Таємниці Ольги Кобилянської розкривали на літературному вечорі для старшокласників у бібліотеці

Таємниці Ольги Кобилянської розкривали на літературному вечорі для старшокласників у бібліотеці

28.11.2018, 10:00

27 листопада відзначається 155-річчя від дня народження незабутньої нашої землячки, видатної української письменниці, класика літератури Буковини, авторки всесвітньо відомих творів Ольги Юліанівни Кобилянської. 

26 листопада в рамках мережевого проекту ЧОУНБ ім. М.Івасюка «Читаємо Ольгу Кобилянську» о 14:00 на абонементі юнацького філіалу відбувся вечір-спогад "Незабутня зірка Буковини".

Розпочала вечір ведуча заввідділом абонемента Катерина Павлівна Сергійчук, яка розповіла про письменницю, її цікаве оточення і про те, що буковинці і сьогодні захоплюються літературною спадщиною Ольги Кобилянської.

На захід завітала старший науковий співробітник Чернівецького літератрно-меморіального музею Ольги Кобилянської Юлія Миколаївна Микосянчик, яка розповіла старшокласникам навчально-виховного закладу "Лідер" і студентам індустріального коледжу про дитинство, юність та кохання Осипа Маковея, запросила присутніх до ознайомлення з фондами музею в його стінах.

Постать Ольги Кобилянської привертає до себе увагу не лише пересічних користувачів, а й учених дослідників. До таких вчених належить Світлана Дмитрівна Кирилюк, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю.Федьковича, лауреат літературно-мистецької премії ім. О.Кобилянської. Вона цікаво і змістовно розповіла про творчість Ольги Кобилянської, та вплив на світогляд письменниці класиків зарубіжної літератури.

З цікавістю присутні слухали гостя бібліотеки, онука Ольги Кобилянської, професора, доктора хімічних наук, почесного громадянина Чернівців Олега Ельпідефоровича Панчука. Він поділився своїми спогадами про бабусю, видатну українську письменницю та розкрив таємниці родоводу Кобилянських.

Родзинкою заходу стала зустріч з Оксаною Григорівною Довгань, буковинською письменницею, перекладачем, журналістом, лауреатом обласної літературно-мистецької премії ім.Д.Загула, членом Національної спілки письменників України. Вона презентувала книгу "Ольга (її життєві сторінки)", яка вийшла минулого тижня у видавничо-інформаційному центрі "Місто". З повагою Оксана Довгань подарувала цей творчий доробок Олегу Ельпідофоровичу. Зав. відділом абонемента юнацького філіалу Катерина Павлівна Сергіййчук отримала з рук авторки книгу поезій "Диктант любові" з автографом для користувачів бібліотеки.

Увазі учасників заходу було запропоновано виставку-персоналію "Царівна української літератури" (присвячена ювілеєві славетної української письменниці). 
Бібліотекар Христина Олегівна Мацків розповіла присутнім про твори письменниці, наукові дослідження творчості, фрагменти листів, презентовані на виставці.

Студенти 3-го курсу Чернівецького коледжу мистецтв ім.Сидора Воробкевича, спеціалізації "Видовищно-театралізовані заходи", учасники поетичного театру (кер. Григорій Іванович Сорочан) показали на високому професійному рівні інсценізацію за творами Ольги Кобилянської "Земля" і "В неділю рано зілля копала"

1