У Чернівцях презентують книгу про присутність церкви на Майдані

У Чернівцях презентують книгу про присутність церкви на Майдані

30.10.2014, 21:46

Книга не як літературний твір, а швидше як документ, що проілюструє майданівську хронологію подій. Вона містить офіційні заяви представників різних конфесій та фотоматеріали, на яких зображені священнослужителі у вирі подій. Людмила Филипович, яка і впорядкувала видання, розповідає, що всі церкви відреагували на Революцію гідності, але по-різному. В антології ж акцентували на активній позиції церкви. А от гострих моментів намагались уникнути.

- Цього у нас найменше, адже ми збирали документи про присутність церкви на Майдані. Але ми знаємо, що є церкви, які своїм вірянам рекомендували не брати в цьому участь. Але у нас немає документів, які би підтверджували такі позиції церков. Вони пішли шляхом або замовчування, або нейтральності щодо Революції гідності 2013-2014 років, - зазначила Людмила Филипович, науковець, головний упорядник книги "Майдан і Церква".

Релігієзнавець Микола Шкрібляк, який разом із науковцем Филипович презентуватиме у Чернівцях книгу, зізнається, що подібна антологія необхідна. Він розповідає, що книга розкриє духовну складову Майдану і допоможе зрозуміти роль релігійних організацій у процесі державотворення.

- Церква як Богом встановлений організм не може стояти осторонь суспільно-політичного життя своєї пастви. Пастви, яка формує і церкву, і державу, - підкреслив Микола Шкрібляк, доцент кафедри релігієзнавства і теології.

Проте Шкрібляк має дещо радикальніше, ніж зазначене у книзі, переконання щодо участі у революції церкви Московського патріархату.

- Те, що відбулося на Майдані, те, що спровокувало Майдан, у цьому є певна вина, на моє переконання, окремих церков. А, якщо бути конкретним, то Української православної церкви Московського патріархату. Вона, замість того, щоб робити акцент на соціальному служінні, замість того, щоб займатись просвітництвом, займалася побудовою "Руського миру", - наголосив М. Шкрібляк.

Презентують книгу цієї п'ятниці. На подію вже запросили представників різних конфесій. І Филипович, і Шкрібляк сподіваються, що антологія "Майдан і Церква" допоможе об'єднати конфесії так само, як зимові події об'єднали український народ.

Джерело: http://www.tva.ua/show/news?id=457290

1