший Президент України Леонід Кравчук вважає, що давати оцінку суддям Конституційного Суду може парламент за поданням Президента.

 А правий, чи не правий Конституційний Суд, це будуть визначати, коли будуть оцінювати Конституційний Суд.

Про це він заявив в інтерв’ю 5-му каналу, відповідаючи на запитання, чи мають судді КС бути покараними, якщо ухвалювали неконституційні рішення.

«Я думаю, що це зможе зробити Верховна Рада за поданням Президента України», - сказав Л.Кравчук.

Він наголосив, що Конституційний Суд ухвалює ті рішення, які не підлягають оскарженню. «Не може будь-який орган відмінити рішення Конституційного Суду, навіть Верховна Рада, навіть Президент», - сказав Л.Кравчук.

Він підкреслив, що всі без винятку мають виконувати рішення КС. «А правий, чи не правий Конституційний Суд, це будуть визначати, коли будуть оцінювати Конституційний Суд. І має він бути покараний, чи не має, це знову ж вирішуватимуть тоді, коли будуть оцінювати Конституційний Суд», - сказав він.

***

Як повідомляв УНІАН, фракції об’єднаної опозиції ініціюють створення у Верховній Раді Тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді. Про це заявив голова Ради об’єднаної опозиції, голова партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що ТСК має розслідувати факт ухвалення КС рішення від 23 грудня 2003 року, яке передбачало, що тодішній Президент Леонід Кучма може балотуватися на третій термін. Крім того, за словами А.Яценюка, ТСК має розслідувати обставини ухвалення рішення КС від 6 квітня 2010 року щодо можливості окремих народних депутатів брати участь у формуванні коаліції, хоча це було передбачено лише для фракцій. Серед інших рішень КС А.Яценюк назвав рішення щодо повернення до Конституції 1996 року без участі парламенту і народу України. 

Додатково:

  • Медіа-клуб «ЧЕСНО про вибори» - це незалежний дискусійний майданчик, заснований відомими журналістами та громадськими діячами, які є учасниками руху ЧЕСНО. Медіа-клуб має на меті розгорнути конструктивну дискусію в суспільстві щодо майбутніх парламентських виборів та політичної перспективи України в цілому.
  • Громадянський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» у жовтні 2011 року.  Мета Руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть балотуватися до Верховної Ради України.
1


КОМЕНТАРІ (1)

Думається що  пора Кравчуку йти на заслужений відпочинок

avatar

Вболівальник

01 липня 2012 22:22