Ні грошей, ні квартир: депутати міськради зірвали добудову довгобуда на просп. Незалежності, 116 (ВІДЕО)

Ні грошей, ні квартир: депутати міськради зірвали добудову довгобуда на просп. Незалежності, 116 (ВІДЕО)

18.01.2017, 12:59

Ще у 2007 році "Буковина Інвестбуд" отримала міську ділянку для будівництва багатоквартирного житлового будинку на проспекті Незалежності, 116 у Чернівцях. Натомість забудовники пообіцяли збудувати колектор для міста. Відтак шукали інвесторів, які б вклали кошти у будівництво своїх майбутніх квартир. І таки знайшли. 

- У свою квартиру я вклала 412 тисяч гривень. Обіцяли мені, що я отримаю квартиру у 2012-му. Зараз у нас 2017-й, і поки нічого, - зауважила Оксана Палій, інвесторка.

Бо ж фірма-забудовник обросла боргами, оголосила себе банкрутом, а будівництво зупинила. Тож усі інвестори залишились і без квартир, і без грошей. 

- Ми звернулись до міськради, щоб вирішувалось якось наше питання. Тоді в. о. мера був Михайлішин. Вони нам підсунули цього Іглінського. І вийшло те, що вийшло, - констатувала Оксана Палій, інвесторка.

Тож перший забудовник продав новому ділянку під будівництво 4 та 5 під’їздів. А за виручений кошт мав би добудувати хоча б перші 3, за квартири в яких ще декілька років тому справно збирав гроші. З горем навпіл ошукані інвестори таки змусили Іглінського добудувати бодай перший, розповідає пані Оксана.

А відтак будівництво знову зупинилось. Наразі постало питання, що перший, уже нарешті добудований, під’їзд потрібно здати в експлуатацію. 

- Вони зобов’язались до кінця цього місяця подати декларацію про готовність об’єкту до експлуатації. Вже після цього люди будуть реєструвати за собою право власності, починати робити ремонт, - пояснив Андрій Олійник, радник Чернівецького міського голови.

Тож найближчим часом інвестори таки отримають свої омріяні та вистраждані квартири. Однак довгобуд на проспекті Незалежності, 116 потрібно завершити, бо 10 років тому чернівчани вклалися у будівництво квартир у інших чотирьох під’їздах. Тож улітку 2016 року за цю справу взявся інший забудовник - "Чернівціжитлобуд".

- Була угода про наміри. А це було найбільшим мінусом. Якби воно на той момент було юридично закріплено через рішення сесії Чернівецької міської ради, виконавчого комітету, зараз би це питання не порушувалось, - зазначив Андрій Олійник, радник Чернівецького міського голови.

Бо ділянку, яку ще попередня каденція депутатів міськради пообіцяла "Чернівціжитлобуду", новообрані обранці відмовились віддавати у користування. Дарма що новий забудовник уже вклав у будівництво 3 мільйони гривень. Та навіть розпочав роботи. Депутати вирішили, що завершувати 10-річне будівництво має фірма, яка його розпочала.

- Прийшли до висновку депутати, що той, хто нас привів до цієї ситуації, повинен її вирішувати. Ми повернулись знову до товариства, - сказала Оксана Палій, інвесторка.

Тобто до того, хто й заварив цю кашу ще 10 років тому.

- Є зобов’язання попереднього забудовника, але, якщо він їх не виконав минулого разу, то, великою мірою, окрім як його слова, нічого так само немає, - зауважив Андрій Олійник, радник Чернівецького міського голови.

Та все ж чиновники і депутати зійшлись на одному - руку погодинно потрібно тримати на пульсі. А поки щодня випливають нові підкилимні домовленості колишніх забудовників, десятки чернівчан досі оббивають чиновницькі пороги, аби таки отримати квартири, за які ще 10 років тому віддали свої кревні. 

 
1


КОМЕНТАРІ (1)

от звідки у міхуйлішина зявився новий джип за 100 тис.дол

avatar

депо

18 січня 2017 15:30