НМПУ закликає Чернівецькі суди ухвалювати об’єктивні рішення щодо журналістів

НМПУ закликає Чернівецькі суди ухвалювати об’єктивні рішення щодо журналістів

04.05.2015, 01:11

6 травня Апеляційний суд Чернівецької області розгляне справу про відновлення на посаді головного редактора телеканалу ТВА Юлії Сафтенку. Юридичне бюро Незалежної медіа-профспілки України супроводжує позивачку в судових справах з цього питання. Перше засідання апеляційної інстанції відбулось 29 квітня.

За словами Юлії Сафтенку, суд першої інстанції під головуванням судді Шевченківського районного суду міста Чернівці Олександри Літвінової не був об’єктивним. «У кулуарах були розмови про те, що суддя є подругою Ілони Сарафінчан, дружини директора каналу ТВА Валерія Сарафінчана. Крім того, свідки з боку каналу мали розбіжності в показах. Вже багато сил було витрачено на цю судову справу, але я піду до кінця, бо це зачіпає мою честь і гідність. Та я вірю в перемогу, адже на моєму боці громадськість міста – активісти зібрали понад 300 підписів на мою підтримку», – розповідає незалежна журналістка.

«НМПУ незадоволено рішенням суду першої інстанції, який відмовив позивачу у відновленні на роботі. Дивним виглядає рішення колегії апеляційного суду відхилити клопотання про залучення свідків, які підтвердили б обставини справи, зокрема проведення журналістами зйомок для сюжету. Виникає питання, наскільки судді зацікавлені в розгляді справи. Але ми все ж сподіваємося на справедливе та об’єктивне рішення», – зазначив юрист Незалежної медіа-профспілки України Олексій Ржанов.

Нагадаємо, Юлію Сафтенку звільнили з посади головного редактора каналу ТВА в серпні 2014 року, звинувативши у прогулах. Разом з нею роботу втратив журналіст Іван Гончарук за тією ж статтею. Проте, журналісти вважають це політичним тиском через вихід сюжету «Сокирянське князівство або Межигір’я в мініатюрі» про будинок екс-голови Сокирянської райдержадміністрації Василя Козака. Матеріал був присвячений земельним оборудкам посадовців Сокирянської райдержадміністрації, в тому числі там йшла мова про звинувачення місцевою громадою у причетності до цих махінацій колишнього першого заступника прокурора Чернівецької області Станіслава Банчука та Генеральної прокуратури України. Адже звільнення стали наслідком відмови опублікувати спростування та позов пана Банчука до суду. Цю справи юристи НМПУ виграли – суд ухвалив рішення на користь журналістів. Співвласниці телеканалу Оксана Козлан та Людмила Пишна самоусунились від вирішення питань трудового конфлікту. Варто зауважити, що пані Людмила є дружиною українського політика й банкіра, голови правління «Ощадбанку» а також кума Арсенія Яценюка Андрія Пишного.

ВПС «НМПУ» засадничо відстоює неухильне дотримання професійних прав журналістів, гарантоване державою.

1