У місцевих громад наступного року невтішні фінансові перспективи, - експерти

У місцевих громад наступного року невтішні фінансові перспективи, - експерти

19.10.2017, 09:26

Особливість держбюджету на 2018й полягає в тому, що на місцеві громади передадуть більше додаткових навантажень.  Покриваючі ці витрати, вони просто будуть в не змозі підвищувати рівень економічного розвитку.

Кабінетом Міністрів підготовлений проект бюджету на 2018 рік, який внесений на розгляд до Верховної Ради України, викликає неабияке занепокоєння на місцях, адже суттєво збільшує навантаження на локальні бюджети. Перше, що переклали на місцеві органи, це  пільги по  житлово-комунальному господарству, пільгове перевезення, погашення заборгованості за минулі роки з оплати пільг та субсидій населенню за житлово-комунальні послуги, кошти на розвиток інфраструктури ОТГ і не лише.

Григорій Ванзуряк – голова Глибоцької селищної ради: «Кількість територіальних громад збільшується на багато більше, ніж росте інфраструктурна субвенція. Якщо на цей рік було в Україні 366 ОТГ, наступного року їх буде близько 700 і більше, то фактично зріст відбувся в 2 рази і по чисельності, кількості громад і по чисельності населення яке проживає у ОТГ. А ресурс який забезпечує виділення інфраструктурної субвенції, тобто державної підтримки зростає не так швидко».

Разом з цим може зрости  вилучення коштів з місцевих бюджетів до державного з 50 відсотків як було раніше, до восьмидесяти. Це загрожує, кажуть  експерти, втратою мотивації до нарощування дохідної бази.

Лівія Бамбуляк - начальник фінансового управління міськради: «Позбавляються стимулу громади нарощувати, збільшувати свою доходну частину. І саме найбільше, як у нас питома вага в доходах міського бюджету складає податок з доходів фізичних осіб, і цей стимул для того щоб ми його збільшували в результаті проведених перевірок, вжитих відповідних заходів  з легалізації заробітної плати, підвищується відсоток який буде отриманий понад план, якщо ми перевищуємо коефіцієнт 1.1».

Доволі проблематичним виглядає фінансування освіти та охорони здоров’я. Прогнозується недофінансування освітньої субверції 4,5 мільярди гривень, а медичної – 7 мільярдів. Експерти кажуть , оскільки народні обранці ще не прийняли кінцевого рішення стосовно бюджету на наступний рік, то на ці зміни ще можна вплинути. Якщо ж цього не відбудеться, це може нести негативні наслідки. 

Євген Прокопець – регіональний консультант з бюджетних питань у Чернівецькій обл.: «Якщо буде прийнятий  бюджет в такому вигляді, який він зараз внесений в проекті. То це може загальмувати децентралізаційну реформу, чого б не хотілось би. Вона йде успішно, 8 громад йдуть на вибори, в наступному році в нас вже буде 26 ОТГ – це досить нормально. Але якщо в бюджет не внесуть поправки то є сумніви що в наступному році громади кинуться об’єднуватись».

Джерело: http://mtrk.com.ua/

1


КОМЕНТАРІ (2)

Знову ж таки за столом говорять про ОТГ і проблеми в їх діяльності поряд з фахфівцями якісь т.зв громадські активісти, які ніколи не працювали в місцевому самоврядуванні і не знають проблем фінансфв.  Проте вони ці активісти є експертами. Капець...

avatar

Юрій

19 жовтня 2017 10:54

Юрію, це хто не працював в місцевому самоврядуванні - Прокопець, Ванзуряу?!

avatar

Петро

22 жовтня 2017 19:49