Бурбак привітав вірян УГКЦ зі створенням Чернівецької єпархії

Бурбак привітав вірян УГКЦ зі створенням Чернівецької єпархії

18.11.2017, 15:25

У Чернівцях сьогодні, 18 листопада, відповідно до рішення Синоду Єпископів УГКЦ, створено Чернівецьку єпархію, виокремивши її з Коломийсько-Чернівецької єпархії. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ. 

- Сьогодні, відповідно до рішення Синоду Єпископів УГКЦ, створено Чернівецьку єпархію . Першим Єпархіальним єпископом новоствореної єпархії УГКЦ іменовано єпископа Йосафата (Мощича), Єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії. На його запрошення мав честь бути присутнім на Архиєрейській Літургії та Чину інтронізації владики Йосафата, які очолив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. Це великий день, щирі вітання Єпархії та усім віруючим, - написав  на своїй сторінці у ФБ народний депутат України Максим Бурбак

 Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, вітаючи митрополита Київського – Главу УГКЦ Святослава, владику Йосафата, шановну буковинську громаду з нагоди Інтронізації першого єпископа Української Греко-Католицької церкви у Чернівцях, наголосив, що сьогоднішній день ввійде в історію Буковини визначною і пам’ятною датою: «Адже релігійне життя нашого краю віднині доповнене ще однією церковною-адміністративною одиницею. Принагідно хочу подякувати за невтомні пастирські труди, активну громадську роботу всім духовним наставникам краю. Саме завдяки їх старанням ми сьогодні і маємо можливість проводити у цьому храмі торжественні богослужіння та церемонії».

 «Сподіваюся, що новий формат управління греко-католицькими громадами сприятиме зміцненню християнської моралі та цінностей, вихованню підростаючого покоління в дусі багатовікових українських національно-релігійних традицій, збереженню міжконфесійної злагоди», - зазначив посадовець.

 Після закінчення церемонії духовенство та мирян було запрошено до чудотворної ікони Чернівецької Божої Матері «Надія Безнадійним».

 Участь у заході також взяв Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Гуджеротті.

Першим Єпархіальним єпископом новоствореної єпархії УГКЦ іменовано єпископа Йосафата (Мощича), Єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії.

Територія новоствореної Чернівецької єпархії простягається на Чернівецьку область і вона належатиме до Івано-Франківської митрополії УГКЦ. 

Осідком Єпархіального єпископа Чернівецької єпархії буде місто Чернівці. Катедральним собором єпархії – собор Успіння Пресвятої Богородиці в Чернівцях.

Християнство на Буковинських землях своїм корінням сягає найдавніших княжих часів. За часів Київської Русі терени Буковини належали до Галицької єпархії, а з 1303 року до митрополії, та активно християнізувалися за слов’янсько-візантійським обрядом.

Нагадаємо, сьогодні до Чернівців прибув Патріарх Святослав.

1