Королевська на місці Папієва, старий Табачник, колишній директор чернівецької фабрики та інші міністри, - Янукович формує уряд

Королевська на місці Папієва, старий Табачник, колишній директор чернівецької фабрики та інші міністри, - Янукович формує уряд

24.12.2012, 15:27

Президент Віктор Янукович сформував Миколі Азарову нову команду. Заодно Президент здійснив міні-адміністративну реформу - ліквідував одне міністерство і створив два нових відомства і дві служби.

Першим віце-прем'єром став Сергій Арбузов, який раніше очолював Національний банк України. Він відатиме аграрною політикою і продовольством, економічним розвитком, торгівлею, соціальною політикою, фінансами, доходами і зборами. Головний банкір "Сім"ї", чиї білборди розвішали в Києві немов новорічні гірлянди, і сам розраховував стати керівником уряду. Але поки він буде правою рукою Миколи Азарова. Враховуючи рівень амбіцій "Сім"ї", це неминучо породить чутки про статус Арбузова як "наступника" нинішнього премєр-міністра.

Віце-прем'єром призначений Юрій Бойко, до цього - голова Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Йому ввірена сфера екології, природних ресурсів, енергетики, вугільної промисловості і промислової політики.

Віце-прем'єром також призначений Олександр Вілкул, звільнений перед цим з посади губернатора Дніпропетровщини. Вілкул займеться інфраструктурою, регіональним розвитком, будівництвом і житлово-комунальним господарством.

Президент України Віктор Янукович призначив Костянтина Грищенка віце-прем'єр-міністром. «Я хотів би представити віце-прем’єр-міністра Костянтина Івановича Грищенка, який буде займатися гуманітарними питаннями. І сподіваюсь, що він опанує цю нову посаду і буде достойно представляти обличчя зовнішньополітичного відомства нашої країни в уряді. Це дуже відповідальна посада, і я вірю в те, що Костянтин Іванович буде ефективно працювати», - сказав В.Янукович, представляючи К.Грищенка на посаді віце-прем’єр-міністра у Міністерстві закордонних справ України.

 Створені два нових міністерства і дві служби - Міністерство доходів і зборів України, Міністерство промислової політики України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Державна інспекція техногенної безпеки України.

Міністерство податків і зборів, створене на базі Державної податкової служби та Митної служби, очолив Олександр Клименко. (До призначення він очолював Державну податкову службу).

Головою Державної служби України з надзвичайних ситуацій, створеної на основі МНС і Держінспекції техногенної безпеки України, призначений Михайло Болотських.

Міністром Кабінету міністрів призначена Олена Лукаш, яка до цього обіймала посаду радника Президента і його представника в Конституційному суді.

Крісло міністра фінансів зберіг Юрій Колобов.

У кріслі міністра науки та освіти всидів Дмитро Табачник. Повторне призначення міністром освіти Дмитра Табачника – це відвертий ляпас Україні та українцям. Навряд чи ці нові-старі прізвища стануть ознакою іншої політики в державі», – заявляють в «УДАРі».

Міністром внутрішніх справ залишився Віталій Захарченко.

Міністром юстиції перепризначений Олександр Лавринович.

Міністром соціальної політики призначено Наталію Королевську. Це призначення стає черговим підтвердженням, що партія Королевської на виборах була лише технічним проектом Партії регіонів. "Я розумію, що в умовах економічної кризи прийняти пропозицію і очолити Міністерство соціальної політики – це фактично розділити відповідальність за добробут мільйонів українців. Але я ніколи не шукала легких шляхів. «Моя хата скраю, нічого не знаю» – не моє життєве кредо", - написала Королевська  у своїй сторінці на Facebook. "Потрібно бути чесними і з собою, і з людьми. У мене і у партії, яку я очолюю, було два шляхи. Перший – продовжити критикувати уряд і владу, сховати голову в пісок від тих проблем, з якими сьогодні зіштовхнулись країна і люди. Другий – відкинути власні амбіції, взяти на себе відповідальність і почати діяти", - пояснила Королевська своє рішення стати міністром.

