Цього дня 75 років тому померла Ольга Кобилянська

Цього дня 75 років тому померла Ольга Кобилянська

21.03.2017, 17:25

75 років тому завершила своє існування у цій реальності одна із найяскравіших, найхаризматичніших представниць раннього українського модернізму Ольга Кобилянська. 

Але не будемо про смерть. Ольга Кобилянська любила життя і вміла жити. Незалежна амазонка, яка верхи на коні мандрувала Карпатами. Захоплювалася дикою природою, сильними горянами. Свободолюбивими, від природи емансипованими гуцулками. Вона любила лежати на густих лісових мохах і дивитися крізь дерева на небо. Вона була пристрасною та імпульсивною. І чи її "Природа" - не спроба розповісти власну історію?..

Зовсім юною вона хотіла утекти з мандрівним театром, пропонувала літньому професорові прикрасити його існування у ролі його дружини, аби мати можливість користуватися його грандіозною бібліотекою. У цієї тендітної жінки вистачало сил на те, аби допомагати іншим, аби тягнути на собі побут, усі господарські проблеми. Вона на Новому Світі у Чернівцях виводила із депресії Лесю Українку. Вона була центром тяжіння для митців, науковців, літераторів... , які мешкали у Чернівцях або до Чернівців приїздили. 

І залишалася завжди жіночною і вишуканою. Досконалий зовнішній вигляд. Ольга Кобилянська любила гарно вдягатися. І робила це зі смаком. Не бувши першою красунею, за прийнятими стандартами, вона була неймовірно привабливою, сексуальною: де б не з'явилася, привертала увагу чоловіків.

А ще вона постійно емоційно влипала, закохувалася і вміла по-справжньому любити. На жаль, тих, хто її любові не зовсім і вартий був. Як Осип Маковей, скажімо. Занадто слабкий чоловік, аби бути поряд з такою сильною Жінкою, істинною Жінкою. Він утік, принизивши її, бо ж підсвідомо відчував, що його рівень тестостерону приречений впасти до нуля біля втіленої харизми :)Але хіба міг він по-іншому? Він був людиною "низів", "долу", а вона завжди залишалася людиною "верхів", "вершин" - навіть спустившись з гір до Чернівців. 

Ольга Кобилянська була такою особливою, що не знати про неї - позбавляти себе однієї із найцікавіших життєвих історій.

Володимир Вознюк - найвідоміший і найскрупульозніший дослідник життя Ольги Кобилянської - розповів про буковинсько-чернівецький період письменниці. Читаючи книгу "Буковинські адреси Ольги Кобилянської" отримуєш можливість відвідати кожне її помешкання, пройтися з нею її маршрутами, познайомитися з представниками її кола. А ще - відчути Чернівці, яких уже нема, але від яких ще все ж багато залишилося :) Вони так пасували одне одному, Ольга Кобилянська та Чернівці, - аристократизмом, генетичною багатонаціональністю, винятковістю.

http://www.books-xxi.com.ua/…/bukovinski-adresi-olgi-kobily…

Інга КЕЙВАН

ДОВІДКОВО:

Сьогодні, 21 березня, на Буковині відбудеться низка заходів з нагоди 75-ї річниці від дня смерті відомої письменниці та громадської діячки Ольги Кобилянської.

Так, о 14.00 відбудеться покладання квітів до пам'ятника письменниці, що на Театральній площі, о 14.30 - до могили Ольги Кобилянської, що розташована на території історико-культурного заповідника "Кладовище по вулиці Зеленій".

Окрім того, о 15.00 всіх бажаючі запрошуються до літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської, що знаходиться за адресою: вул. Г. Димитрова, 5, на літературний вечір "Гостини у О. Кобилянської".

1