Деградація ґрунтів, стихійні сміттєзвалища, вирубка лісів, водопостачання Чернівців з поверхневих джерел, загибель медоносних бджіл, відсутність  очисних споруд, невміле поводження з медичними відходами - екологічні проблеми у Чернівецькій області

Деградація ґрунтів, стихійні сміттєзвалища, вирубка лісів, водопостачання Чернівців з поверхневих джерел, загибель медоносних бджіл, відсутність очисних споруд, невміле поводження з медичними відходами - екологічні проблеми у Чернівецькій області

05.04.2018, 22:33

Сьогодні, 5 квітня 2018 року, в м. Чернівці у приміщенні Чернівецької обласної державної адміністрації відбулось засідання круглого столу «Екологічні проблеми Чернівецької області та шляхи їх розв’язання на засадах збалансованого (сталого) розвитку», організатором якого є Всеукраїнська екологічна ліга

З вітальним словом до присутніх під час відкриття заходу звернувся Стецевич Олег Іванович, керівник апарату Чернівецької обласної державної адміністрації, який наголосив на важливості та необхідності вирішення екологічних проблем Буковини. Також він висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю у цьому напрямку.

Посадовець відзначив, що обласна виконавча влада ставить у пріоритет екологічні проблеми області та працює над шляхами їх вирішення: «Відрадно, що засідання круглого столу за участю експертів у галузі збереження довкілля проводиться саме на Буковині, краї, який здавна славився своїми природними багатствами. Однак, нас тривожить питання збереження Карпатських лісів. Сподіваємося, що найближчим часом буде прийнятий черговий закон щодо заборони суцільної вирубки лісів в ялицево-букових насадженнях. Також працюємо над розширенням територій природних національних парків, що функціонують на території Буковини».

Окрім того, Олег Стецевич торкнувся теми ймовірного будівництва 6-ти малих гідроелектостанцій, одна з яких мала б бути на території області, і того, що громадські організації краю стоять на позиції перегляду загальнодержавної програми розвитку гідроенергетики.

30173751 2101857960034321 301103507 o

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Тетяна Валентинівна у своєму виступірозповіла про важливість інтеграції цілей сталого розвитку в регіональні стратегії та програми, а також представила пропозиції до Стратегії розвитку Чернівецької області до 2020 року. Також вона акцентувала увагу присутніх на необхідності дотримання підприємствами області Закону України "Про оцінку впливу на довкілля", Директив ЄС та налагодженні співпраці органами державної влади, місцевого самоврядування з громадськими організаціями, науковцями для посилення зусиль щодо охорони довкілля.

«Екологічна безпека Чернівецької області може бути забезпеченою за  умови, коли гарантується запобігання погіршення стану довкілля та негативним впливом на здоров’я людини. Це досягається виконанням комплексу процесів і заходів щодо створення сприятливих умов для відтворення природних екосистем, ощадливого використання природних ресурсів, покращення умов життя та здоров’я людей, як складова збалансованого (сталого) розвитку регіону» - наголосила експерт.

ТЕТЯНА ТИМОЧКО, ГОЛОВА ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЛІГИ: «Ми маємо cерйозні проблеми поводження із відходами. Це в усій Україні є проблема, але саме в Чернівецькій області це дуже помітно, бо на фоні прекрасної природи ми бачимо стихійні сміттєзвалища. Сьогодні ми будемо говорити про ці зміни і доповнення до стратегії розвитку Чернівецької області».

 Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги: «Знищення лісів призводить до утворення повеней від яких страждають люди, сніг не затримується і злітає в річки в масштаби повені зростають. Видобування гравію і піску  в річках знижує здатність річок до самовідновлення, знищуючи її екосистему. Є багато проблем які можна розв’язувати і над цим працюють науковці Чернівецької області, осередок Всеукраїнської екологічної ліги об’єднує провідних науковців, які працюють у різних сферах науки. Сьогодні ми говоритимемо про зміни і доповнення до стратегії розвитку області. Щоб питання охорони довкілля стало ключовим».

Пленарне засідання круглого столу відкрив Білоконь Микола Васильович,  начальник управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної державної адміністрації, який спільно з Морозовою Тетяною Василівною, кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича, головою обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, представили актуальну інформацію про екологічну ситуації в області та найбільш гострі проблеми.

Про стан об’єктів ПЗФ та можливості розширення природно-заповідних територій у Чернівецькій області розповів Коржик Віталій Павлович, кандидат географічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи Національного природного парку «Хотинський».

Проблем з екологією на Буковині вистачає, але як зазначає заступник директора національного природного парку Хотинський Віталій Коржик варто визначити основні проблеми, які постали вже досить давно, на вирішення більшості яких потрібні кошти .

Віталій Коржик, заступник директора національного природного парку Хотинський: «По перше це у нас проблема природно-заповідного фонду ,це запущена проблема, потрібно робити переінвентаризацію адже змінились господарі і потрібно змінювати документацію, процес тривалий і потребує коштів які не виділяються. Друга проблема у нас ліси, є багато різних думок. Одні кажуть, що у нас багато вирубують, інші що все нормально. Третя проблема це забруднення вод, згадаємо радянські часи коли в принципі працювали водоочисні споруди ,вони були в поганому стані але працювали. Зараз це питання повністю запущене, в деяких наших районних центрах немає водоочисних споруд».

Жаріков Григорій Анатолійович, голова Чернівецького міського осередку Всеукраїнської екологічної ліги, директор ПП «Експерт Моніторинг» представив інформацію про стан водних ресурсів Чернівецької області

30008119 1891643180868652 957123818 n

Питання контексту ґрунтів у вирішенні екологічних проблем територій підняв Дмитрук  Юрій  Михайлович, доктор біологічний наук, професор, завідувач кафедри агротехнологій та ґрунтознавства  Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Сахнюк Віктор Анатолійович, в.о. начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, у своїй доповіді охарактеризував стан лісів у Чернівецькій області та акцентував увагу присутніх на невідворотних екологічних наслідках безконтрольного лісокористування.

У другій частині засідання учасники обговорили можливості підвищення рівня екологічної безпеки утилізації твердих побутових відходів, шляхи зменшення забруднення водних ресурсів Чернівецької області, розглянули загрозу борщівника Сосновського в Чернівецькій області. Було піднято питання щодо поверхневих джерел водопостачання міста Чернівці та забезпечення належної якості питної води.

Не оминули увагою загибель медоносних бджіл через порушення норм застосування засобів захисту рослин у садах, учасники круглого столу наголосили на необхідності пошуку взаємовигідних рішень між фермерами та бджолярами.

Гострим питанням для Чернівецької області виявилось поводження з медичними відходами, стан очисних споруд комунальних підприємств.

29939790 1891643017535335 963532833 n

Під час круглого столу відбувались активні дискусії щодо шляхів розв’язання екологічних проблем у Чернівецькій області. За її результатами було ухвалено рішення та підготовлено резолюцію. Зауваження та пропозиції до тексту учасники круглого столу можуть надати до 13 квітня 2018 року

Джерело: http://www.ecoleague.net/ , https://bukovyna.tv, http://mtrk.com.ua/ 

1