Публіка аплодувала стоячи, проте 'Дитина у дарунок'  сподобалася не всім

Публіка аплодувала стоячи, проте "Дитина у дарунок" сподобалася не всім

27.10.2017, 15:46

У Чернівцях на фестивалі комедій "Золоті оплески Буковини" виступив Волинський театр.

Актори привезли виставу "Дитина у дарунок" за п`єсою сучасного автора Мирона Лисака. Він був присутнім на виставі.

П’єса написана на основі реальної історії, яка сталась на Івано-Франківщині. Любляча мати вирішила виносити дитину для доньки, яка ніяк не могла народити сама. Свій стан вона ховала від чоловіка, а її донька - вдавала вагітну. Врешті-решт, всі дізналися правду. Виявилося, що мати і не хотіла віддавати дитину своїй доньці, а та - не любила її, адже вона "не рідна". 

Сюжет багатьом глядачам нагадав мильну мелодраму. В кінці вистави, наче, всі щасливі: і мама, якій зраджує чоловік-політик, бо їй є для кого жити, і молоді Оксана та Богдан, бо у них скоро також буде дитина, вже своя. 

Окремої уваги заслуговує персонаж дідуся Івана, з монологу якого і починається вистава. Він постійно їздить на своєму старому велосипеді "Україна", і не хоче його міняти на "китай". Як пізніше заначили журі фестивалю, ця метафора і порівняння старого велосипеда, в якого відпало колесо (йдеться про анексування Криму) - не вдалися.

Публіка аплодувала стоячи акторам, проте вистава сподобался не всім.

"Це говорить про те, що глядачі мають поганий смак і їм цікаві тількі такі мильні речі. Я у театр прийшла не за серіалами", - поділилася враженнями чернівчанка Олена Г.

Журі фестивалю театральних комедій "Золоті оплески Буковини" розкритикувало виставу Волинського театру "Дитина у дарунок". 

Член професійного журі Лариса Недін навіть запропонувала не оцінювати цю виставу у рамках фестивалю, адже вона не відповідає вимогам комедійного жанру. 

- В афіші вказано, що це трагікомедія на дві дії. Це не так, це - мелодрама, і вам варто змінити опис жанру в афішах, - звернулася вона до колективу. - Оцінювати її у рамках фестивалю ми не будемо у жодній номінації, бо ця вистава не вписується сюди. Сподіваємось, на наступний рік ви принесете нам дійсно жанр комедії, тоді будемо порівнювати ваш виступ і оцінювати на рівні із іншими колективами, - додала вона.

Інші члени журі також зазначили, що п`єса "серіальна".

- П'єси, як такої, немає. Це оповідання. Медична проблема, що родина не може мати дітей, не переросла у психологічну. Дуже багато зображуєте, тільки показуте, а не граєте, - зауважив історик театру та критик Ростислав Коломієць. 

- Ми побачили мильну оперу, може навіть серіал. Я розумію, що вінегрет - улюблений салат українців, але аж так намішати всього у виставі, -поділилася враженями Галина Канарська.

Нагадаємо, 26 жовтня у Чернівцях виступав театр з Волині. Вони привезли виставу про сімейні стосунки "Дитина у дарунок". лядачі її сприйняли, проте зауважили, що вистава більше нагадувала поганий серіал.  

Діана ВАТАМАН

Фото Марії Кіронди та Віталії Козменко. 

Джерело: molbuk.ua, https://pogliad.ua/



















 




1


КОМЕНТАРІ (2)

Прекрасна вистава

avatar

ганна

28 жовтня 2017 18:58

Чудова вистава, життєва, і смішна і трагічна одночасно. Відчувається український гумор, це народження чогось нового - нашого. Цікаво чому жюрі вирішило, що на цю виставу прийшов глядач з поганим смаком , а на інші вистави, що прийшли з хорошим смаком. Пахне  домовленістю. Якось неприємно від такого жюрівства, пора цим історикам та критикам спуститись з олімпів

avatar

Таміла

30 жовтня 2017 17:41