Зеленський у Кишиневі поклав квіти до монумента Стефану Великому, якого шанують на Буковині

Зеленський у Кишиневі поклав квіти до монумента Стефану Великому, якого шанують на Буковині

28.08.2021, 08:48
Президент України Володимир Зеленський у Кишиневі поклав квіти до монумента видатному державному діячу Республіки Молдови Стефану Великому та Святому.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на Телеграм Офісу глави держави.

“Під час візиту до Республіки Молдова Президент України Володимир Зеленський поклав квіти до монумента видатному державному діячу цієї країни Стефану Великому та Святому, розташованого в центрі Кишинева”, - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У буковинському селі відкрили погруддя молдавського воєводи Стефана Великого

Раніше Зеленський разом із Президентом Республіки Молдова Маєю Санду, Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою та Президентом Румунії Клаусом Йоханнісом у Кишиневі взяв участь в урочистостях з нагоди 30-річчя незалежності Молдови.

Глави держав переглянули військовий парад, який відбувся на площі Великих Національних Зборів. Після цього вони пройшлися центральною вулицею Кишинева.

Володимир Зеленський у своєму вітанні, адресованому Маї Санду з нагоди 30-річчя незалежності Республіки Молдова, побажав молдовському народу миру, злагоди та процвітання.

Як повідомлялося, 27 серпня 1991 року на підставі рішення Великих національних зборів, що відбулися в Кишиневі, парламент Молдови ухвалив Декларацію про незалежність. Декларація проголосила Республіку Молдова суверенною та незалежною державою, яка може «вільно, без втручання ззовні вирішувати своє сьогодення та майбутнє відповідно до ідеалів і святих устремлінь народу в історичному й етнічному просторі його становлення». Відтоді цього дня відзначається національне свято – День незалежності Республіки Молдова.

Фото: ОП

Джерело: https://www.ukrinform.ua/

ДОВІДКА BukNEWS:

В Чернівецькій області є дерева, пов'язані з відомими історичними подіями та діячами. Старійшинами серед них, поза сумнівом, є п'ятсотлітні дуби у селах Валя Кузьмина (Глибоччина) та Колінківці (Хотинщина). Щодо одного з цих лісових велетнів  існують перекази, тісно пов'язані з іменем молдавського воєводи Стефана.

Наприклад, 550-річного велетня з Валя-Кузминського лісу вважають сучасником розгрому польського війська короля Яна Ольбрахта у жовтні 1497 року. "Згідно із зафіксованим літописцем XVIII століття Іоном Нікульче переказом, після перемоги над шляхтичами воєвода Стефан змусив їх впрягтися в плуги і зорати ниву, яку засіяв жолудями. Так нібито постала Червона Діброва. Нічого подібного насправді не було. Ніхто там дуби не саджав, а виросли вони природним чином, – пояснює професор кафедри етнології, античної та середньовічної історії ЧНУ ім. Ю.Федьковича, д.і.н. Михайло Чучко. – Щобільше, особисто воєвода участі у битві також не брав. Стара рана та загострення подагри, як випливає з повідомлень літописця Ніколая Костіна, взагалі змусили його пересісти з коня на сани. Хоча сам дуб, про який власне йдеться, справді може бути сучасником тих подій". Висота дерева – 23 метри, периметр – більше 5-ти. У 80-х роках дуб почав хворіти, проте нині одужав.

1