Чорнобильській АЕС офіційно передали новий саркофаг за 1,5 млрд євро, який сто років захищатиме від випромінювання, - Іван Рибак

Чорнобильській АЕС офіційно передали новий саркофаг за 1,5 млрд євро, який сто років захищатиме від випромінювання, - Іван Рибак

10.07.2019, 23:03

Сьогодні 10 липня Європейський союз офіційно передав Україні в експлуатацію новий постійний саркофаг, зведений над зруйнованим в 1986 році четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС).

Захисну арку над четвертим блоком ЧАЕС введено в експлуатацію.

Про це офіційно підтверджує представництво ЄС в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Рибак: Серіал "Чорнобиль" має нагадати всім про відповідальність влади перед суспільством та рівень ядерної загрози на планеті

Постійний саркофаг на ЧАЕС було передано в експлуатацію українській стороні, і відтепер Україна відповідає за обслуговування конструкції, а також за демонтаж первинного саркофага, побудованого відразу після аварії.

"ЄС вітає офіційну передачу українській владі постійного саркофага - нового безпечного конфайнмента, який побудували на місці аварії на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року. Ця найбільша у світі мобільна металоконструкція стала результатом понад 20 років планування та будівництва, а також величезних зусиль України і міжнародного співтовариства".

Міжнародне співтовариство зібрало EUR1,5 млрд на реалізацію проекту.

"Внесок Європейського банку реконструкції і розвитку становить понад EUR700 млн. НБК прослужить щонайменше 100 років і допоможе вирішити завдання розбирання саркофага над четвертим реактором.

Будівництво нового безпечного конфайнмента над старим об'єктом "Укриття" почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Через великі розміри НБК його довелося будувати двома частинами, які були підняті та успішно з'єднані в 2015 році. Усередині арки НБК встановлено кран для демонтажу наявного старого "Саркофагу" і залишків четвертого енергоблоку. НБК має проєктний термін експлуатації 100 років. Його будівництво коштувало EUR1,5 млрд.

У березні 2019 року на промисловому майданчику ЧАЕС здійснювалися пусконалагоджувальні роботи, індивідуальні та комплексні випробування обладнання і технологічних систем конфайнмента. Наприкінці квітня 2019 року НБК введено в режим пробної експлуатації. Після проведення пробної експлуатації конфайнмент перебуватиме в дослідницько-промисловій експлуатації, яка триватиме не більше року. За її підсумками ЧАЕС отримає відповідну ліцензію і розпочне повноцінну експлуатацію та демонтаж конструкцій "Укриття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак гідно представив Україну у Лондоні на конференції з проблем нового укриття над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та подолання наслідків чорнобильської катастрофи в якому я маю честь працювати протягом 4,5 років доклав чимало зусиль задля консолідації всіх зацікавлених сторін реалізації проекту та підготовки законодавчої бази для втілення найамбітнішого проекту в життя. По переду ще тривала законодавча робота аби перетворити зону відчудження в територію змін та привабливий для науковців та туристів об’єкт але ми на правильному шляху! Всі причетні показали свою фаховість та здатність об‘єднуватися заради майбутнього! - прокоментував важливу подію народний депутат України Іван Рибак. 

1