В Україні готується до виходу романтична комедія 'Червона рута. Нова історія'

В Україні готується до виходу романтична комедія "Червона рута. Нова історія"

14.12.2019, 21:47

Триває робота над новим проєктом FILM.UA Group — романтичною комедією "Червона рута. Нова історія". 

Сюжет фільму та імена головних виконавців поки що не розголошуються, однак у майбутній стрічці звучатимуть незабутні пісні Володимира Івасюка "Я піду в далекі гори", "Водограй", "Червона рута" та безліч інших.

Авторка ідеї й продюсерка стрічки Наталка Якимович в інтерв'ю DT.UA розповіла про співпрацю з відомим сценаристом Павлом Ар'є, а також про ще один свій гучний проєкт — "Борщ", мета якого дуже шляхетна: об'єднати українців навколо їхньої головної страви. 

— Наталю, розкажіть, як виникла ідея майбутньої романтичної комедії "Червона Рута. Нова історія"? 

— Пісні Івасюка я знаю з дитинства напам'ять майже до деталей, пам'ятаю всі кліпи того періоду з участю Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Софії Ротару, ВІА "Смерічка" та самого композитора. Тож дуже здивувалася, що для декого з моїх друзів музичний фільм "Червона рута" 1971 року, який я одного разу ввімкнула на вечірці, був відкриттям! 

Свого часу пісні Івасюка стали абсолютними хітами далеко за межами України, їх любили діти й дорослі, і хочеться щоб вони не просто зазвучали сучасними голосами, а реально отримали нове життя й нову історію! Формат фільму підходить для цього ідеально. Український глядач любить романтичні комедії, — тому було обрано саме цей жанр, щоб достукатися до якнайширшої аудиторії. Щоб діти й підлітки пішли на своїх кумирів, моє покоління — згадало дитинство, а батьки та бабусі з дідусями нарешті знайшли нагоду таки відвідати кінотеатр, у якому не були сто років. 

— Повідомлялося, що лейтмотив стрічки — це переосмислення пісень Володимира Івасюка. Які з найвідоміших композицій звучатимуть у майбутньому фільмі? 

— Наразі в нас тільки завершився сценарний етап. Багато що залежить від режисера та кінцевого акторського складу. Звісно, будуть "Червона рута", "Водограй", моя улюблена трагічна "Жовтий лист", кумедна пісенька про капелюх та кілька сюрпризів. 

— Щодо фінансування фільму: ви виграли грант від УКФ. Цей грант поширюється на весь проєкт чи тільки на якусь його частину? 

— Грант покрив нам лише роботу над сценарієм. І я дуже вдячна Українському культурному фонду, бо це найважливіший етап, адже без сценарію не буває фільмів. Але сам сценарій досить важко оцінити — доки він не втілений. Зараз у нас певний період визначення: щось треба підправити й скоригувати, затвердити режисера, визначитися з партнерами чи можливими творчими колабораціями і шукати гроші, — всі ці процеси потребують часу, тривалих перемовин та акуратності. До речі, не виключено, що кошти на виробництво теж проситимемо в Українському культурному фонді. Це був би такий природний процес. 

— Розкажіть про виконавський склад майбутньої картини. Проводили кастинг — чи наперед знали, хто виконуватиме головні ролі? 

— Окремі ролі писалися одразу під конкретних людей — акторів та співаків, проте не думаю, що зараз буде коректно називати імена, адже ще не підписано угод про співпрацю, а з деким ще навіть не було зустрічей. Хіба можу сказати, що в нас зі сценаристом Павлом Ар'є абсолютно збіглася думка стосовно головної героїні. 

— Ви раніше працювали на телебаченні, а тут кіно… Це ваш продюсерський дебют у повному метрі? 

— Я працюю на телебаченні з 2000 року і навіть зараз займаюся телевиробництвом для кабельних каналів. Але кіно — то безумовна давня любов, мрія й зовсім інший світ. Тут інші технології, рівень відповідальності, ціна ризику чи помилки, і в десятки разів більша залежність від команди, ніж у телепроєктах. "Червона рута" стане моїм дебютом у художньому кіно, але в мене є кілька документальних робіт, які йшли на великому екрані. Я працювала над фільмом "Обличчя протесту" у 2003-му. Кілька фільмів вийшло на "1+1", зокрема "Операція Крим", відзначена премією "Телетріумф", пишаюся також спільним проєктом із "Вавилон'13" — це 12 фільмів про Майдан, половину яких ми з Акімом Галімовим монтували буквально ночами напередодні ефіру. І, безперечно, в роботі над "Червоною рутою" використаю досвід, набутий у співпраці з Оленою Коляденко над стрічкою "Тіна Кароль. Сила любові і голосу", — там теж було багато музики та хореографічні номери. 

АВТОР

Джерело: https://dt.ua/ART/novi-poshuki-chervonoyi-ruti-332839_.html

1