Нинішній губернатор Буковини Михайло Папієв був Міністром праці та соціальної політики України з 11.2002 - 02.2005 та з 08.2006 по  12.2007 рр. Під час останнього спілкування з журналістами в Чернівцях мільярдер Дмитро Фірташ, зокрема, розмірковав про те, чи не міг би губернатор Папієв знову стати міністром: "Ти ж не думаєш іти з губернатора сьогодні? Ти ж не думаєш, що ти вже міністр соцрозвитку і відбув, відсидів тут вахту, відбув номер і втік у Київ? Я буду першим, хто буде лобіювати, щоб тебе не взяли в уряд... Тут ти маєш партнера і можеш за жииття поставити собі пам’ятник. А в уряді не лише себе не увіковічниш, а наберешся ганьби".  "Мій інтерес, щоб Папієв залишився у Чернівцях, ніяк не пов’язаний з бізнесом, бо у Чернівцях я не маю навіть кіоска. І принципово цього не хочу. Я маю де заробляти і мені цього не треба. У мене інший інтерес, я хочу "вилизати" Чернівці, щоб вони стали європейським містом".

Міністром економічного розвитку і торгівлі призначений Ігор Прасолов. Ігор Прасолов протягом 5 років (2000-2005) працював на посаді генерального директора СКМ, що належить Ринату Ахметову. З 2006 року - народний депутат України V та VI скликань від Партії регіонів, очолював підкомітет з питань цінних паперів та фондового ринку комітету Верховної Ради.

Міністром екології та природних ресурсів став Олег Проскуряков.

Міністром регіонального розвитку і ЖКГ став Геннадій Темник. До цього 42-річний Темник був заступником Вілкула у Дніпропетровській обласній адміністрації. За фахом новий міністр ЖКГ - "інженер-метеоролог".

Міністром інфраструктури - Володимир Козак, колишній глава «Укрзалізниці». Виходець з "Лемтрансу" Ахметова, двічі депутат Партії регіонів, Козак донині був генеральним директором Державної адміністрації залізничного транспорту України "Укрзалізниця".

Міністром енергетики та вугільної промисловості - Едуард Ставицький. Як відомо, Янукович саме Ставицькому завдячує операції з виведення із державної власності "Межигір'ям". Адже той був керівником національної компанії "Надра України", яка в останні місяці прем’єрства Янукович у 2007 році відчужила резиденцію на користь уже збанкрутілої донецької фірми "Медінвесттрейд".

Павло Лебедєв став міністром оборони України, який деякий час жив і працював у Чернівцях.  Павло Лебедєв народився 1962 року в Красноярському краї Росії.  Закінчив у 1984 році Ярославське вище військове фінансове училище. Після закінчення до 1992 року служив офіцером у Чернівецькому гарнізоні. Потім зайнявся бізнесом, очолював Асоціацію "Ціль", ТОВ "Легтех", був головою правління шкіргалантерейної фабрики у Чернівцях. 1999-2002 — працював фінансовим директором компанії "Титан" в Армянську (Крим). Був депутатом Чернівецької міської ради. З 2006 року подався в політику. Став народним депутатом від "Батьківщини", а з 2007 року — народний депутат уже від ПР. У 2010-2012 роках був головою Севастопольської міськдержадміністрації, у 2012 році обраний народним депутатом на мажоритарному окрузі в Севастополі. Журнал "Кореспондент" у 2011 році оцінив статки Павла Лебедєва в 57 мільйонів доларів.

Леонід Кожара очолив Міністерство закордонних справ. Якщо попереднього міністра вважали людиною групи Фірташа, то Кожару повязують з "донецьким". Останні роки Кожара займався активним вибілюванням іміджу Партії регіонів у світі. Безпосередній дипломатичний досвід Кожари складається з того, що він працював у посольстві України в США на початку 90-х, а до 2004 року був послом України у Швеції.

Президент України Віктор Янукович звільнив та знову призначив Миколу Присяжнюка на посаду міністра аграрної політики та продовольства України.

 Поки не призначений глава новоствореного Мінпромполітики, а також Мінкультури.

Структура призначення заступників прем'єр-міністра Віктором Януковичем свідчить про збереження балансу сил в оточенні президента.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Фесенко.

