Бурбак пояснив, чому 'московські консерви' проти закону про реінтеграцію Донбасу

Бурбак пояснив, чому "московські консерви" проти закону про реінтеграцію Донбасу

10.10.2017, 20:09

Ухваленням у першому читанні законопроекту про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях, парламент зірвав Росії велику геополітичну гру, - переконаний голова парламентської фракції "Народний фронт", народний депутат України Максим Бурбак. - Прикро, що окремі нібито патріотичні сили виступили проти цього. Тепер суспільство і ЗМІ повинні з'ясувати для себе, чому так відбувається.

- Другий законопроект, поданий Президентом України Петром Порошенком, про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей, насправді тільки продовжив на рік спеціальний статус цих територій. Його паралмент прийняв в п’ятницю в цілому.

- У кожному із цих президентських законів враховано принципові для "Народного фронту" положення. У першому законопроекті, який коротко можна назвати про реінтеграцію Донбасу, вводиться найголовніше для нас поняття: «Росія – країна агресор». Правильно говорив Олександр Турчинов, представляючи його у парламенті: не читайте Фейсбук, читайте закон. Там все написано. Жодна країна-агресор не може брати участі у складі миротворчих місій. У Росії вже шоломи пофарбували у блакитний колір і танки дофарбовують, аж раптом ми зірвали дуже велику геополітичну гру.

- За наполяганням "Народного фронту" із проекту закону вилучено будь-які згадки про так звані Мінські угоди. І зроблено це ще до першого читання законопроекту. "Народний фронт" не погодиться за жодних обставин, щоби посилання на Мінські угоди були прописані в національному законодавстві. Це також було нашою вимогою до законопроекту Петра Порошенка. З тексту законопроекту також вилучено посилання на Рішення Радбезу ООН, ухвалене за пропозицією Росії, де теж було посилання на Мінські угоди.

- У кожному законопроекті враховані пропозиції "Народного фронту", які є запобіжниками того, що без виконання Росією - країною агресором вимог Мінських домовленостей ніякого політичного врегулювання даного питання не відбудеться. РФ потрібні тільки позачергові вибори, щоб легалізувати терористів. Натомість наша позиція полягає у тому, щоб країною-агресором були виконані Мінські домовленості - це виведення російських військ, повернення Україні контролю над державним кордоном, розброєння бандитів, звільнення всіх полонених.

- Друга вимога фракції – це процес верифікації виведення російських військ з території Донецької та Луганської областей. Між першим і другим читанням "Народний фронт" подасть поправку щодо верифікації або підтверждення відсутності представників країни-агресора на окупованих територіях, озброєних банд найманців. Там буде чітко прописано механізм верифікації. Нацгвардія, ЗСУ, Нацполіція заходять на звільнені території, встановлюють, що агресора там немає, Державна прикордонна служба України відновлює контроль над державним кордоном, відбувається відновлення української влади. Тільки після цього, за поданням Міністра винутрішніх справ та Міністра оборони, Президент України своїм Указом може визнати ці території деокупованими. Тоді можна буде говорити про будь-які інші політичні рухи. Інший важливий запобіжник - призначення позачергових виборів можливе тільки Постановою Верховної Ради України. А без "Народного фронту" в цьому парламенті жодна ініціатива не пройде. Це наша політична відповідальність перед країною.

- Чому всі ті, хто зараз говорить про якусь здачу країни, мовчали три роки? Законопроект Президента України насправді тільки продовжив ще на один рік термін дії спеціального статусу. Ніхто нічого не міняв. Це вже питання до тих депутатів місцевих рад, які навіть не читають законопроекти, але щось заявляють. Я завжди запитую, ви хоч читали закон? Про що тоді говорите! На жаль, це рівень деяких місцевих депутатів. Три роки "Свобода" мовчала, а тепер коли ми наполягли прямо назвати Росію державою-агресором, заклали усі необхідні запобіжними для захисту національних інтересів, то раптом здійняли лемент. Особисто для мене "відкриття російських консерв" не стало сюрпризом. Неодноразово заявляв із трибуни Верховної Ради, що у парламенті присутня п'ята колона Кремля. І це не лише представники Опоблоку. Дякую усім колегам, які відповідально поставлиися до цього питання і підтримали дані законопроекти. Тепер маємо 14 днів для подання поправок, їх розгляду у профільному Комітеті. Запевняю, що жодних зволікань із ухваленням закону, який визначає Росію державою-агресором не буде! - заявив Максим Бурбак

ДОВІДКОВО

У перший день робочого тижня депутати зібралися у ратуші, аби продовжити 40 сесію Чернівецької міської ради

Засідання розпочали із заяви представників фракції «Свобода» щодо засудження закону про врегулювання ситуації на Донбасі, ухваленого минулого тижня Верховною Радою. 

Закон, що визначає умови для мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, 6 жовтня було ухвалено парламентом, а наступного дня підписано президентом, - повідомляє http://times.cv.ua/.

Голова фракції «Свобода» Андрій Ілюк переконаний, що цей документ фактично легалізує сепаратизм в Україні.

“Ухвалений закон є здачею національних інтересів та узаконює окупацію українських територій, вводить у правове поле України бойовиків так званих «ДНР-ЛНР», їхні силові загони, рішення судів на окупованих територіях”, – заявив Андрій Ілюк.

Окрім цього, за словами депутата, парламентарі ухвалили закон не дотримуючись цілого ряду вимог.

“Прийняття цього закону відбулося з порушенням усіх можливих норм, закон, що стосується загальнонаціональних інтересів не пройшов навіть мінімального, не те що загальнонаціонального обговорення, його вносили в парламент поспіхом, щоб ніхто не встиг його детально вивчити“, – вважає депутат.

Депутат стверджує, що документ жодним чином не вирішує проблему окупованих територій, – повідомляє promin.cv.ua. Тому свободівці підготували відповідне звернення до Верховної Ради.

“Вимагаємо скасувати рішення Верховної ради від 6 жовтня про прийняття в цілому як закону законопроекту Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, – заявив Андрій Ілюк.

У результаті, для ухвалення рішення не вистачило голосів. Олексій Каспрук та фракція БПП-Народний фронт відмовилися засуджувати закон про легалізацію сепаратизму та узаконення окупації Донбасу.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Цей Ілюк давно став слухняним песиком Продана. Через таких продажних давно на Свободі поставив хрест.

avatar

Колишній симпатик Свободи

10 жовтня 2017 21:22