Бурбак лякає тотальною партизацією каналізації: керувати громадами будуть не обрані людьми депутати місцевих рад, а їхні партійні керівники

Бурбак лякає тотальною партизацією каналізації: керувати громадами будуть не обрані людьми депутати місцевих рад, а їхні партійні керівники

04.07.2020, 14:48

 Народний депутат України Верховної Ради двох попередніх скликань Максим Бурбак заявив про загрозу тотальної партизації місцевого самоврядування і перенесення негативного досвіду роботи на місцевий рівень. 

- Свою місію у місцевому самоврядуванні я наразі виконав. Може, колись ще матиму таке бажання і побачу можливість, але поки ще не визначився,  - заявив Максим Бурбак,  відповідаючи на питання ведучого  у програмі «Постфактум» на телеканалі ТВА про те, чи долучиться він до нового громадського руху у Черінвцях. Про це пише www.buknews.com.ua - І представників партії "Пропозиція", до якої долучився Олексій Павлович Каспрук, і інших політичних сил, які вже презентували свої проекти, я би запитав єдине: за яким законодавством ви будете обиратися до своїх місцевих рад?  Ви читали зміни до виборчого кодексу в частині, яка стосується проведення місцевих виборів? Складається враження, що ви їх в очі не бачили.

- Натомісь я ознайомився з цими змінами, які заледве вмістилися десь на чотирьох сотнях аркушів паперу. І до них вже є висновок головного науково-експертного управління Верховної Ради України, в якому щодо деяких пропозицій просто написано: "суперечить Конституції України, суперечить чинному законодавству". На моїй пам'яті такого ще не було, щоб експертний висновок містився аж на 17 сторінках.

- Багатьох шокувала поправка, якою запропоновано зменшити поріг для проведення виборів за партійними списками від 90 до 10 тисяч виборців. Якщо до цього вибори за партійними списками проводилися у населених пунктах з населенням понад 90 тисяч, то тепер пропонується обирати депутатів за партійним списком майже у всіх ОТГ, містечках, селищах тощо. Можливості самовисування - немає. Пропонується суцільна партизація місцевого самоврядування. І все це при найжорсткішому імперативному мандаті. Це означає, що керівний орган партії, від якої обрано депутата, зможе відкликати будь-якого свого депутата з будь-якої місцевої ради. 

- На практиці це також означатиме, що усіма проблемами населених пунктів з населенням від 10 тисяч громадян буде займатися не місцева рада, а партійне керівництво депутатів в місті, області, навіть у Києві. Особисто для мене це означає тільки єдине - згортання самого поняття місцевого самоврядування. Пригадую крилаті слова колеги Миколи Федорука про те, що каналізація не має пратійної приналежності, то тепер вона її матиме.  На сесіях місцевих радах будуть говорити не про бюджет розвитку відповідної території, ремонт вулиць і будівництво об'єктів, а вирішуватимуть політичні проблеми. Депутати від опозиційних партій критикуватимуть уряд, а провладних захищатимуть його. Те, що ми спостерігаємо у Верховній Раді України спробують перенести в раду сільську, - припустив Максим Бурбак. 

- Кандидатам в депутати, які збираються балотуватися, варто розуміти, до складу яких рад вони можуть потрапити. В тому числі тим, які щойно виходять на політичну сцену. 

1