"Призначення Сергія Арбузова першим віце-прем'єром означає, що скоро в нас з'явиться новий прем'єр-міністр. Нинішнє призначення — лише стажування, спрямоване на те, щоб він отримав необхідний досвід роботи в уряді. Бо це досвід ручоного керівництва економікою, соціальною сферою. Це суттєво інший менеджмент ніж, те, що було в Нацбанку. Плюс — це досвід політичної роботи. Це новий крок посилення впливу Сім'ї", - пояснив політолог.

"З іншого боку, структура віце-прем'єрів і прізвища свідчать про те, що є три стовпи режиму, наголосив експерт. - Перший стовп, Сім'я, та два інші стовпи - інші бізнес-політичні групи: група Ахметова в обличчі Вілкула та група Фірташа в обличчі Бойка". 

Новий склад уряду, затверджений сьогодні Президентом України Віктором Януковичем, є тимчасовим і нездатним забезпечити проведення реформ.

Таку думку в ексклюзивному коментарі УНІАН висловив політолог Віктор Небоженко.

"Кабмін цей - тимчасовий. Це Кабмін не консерваторів, не реформаторів. Це Кабмін до першої вимоги Міжнародного валютного фонду про повернення 9 млрд доларів. Такий склад уряду з тим завданням, яке висуває Президент, не впорається", - сказав В.Небоженко.

На його думку, призначення в уряд свідчать про те, що всередині створюється "фінансовий Кабмін, який очолять Клименко і Арбузов".

"Це входитиме у сильний конфлікт із старокиївською елітою, з прем'єр-міністром Азаровим, який розраховував, що Президент дасть йому можливість сформувати Кабмін самому, а в результаті до складу уряду ніхто з його близьких друзів не потрапив. Прем'єр ще більше втратив владу, ніж мав раніше. І спосіб його правління призведе до конфлікту з Арбузовим буквально через кілька місяців", - вважає він.

Політолог також вважає "незрозумілим" призначення Леоніда Кожари на посаду міністра закордонних справ. "Це великий удар по дипломатичній службі України. Що б не говорили про Грищенка, це дуже сильний професіонал. Можливо, не завжди від нього залежало те, як поводиться наша українська дипломатична служба. А Кожарі знадобиться, принаймні, рік, щоб отримати довіру як Брюсселя і Вашингтона, так і Кремля. І в цій ситуації Янукович, я думаю, демонструє небажання участі у міжнародній політиці. Це дуже погана тенденція", - підкреслив В.Небоженко.

"Дуже сильно (у новому уряді) представлено фінансово-промислову групу Ахметова, яка одержала посади, починаючи від Міністерства соціальної політики (Королевська) до залізниць і Вілкула на посаді віце-прем'єра. Це, скоріше, Кабмін Ахметова, а вже не Азарова, не Фірташа. «РосУкрЕнерго» практично не представлене у цьому Кабміні, і той факт, що у Бойка відібрали таку "солодку посаду" з таким величезним корупційним потенціалом у Міністерстві палива і енергетики, а дали йому малозначущу посаду віце-прем'єра, у якого практично немає повноважень, - це, звичайно, дуже сильний удар", - вважає В.Небоженко. 

1


КОМЕНТАРІ (3)

Хто би сумнівався що ця ку...ва Королевська буде з ригами..., а от Табачнику місце не в міністерстві а там де Слюсарчук , король ПІ...

avatar

Ольга

24 грудня 2012 13:12

А я вважаю несправедливим, що з трьох проектів, які по завданню АП на останніх виборах забирали голоси в "Батьківщини" - Королевської, Ляшка та Ющенка - Янукович віддячив тільки Королевській!:))) Тепер ця леді-кінь буде заробляти не на вугільній промисловості, а на інвалідах, будинках престарілих, чорнобильцях, дитячих будинках та ін. незахищених верствах. В той час як Ляшко одразу після виборів понуро здав взад видані йому вили в Державне управління справами, а Ющенко, за моєю інформацією, вже не має грошей, щоб годувати бджіл і "піклуватися про мову":))). Впевнений, що президент мусить віддячити і цим своїм працівникам, просто, напевно, забув... Тож чекатимемо нових призначень:)))

avatar

Hennadii Moskal

24 грудня 2012 18:34

Ющенко і Ляшко отримали попередню оплату. А Королевській не вистачило, то ж воно й отримало крісло міністра.

avatar

Ivan

24 грудня 2012 19:02