'Заплямовані цим скандалом' депутати не можуть вирішити, чи відправляти у відставку голову Чернівецької облради

"Заплямовані цим скандалом" депутати не можуть вирішити, чи відправляти у відставку голову Чернівецької облради

03.06.2020, 13:05

За пів року до місцевих виборів в облраді заговорили про відставку її голови Івана Мунтяна. Щоправда, на відсторонення підозрюваного в хабарі немає голосів.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".

Щойно правоохоронці та суд взялися розслідувати ймовірне отримання хабара посадовцем, як в кулуарах обласної ради почалися активні розмови про ймовірне ініціювання дострокового припинення повноважень Івана Мунтяна.

Зокрема, на початку травня джерела "МБ" з облради запевнили, що депутати активно ведуть між собою перемовини щодо збору підписів для розгляду на позачерговій сесії питання про відставку голови. Причиною та єдиною мотивацією для цього, мовляв, є судовий розгляд справи, в якій Мунтян фігурує як особа, яка вимагала та отримала від бізнесмена Юрія Кушніра неправомірну вигоду в розмірі 180 тисяч доларів за сприяння в ухваленні рішення облради про передачу підприємцеві в оренду санаторію “Брусниця”.

Депутати навіть розробили проєкт рішення, яким пропонувалося "достроково припинити повноваження голови Чернівецької обласної ради Мунтяна Івана Миколайовича та звільнити його із займаної посади без припинення повноважень депутата Чернівецької обласної ради".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анонім повідомив, що депутати Чернівецької обласної ради збирають підписи за дострокове припинення повноважень свого голови

Однак станом на цей час цей проєкт рішення навіть не був зареєстрований на сайті облради. Сама ж рада не збиралась на жодні засідання у період карантину.

Сам Мунтян щонайменше до початку серпня буде відсторонений від посади голови облради – таке рішення ухвалив суд. Повноваження чиновника тим часом виконує перша заступниця голови Інга Маковецька. Проте це не заважає підозрюваному в хабарництві відвідувати публічні заходи, як, скажімо, робочу поїздку трьох міністрів до Чернівців. Ба більше, навіть стати членом Наглядової ради Чернівецького національного університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочала роботу Наглядова рада Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (+коментар Романа Ванзуряка) 

«Моя думка вас не стосується»: чи відправлять депутати у відставку голову Чернівецької облради

"Я в цьому участі не беру"

Кореспондент “МБ” поцікавився у депутатів облради кількох різних фракцій про те, що вони думають про ймовірну відставку Мунтяна.

"До мене ніхто не підходив і ніхто не дзвонив, – каже депутат від ВО “Свобода” Ростислав Поклітар. – Моя думка [щодо доцільності рішення про відставку] вас не стосується. Без коментарів".

Не звертались депутати щодо відставки Мунтяна і до депутата фракції “Народний контроль” Володимира Мороза.

"А щодо відставки, вважаю, що спочатку рішення має прийняти суд: винен він чи не винен. І тільки тоді обласна рада може ухвалити відповідне рішення", – сказав обранець.

Нічого про відставку Мунтяна не відомо й депутатові Миколі Салагору. Щоправда, екскерівник Чернівецької митниці у розмові з кореспондентом “МБ” зауважив, що з особистих причин уже два роки не відвідує сесії облради.

"Я не ходжу, бо мене то не цікавить, – сказав пан Микола. – Краще зверніться до його друга Фищука, який так хоче його відставки. Вони обидва спочатку дружать, а потім відправляють один одного у відставку. Я в цьому не беру участі", – відповів Салагор.

А ось ексочільник ОДА Олександр Фищук сказав “МБ”, що поспішати з відставкою голови облради поки не варто.

"До мене ніхто не звертався з цього приводу, – каже депутат. – Щодо доцільності відставки Мунтяна... Я би не хотів це коментувати, бо мене “прив’язують” також до цієї ситуації з "Брусницею". Справа в тому, що до виборів, які мали би відбутися восени, залишається дуже мало часу. Те, що він сьогодні відсторонений від посади, зрозуміло, є рішенням суду. А доцільність здійснювати перевибори голови ради на такий короткий проміжок часу, можливо, і є. А можливо, немає. Не виключено і те, що місцеві вибори можуть перенести через епідемію коронавірусу. В такому разі, однозначно, треба ініціювати відставку. Але для початку, мабуть, варто дочекатися остаточного рішення суду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд відсторонив голову Чернівецької облради ще на 2 місяці

У середу, 27 травня “МБ” не зміг додзвонитися до Івана Мунтяна, щоб поцікавитися його думкою щодо цих подій.

У чому підозрюють Мунтяна

«Моя думка вас не стосується»: чи відправлять депутати у відставку голову Чернівецької облради


Голову обласної ради Івана Мунтяна підозрюють у вимаганні та отриманні від бізнесмена Юрія Кушніра неправомірної вигоди у розмірі 180 тисяч доларів за сприяння в ухваленні рішення про передачу бальнеологічного санаторію “Брусниця” в оренду підприємцеві.

За версією слідства, з серпня по жовтень 2019 року Мунтян вимагав у Кушніра хабар розміром 400 тисяч доларів.

Пізніше детективи НАБУ повідомили посадовцеві та підприємцю про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу.

У лютому 2019 року Вищий антикорупційний суд обрав Мунтянові запобіжний захід у вигляді застави розміром 10 млн грн. Ці кошти згодом були внесені, за словами Мунтяна, сторонніми особами, прізвища яких він не зміг назвати.

Крім того, ВАС уже двічі ухвалював рішення про відсторонення Мунтяна від посади голови облради на період судового процесу. Дія останнього рішення про відсторонення посадовця завершується 2 червня 2020 року.

Мунтян у вчиненні кримінального злочину не вважає себе винним, про що він неодноразово заявляв.

"Депутати теж заплямовані цим скандалом"

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій

"Я розумію причину цієї історії: наближаються місцеві вибори. І депутатський корпус прекрасно розуміє, що він практично весь заплямовані скандалом, який пов’язаний з головою обласної ради.

Чи доцільно зараз відправляти голову облради у відставку? Я вважаю, що поки немає вироку суду і тривають слідчі дії, у чомусь звинувачувати людину не потрібно. У нас є презумпція невинуватості.

А поки що все це виглядає як політичний піар. Я розумію прекрасно, що всі ці слідчі дії, корупційні скандали – усе це справді псує імідж депутатському корпусу. Але чи потрібно це робити? Тільки після завершення всієї процедури та оголошення вироку".

Джерело: https://molbuk.ua/ 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція на рівні окремих депутатів, але без чіткої позиції фракцій: як змінився розклад сил в Чернівецькій обласній раді

1