Щодня через поліклініку одкл проходить до півтисячі маленьких буковинців

Щодня через поліклініку одкл проходить до півтисячі маленьких буковинців

14.02.2018, 18:28

ОКУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» - медзаклад, де надають високоспеціалізовану медичну допомогу дітям у Чернівецькій області. Щороку через структурні підрозділи медзакладу проходять десятки тисяч пацієнтів. При цьому, як відзначають фахівці, в ОДКЛ ефективно працюють й над якістю надання медичної допомоги дитячому населенню. Чиненайбільший потік пацієнтів, а відповідно й навантаження, приходиться на «передову» лікарні – поліклініку. Це є цілком логічним, адже саме звідси починається процес лікування й тут зав’язана робота більшості структурних підрозділів. Поліклінічно-діагностична база, як очі для всього медзакладу.

«Обласна дитяча лікарня обслуговує все дитяче населення області – 184 442 тисячі осіб. Найбільш інтенсивним потік пацієнтів завжди є в дитячій консультативній поліклініці ОДКЛ. Щодня через даний структурний підрозділ медзакладу проходить 450-500 дітей. 65% від цієї кількості – дитяче населення з районів області, а 35% складають звернення мешканців Чернівців», - розповів головний лікар ОКУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Микола Чепіль.

«Увесь потік хворих обслуговує 16 фахівців. Працюємо на прийомі до останнього пацієнта. З кожним роком кількість звернення зростає все більше. Тільки за січень 2018 року, котрий був насичений святковими днями, у поліклініці було зареєстровано майже 5,5 тисяч відвідувань»,додала завідуюча консультативної поліклініки ОКУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Валентина Пікузо. - Збільшення кількості звернень є цілком закономірним, адже вузькоспеціалізованих дитячих фахівців у районах майже немає. Відтак, всіх дітей приводять до нас. Нерідко навіть на первинну консультацію.

Півмільйона досліджень за рік

На базі поліклініки також працює лабораторія, котра обслуговує увесь корпус ОДКЛ, включаючи стаціонарні відділення, що є на його базі. Протягом останнього п’ятиріччя тут повністю оновили діагностичне обладнання.

«Посилено працюємо над покращенням якості лабораторних досліджень. Для цього оновили обладнання й відтепер усі аналізи проводимо за допомогою сучасних методик. Це дозволило суттєво підвищити якість досліджень, розширити їх спектр, а також пришвидшити отримання результатів, -поінформувала завідуюча лабораторією ОКУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Тетяна Ігнатюк. – Усі дослідження здійснюємо на сучасних автоматизованих аналізаторах: загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, аналіз сечі, імуноферментні дослідження, аналіз на наявність хелікобактера, лямблійтощо.Отримуємо блискавично швидкі й достовірні результати. Сучасні методики дають 90-95% інформативності щодо проведених досліджень. А швейцарський біохімічний аналізатор, де здійснюють дослідження крові, дає стовідсоткові показники. Це засвідчив контроль якості його роботи, який проводили у столиці. Раніше за допомогою ручних методик могли отримати тільки 50-60% інформативності. Тож автоматизоване обладнання дозволило суттєво підвищити якість роботи лабораторної діагностики в лікарні.При цьому щороку зростає інтенсивність роботи лабораторії, зокрема за 2017 рік здійснили 500 тисяч різних досліджень».

Окремо в медзакладі працює імунологічна лабораторія. Як відзначає завідуюча імунолабораторією Галина Нікорич, обладнання тут також сучасне й автоматизоване. Подібне в області можуть мати тільки приватні лабораторії.

«Проводимо дослідження імунологічного статусу, гормонального фону, ревмопроби, здійснюємо аналіз крові на алергопроби щодо введення анестетиків, а також визначаємо харчові та побутові алергічні подразники. Особливість лабораторії в тому, що під час обстеження пацієнт не має контакту з можливим алергеном. Кров забирають і проводять аналіз окремо від дитини, що дає більш достовірний результат і дозволяє точно визначити алергічний подразник», -пояснила Галина Нікорич.

Для проведення УЗД-діагностики до ОДКЛ приїжджають зі всієї області

Разом із численними консультаційними прийомами в лікарні інтенсивно також працюють відділення функціональної та ультразвукової діагностики.

«У нашій лікарні здійснюють широкий діапазон ультразвукових досліджень. Намагаємось постійно працювати над розширенням діагностичних можливостей, адже обслуговуємо усе дитяче населення області. УЗД-дослідження дітям у районах майже не проводять. Хоч ультразвукова діагностика не поділена на терапевтичне та педіатричне спрямування, дитячий організм все ж має свої особливості і, насамперед, немовлят.  Відтак, усіх дітей з районів скеровують в ОДКЛ. Впродовж минулого року наші фахівці УЗД-діагностики провели 24 тисячі досліджень. При цьому щороку кількість пацієнтів зростає. Можу відзначити, що за двадцятилітній досвід роботи, ніколи не постерігалось зменшення кількості звернень»,сказала завідуюча відділенням ультразвукової діагностики ОКУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Надія Кучер.   

1