Зразки унікальних вітражів польського художника Адама Сталони-Добжанського на реставраційному банері  Святодухівського Собору у Чернівцях

Зразки унікальних вітражів польського художника Адама Сталони-Добжанського на реставраційному банері Святодухівського Собору у Чернівцях

14.10.2017, 12:03

2013 рік став роком знайомства Буковини з унікальними вітражами відомого польського художника і графіка Адама Сталони-Добжанського (1904-1985 рр). Цьому буковинські шанувальники вітражного мистецтва мають завдячувати ГО «Чернівецький міжнародний інститут охорони та збереження культурної спадщини» в особі її голови Іллі Сучевана, який запросив до Чернівців онука пана Адама, поета, архітектора і сценографа Яна Павліцького (Яна Сталони-Добжанського) з пропозицією влаштування у приміщенні Чернівецького художнього музею виставки.

В експозиції цієї виставки, яка мала назву «Сотворіння світла», були представлені поліхромні копії кращих робіт великого вітражиста, зафіксовані на спеціальній плівці та установлені на спеціально зроблені для цього подіуми. Виставка викликала величезний інтерес як зі сторони шанувальників мистецтва краю, так і численних гостей міста і відвідувачів музею. Відгомін «Сотворіння світла» відчувається в Чернівцях і по сьогоднішній день і багато хто пам’ятає можливість доторкнутися до творінь великого майстра, а також побачити зібрані разом копії кращих вітражів і мозаїк Адама Сталони-Добжанського, «розкиданих» по храмах багатьох міст Європи.

Окрім Чернівців, виставку «Сотворіння світла» бачили Софія Київська, Свято-Михайлівський жіночий монастир Одеси, Львівська галерея мистецтв, Кам’янець-Подільський Домініканський монастир, Вінницький костел Матері Божої Ангельскої та інші міста й виставкові залі України та Європи.

Адам Сталона-Добжанський - художник, графік, реставратор пам’яток мистецтва, професор Академії мистецтв у Кракові. Народився він 19 жовтня в Мені Чернігівської губернії (нині – Чернігівська область). Твори Адама Сталони-Добжанського — це композиції на сакральну тему, створені для понад 50-х католицьких костелів, православних церков і одного храму євангелістів. Серед них - мозаїки та, передусім, більше ніж 220 вітражів, на яких представлена повна іконографія християнського мистецтва.

Його онук, Ян Павліцький, народився в 1959 р. у Кракові, закінчив Архітектурний факультет Краківського політехнічного інституту. В Україні він відомий як керівник (від польської сторони) проекту реставрації срібних Царських воріт головного іконостасу Софії Київської.

Перша індивідуальна виставка Адама Сталони-Добжанського відбулася у 1957 року в Палаці мистецтв Товариства любителів мистецтва у Кракові. З огляду на церковну тематику виставки, вона була закрита цензурою відразу після вернісажу, а її каталог, який цензори назвали “молитовником”, конфіскований. Після цієї виставки було заборонено публікувати твори і організовувати виставки митця, а після отримання запрошення до співпраці від відомої американської фірми-майстерні вітражів “The Willet Staind Glass Windows” Адаму Сталоні-Добжанському заборонили виїжджати і висилати свої твори за кордон. Тільки в 1981 році було відкрито виставку творів митця в клубі Краківського політехнічного інституту, а в 1988 році відбулася виставка майстра в Парижі, в залах Центру культури монастиря отців паулістів.

Сьогодні чернівчани й гості міста звертають увагу на Собор Святого Духа, який розташований у центрі міста. Наразі відбуваються реставраційні роботи на фасаді будівлі, і центральна частина фасаду покрита банером, який колись, після закриття виставки Ян Сталона-Добжанський подарував ГО «Чернівецький міжнародний інститут охорони та збереження культурної спадщини», а нині голова ГО Ілля Сучеван подарував його Святодухівському Собору. Таким чином, люди можуть бачити не тільки сам Собор, не тільки процес реставрації, а й зразки робіт відомого майстра-вітражиста.

Тому, якщо хтось хоче освіжити в пам’яті виставку копій робіт Адама Сталони-Добжанського в Чернівцях – запрошуємо на Соборну площу! А з часом, можливо, виставка знову завітає до нашого міста!

Катерина Іванчук

Світлина від BukNews.

 

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

1


КОМЕНТАРІ (1)

!!!!!

avatar

Класс

14 жовтня 2017 19:05