Спецслужба 'днр' намагалася завербувати переселенця із Чернівців (+ВІДЕО)

Спецслужба "днр" намагалася завербувати переселенця із Чернівців (+ВІДЕО)

28.02.2018, 16:08

У січні нинішнього року чоловік із Чернівців поїхав на окуповану територію Донеччини провідати своїх рідних. Там його хотіли завербувати спецслужби "днр". Погрожуючи фізичною розправою, чоловіка змусили написати розписку про співпрацю. Повернувшись назад, він одразу ж про все повідомив Службу Безпеки України.

Як повідомляє   прес-служба СБУ, на початку січня, чоловік виїхав на маршрутному таксі з міста Бердянськ Запорізької області у Донецьк, щоби провідати там своїх родичів. Під час проходження паспортного контролю на блокпосту НЗФ «днр» у с.Октябрь Новоазовського району Донецької області, КПВВ «Гнутово», його затримали працівники т.зв. МДБ «днр» та змусили його написати зобов’язання про конфіденційне співробітництво. Пояснили, що це звична формальність і розписка нікуди не потрапить, однак Іван наполягав, що підписувати її не буде. Тоді працівники МГБ «днр", стали погрожувати фізичною розправою йому та його сім’ї. У заляканому стані, Іван заповнив розписку, надану працівником МДБ, обравши собі позивний. 

Під час перетину кордону з окупованої території НЗФ «ДНР», заїхавши на територію підконтрольну силам АТО, Іван повідомив про даний факт працівників СБУ, та повернувся у Чернівці. 

За словами чоловіка, опісля ніхто з представників так званих «спецслужб ДНР» з ним не зв'язувався. 

ІВАН: «Сів, усе було як зазвичай. Проїхав український пост, пересів на маршрутку – і поїхав до перетину Донецька. Прийшов водій і сказав, щоб я і дівчина підійшли до будки. Потім підійшли три хлопці – такі здорові хлопці, я не перебільшую. Спортивної статури, молоді, років 25-30. Завели нас у будку з розбитим склом. Сказали, що ми повинні заповнити отаку розписку. Там була розписка, що я добровільно даю згоду на співпрацю з органами МДБ (Міністерство Державної безпеки, – авт.) днр.

Коли чоловік відмовився писати розписку, йому почали погрожувати.

ІВАН: «Може я слабкий чоловік, але я не якийсь там негідник чи зрадник. Я вирішив, що буду виїжджати, то піду і все розкажу, як усе було. Тому що іншого виходу я не бачив. Тому що я представляю, чим би це все закінчилося».

За словами Івана, після цього ніхто з представників так званих «спецслужб ДНР» з ним не зв’язувався.

ЛЕСЯ ФЕДОРЕНКО, ПРЕС-СЕКРЕТАР УСБУ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ:  У грудні минулого року керівництво терористичної організації «ДНР» підписало указ про тимчасову заборону виїзду на територію України працівників «державної сфери», нібито у зв’язку із вербуванням мешканців окупованої території українськими спецслужбами. 

«Насправді у такий спосіб бойовики прагнуть приховати власну злочинну діяльність. Натомість СБУ постійно фіксує факти, що так звані «спецслужби ДНР» масово змушують громадян, які їздять на окуповану територію провідати своїх родичів, підписувати зобов’язання про конфіденційне співробітництво. 

Такі дії згідно зі статтею 111 Кримінального кодексу України класифікуються як державна зрада. Але відповідно до ч. 2 цієї ж статті громадяни, які на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинили і добровільно заявили про це органам державної влади, звільняються від кримінальної відповідальності. 

Тому звертаємося до всіх громадян: якщо вас змусили підписувати такі зобов’язання, не бійтеся звертатися до органів СБ України», – зазначила Леся Федоренко.

Автор: Олександр Хмель

ФОТО: ТРК "Буковина"

Джерело: https://bukovyna.tv/spetssluzhby-dnr-hotily-zaverbuvaty-pereselentsya-iz-chernivtsiv/

1